• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kitap Fuarı Kapılarını Kitapseverlere Açtı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliği ile organize edilen ve Büyükşehir Belediyesi'nin de destek verdiği Diyarbakır 3. Kitap ve Eğitim Fuarı açıldı.

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen kitap fuarının açılış törenine, Kültür eski Bakanı Ercan Karakaş, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız, Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası 2. Başkanı Diyadin Gezer, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk, TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, TÜYAP Kültür Fuarları Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş, yazar Mıgırdıç Margosyan ve çok sayıda davetli katıldı.

200 Bin Ziyaretçi
TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, düzenlendiği ilk yıldan itibaren her sene büyüme kaydeden, istikrarlı yapısıyla sürdürülebilir büyümeyi sağlayan kitap fuarına bugüne kadar 200 bine yakın ziyaretçi gelmesinin Diyarbakır halkının bu fuarı sahiplenmesinin en önemli göstergesi olduğunu söyledi.

135 Yayınevi, 300 Yazar
TÜYAP Kültür Fuarları Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ise 135 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu ile 30 farklı eğitim kurumunun katıldığı fuarda; geniş bir konu yelpazesi içinde konferans söyleşi, panel, şiir dinletisi gibi 40 kültür etkinliğinde ve imza günlerinde 300 yazarın okurlarıyla bir araya geleceğini belirtti.

43 Milyon Kitap Yayınlandı
Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk de Türkiye'de 2011 yılında 493 milyon adet kitap üretildiğini ifade ederek, ülkede kişi başına yılda 6,7 kitap düştüğünü söyledi.

Kitaptan Uzaklaşmak Belleği Etkiledi
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, dünyanın pek çok ülkesinin gıptayla baktığı adına medeniyet denilen kalkınmış ülkelerin aslında ilham kaynağını Mezopotamya coğrafyasından aldığını anımsattı. Baydemir, "Eğer insanlığın kat etmiş olduğu mesafede yazının katkısı varsa, o halde yazıyı ortaya çıkaran o coğrafyanın insanlarının bir alın teri vardır" dedi.

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir arkeolojik çalışmada 2500 yıl öncesine ait kitabelerin bulunduğunu belirten Baydemir, dilbilimcilerin bu kitabelerde yazılan dilin hangi medeniyete ait olduğunu araştırdıklarını söyleyerek, "Üzülerek ifade etmeliyim ki halen mahkeme salonlarında bizi dinleyen hakimler, savcılar bilinmeyen bir dille konuşan sanık diye hitap ediyor. Böylesi bir realiteyi de halen yaşıyoruz. Acaba 2500 yıl öncesine mi gidiyoruz. Çok üzücü bir durum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesilerek stantlar dolaşıldı. (Osman İçli/M. Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir