• DOLAR 32.569
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2435.785
  • ...
Şakuli Deresi Islah Ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Batman DSİ Şube Müdürlüğü Taşkın Kontrol Mühendisi Celal Bakan, Çevre Gönülleri Dernek Başkanı Hasan Argünağa, CCC. Mühendisliği Yetkilisi Kemal Erpolat iş birliği ile sel taşkınlarına karşı Yeni Şakuli Deresi'nde yapılacakları incelediler.

 

Batman DSİ Şube Müdürlüğü Taşkın Kontrol Mühendisi olarak çalışma yapan Celal Bakan, Şakuli Deresi'nde taşkın koruma çalışması başlattıklarını ve bu çalışmanın amacının Petrolkent Mahallesinde meydana gelecek bir taşkın olayının önlenmesi için olduğunu kaydetti.

 

Bakan, bu proje ile amacımız Şakuli Deresi'nden gelen suların İluh Deresine akmasını sağlamak olduğunu belirterek, "Bu iş için Aralık 2011 yılında ihale yaptık DSİ Şube Müdürlüğü olarak yer teslimini 2 Ocakta yaptık, fakat Ocak, Şubat aylarında çalışılmadı. Nisan ayında bu işe başladık işin bitiş süresi Aralık 2012'dir. Bu işin DSİ'ye maliyeti 510 bin TL'dir. İşin kapsamında 1385 metre çift taraflı kargutaş yapımı taşlar mevcut olup, ayrıca geçiş yolları içinde iki adet menfezimiz mevcuttur. Proje ile ilgili detaylı olarak duvar kesitleri eğilimlere bağlı olarak farklı yüksekliktedir, bazı yerlerde duvar yüksekliği iki ile iki buçuk metre yüksekliktedir ve eğime bağlı olarak kesit genişliği de beş buçuk ile yedi buçuk arasında değişmektedir" şeklinde konuştu.

 

DSİ Şube Müdürlüğü olarak Batman'da taşkın olayının yaşanmaması için bu dereyi yaptıklarını belirten Bakan, "2003 yılında taşkın riskinin en çok yoğun olduğu İluh deresinde bir çalışma başlattık. Bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde İluh dersinde geçiş güzergâhı olarak adlandırılan çift taraflı betonlarla duvar inşaatı yaptık" dedi.

 

Bu İluh Deresi'nin Batman taşkını açısından çok değerli bir proje olduğunu dile getiren Bakan, "Çünkü Batman konum itibariyle çanak bir yapı arındırıyor ve yağışlar esnasında akışa geçen sular bu İluh deresine toplanmakta, buradan da Batman çayına dökülmektedir. Bu nedenle yağışlar esnasında İluh deresinde taşkınlar meydana geliyordu bu nedenle projenin ıslahına değindim. Bu proje Batman için çok değerlidir" ifadelerini kullandı.

 

Taşkın Olayları Bitmeyecek
İluh Deresi'nin ıslahıyla Batman'da ki taşkın olayı bitmeyeceğini, İluh'a bağlantılı yan derelerinde ıslah edilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan, "Biz şube müdürlüğü olarak etüt çalışması yaptık, bu yan dereler hangileridir diye. Yan derelerin en büyüğü Aşağı Konak Deresi, ikinci bir deremiz Savara Deresi, üçüncü deremiz Şakuli Deresi ve dördüncü bir deremiz ise Çay Deresi bu derelerinde ıslah edilmesi lazım. Biz bunlarla yaptığımız çalışmada bu derelerin İluh Deresi'yle bağlantılarının kesintili olduğunu gördük" dedi.
Yapılan imar durumuna göre, vatandaşların yaptıkları evlerle bu dere yatakların güzergâhlarının şuanda kapalı durumda yani bu derelerin işgal edilmiş durumda olduklarını dile getiren Bakan, "Yağışlar esnasında özellikle Aşağı Konak ve savara deresinde yağan yağmurlar İluh deresiyle bağlantısı kesik olduğu için İluh deresine boşaltılmamakta buradaki özellikle Petrolkent, İluh ve Karşıyaka mahallelerinde mahalle içerisine dağılarak evlerde taşkın olayı meydana getirmektedir. Ama Şakuli Deresinin güzergâhı açık olduğu için bizler burada çalışmalar başlattık" diye konuştu.(Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir