• DOLAR 32.319
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2299.719
  • ...
Van Sobacılar Çarşısı Tarih Yazıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Van'ın en eski çarşısı olarak bilinen Sobacılar Çarşısı esnafı ile Van'da sobacılık mesleği ile piknik sezonuna girildiği şu günlerde malzeme satışı ve fiyatlarını konuştuk. İşte yarım asırlık sobacılar çarşısı esnafının dilinden ayrıntılar.

Her Şeyi Elle Yapıyorduk
47yıldır Van'da sobacılar çarşısında esnaf olduğunu söyleyen Nihat Atacan, "Ben 72 yaşındayım ve yaklaşık olarak 47 yıldır. Bu sektördeyim bu dükkânı işletiyorum. Van'da soba işini ilk yapanlardanız. Tabi o zamanlar her şey elle yapılıyordu. Burada bulunan bu makineler yoktu. Çevremizdeki bu çok katlı binalar da yoktu birçok yerde bahçeli evler vardı. Ve buralarda genelde tek ya da iki katlı iş yerleri vardı" dedi.

Turbo Sobalar Bizim Pabucumuzu Dama Attırdı
Daha önce sporla da uğraştığını anımsatan Atacan, "Bizim şuan bir günde yaptığımız işi o zaman bir haftada ancak yapabiliyorduk ki onu da iyi ustalar yapabiliyordu. Ben sporla uğraştığım için hızlıydım. Tabi eski malzemeler el emeği olduğu için çok sağlamdı. Bizim işimiz ihtiyaçtan ortaya çıkmış bir iştir. Çünkü buranın kış ayları soğuk olduğu için ısınma ihtiyacı sobalarla gideriliyordu. Son zamanlarda turbo sobalar bizim pabucumuzu dama atmış ama piknik malzemeleri ve semaverler hala da çok güzel satılıyor. Kışın özellikle maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımız bizleri tercih ediyor" dedi.

Eskiden malzemelerin daha kaliteli ve dayanıklı olduğunu söyleyen Atacan, "Tabi uzun bir süre oldu. O zamanlar bize gelen saclar biraz daha kalın ve kalitesi çok daha iyiydi. Şimdiki sacların hem kalitesi düşüktür hem de daha ince olduğu için iyi çabuk deliniyor. Tabi burada ki tüm malzemeler bizim kendi üretimimizdir. Sadece sac alıyoruz. Geriye kalan tüm işçiliği bizlere aittir. Bizim isteğimiz tüm malzemeleri burada üretmektir" şeklinde konuştu. 

15 Usta Yetiştirdim
15 usta yetiştirdiğini ve çocuklarının da bu işle uğraştığını anlatan Atacan, "Eski insanlar paylaşımcıydı, yani öğrendiğini öğretiyordu. Bizleri Kayserili bir usta yetiştirdi. Bende bu güne kadar şuan çalışır durumda olan 15 usta yetiştirdim ve benim iki oğlumda şuan bu işte ekmeğini kazanıyor" İfadelerini kullandı.

Yaşanan depremlerin kendilerini de mağdur ettiğini ancak toparlanma aşamasına geçildiğini ifade eden Sobacı Nihat Atacan, "Deprem sürecinde her esnaf kesimi gibi bizimde mağduriyetlerimiz, sıkıntılarımız oldu. Ama hamd olsun işler havaların ısınması ve piknik sezonunun açılmasıyla düzelmeye başladı" dedi.

Fiyatlarda Düşüş Var, Yükselme Yok
Sobacı esnafından Yusuf Erörs ise sobacılar çarşısının bulunduğu sokağa huzur sokağı dediklerini ve bu ismin de buranın esnafının birbiriyle güzel geçinmesinden dolayı verildiğini belirtti. Erörs "Her tarafta olduğu gibi bizim buralarda da deprem birçok sıkıntıyı beraberinde getirdi. Tabi deprem sürecinde işlerimiz biraz hareketlendi ancak elektriklerin ücretsiz olması ve konteynerkentlere geçilmesiyle bu hareketlilik yerini durgunluğa bıraktı. Bizim işlerimizin iki sezonu vardır. Birincisi kış aylarının başlangıcında soba satışları yapıldığı sezon ikincisi de ilkbahar mevsiminde piknik malzemesinin satıldığı dönemdir. Birinci sezonumuz deprem nedeniyle beklentilerin çok altında geçti. Bu sezonumuzun daha iyi geçmesini bekliyoruz. tabi insanlar iki büyük felaket yaşadı. Ve oluşan stres ve sıkıntılardan dolayı daha fazla pikniklere rağbet etmesini bekliyoruz " ifadelerini kullandı.

Fabrikalar Çek ve Senedi Kabul Etmiyorlar
Fiyatlarda fazla bir değişimin olmadığını ancak mal alımında sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Yusuf Coşar şunlar söyledi; "Bu yıl üretim ve fiyatlarda ciddi bir değişiklik yok. Fakat dışarıda malzeme alma noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü daha önceki yıllarda bizlere ödeme için aylarca süre tanıyan fabrikalar şu an çek ve senet bile kabul etmiyorlar. Sebebi ise depremde yatırılmayan ve yazdırılan çekler ve senetlerdir. Kimi malzemenin fiyatında düşüş bile var ama yükselme yoktur" diyerek sözlerini sonlandırdı. (Fikret Özkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir