• DOLAR 32.512
  • EURO 34.958
  • ALTIN 2433.538
  • ...
Kore`de 200 Bin Siyasi Tutuklu Var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası Af Örgütü, Kuzey Kore`de siyasi tutukluların bulunduğu kamplara ilişkin bir rapor yayımladı. Rapora göre, bu kamplarda 200 bin kişi bulunuyor.

Kuzey Kore`nin ücra dağlık bölgelerinde çekilmiş uydu fotoğraflarına ve eski bir tutsağın ifadesine dayanarak hazırlanan raporda, kamplarda en az 200 bin siyasi tutuklu bulunduğu belirtildi. Uluslararası Af Örgütü, bu kamplarda işkencenin sıradan, yaşam koşullarının ise kölelikten farkı olmadığını kaydetti.

Bugün uydu fotoğraflarını yayımlayan Af Örgütü, 6 kamptan dördünün ülkenin yoksul bölgesi olan güney Pyongyan, güney Hamkyung ve kuzey Hamkyung`da olduğunu bildirdi.

Kuzey Kore`nin dünyanın en kötü insan hakları siciline sahip olduğunu savunan Af Örgütü, ülkenin dışarıdan gelen eleştirileri kabul etmediğini ve bu kampları inkar ettiğini kaydetti.

Yazılı bir açıklama yapan Af Örgütü`nün Asya-Pasifik yöneticisi Sam Zarifi, "Kuzey Kore artık inkar edemez. Yüzlerce insan hiç hakları olmadan varlığını sürdürüyor, köle gibi muamele görüyor. Kamplardaki durum çok gaddarca, Kim Jong-ill kampları derhal kapatmalı" dedi.

Bu kampların 1950`lerden beri kullanıldığını ifade eden Zarifi, kampların "tutukluların hiçbir yargılanmaya tabi tutulmadığı "Toplam kontrol bölgesi" ve şartların daha yumuşak olduğu "Devrimci bölge" olmak üzere 2 kategoriye ayrılabileceğini belirtti.

Raporda, Yodok cezaevindeki "Devrimci bölge"de olan eski siyasi tutuklu Kyoung-il Jeong`in ifadelerine yer verildi. Kyoung-il Jeong, günde 200 gr. mısır bulamacıyla beslendiklerini ve çoğu zaman ayakta durma ve uzanma imkanı olmayan işkence hücrelerine atıldıklarını belirtiyor.

Her gün ölü beden görmenin kendileri için artık sıradan bir hale geldiğini ifade eden Jeong, "Komutanlar bana emir verdiklerinde, birkaç kişiyle bu cesetleri gömüyorduk. Görevden dolayı fazladan yiyecek verildiğinde ise duruma üzüleceğimize karnımız doyacak diye seviniyorduk" diyor.

Raporda, bu kamplarda kaldığı söylenen 15 eski mahkum ile bazı gardiyanların ifadeleri de yer alıyor.

ETHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir