• DOLAR 32.52
  • EURO 34.888
  • ALTIN 2435.944
  • ...
Yunus`ca Bir Pişmanlık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu görevlerden en önemlisi,başta kendi nefislerini terbiye etmekle beraber,kendileri dışında yaşayanlarıda işlemiş olduğu günahlardan uzak tutup kendilerini uyarmaktır.

Kısacası,` Rableri tarafından terbiye edilenler,toplumun mürebbibi olmakla görevlendirilmiştir.`

Ama nefsinin fısıldamalarına aldanıp, kendisine verilen görevleri terk eden insan, günah gemisine maalesef binmiştir.Bindikleri bu geminin,aslında büyük bir karanlığa doğru ilerlediğinin farkında olmadan ilerlemekte.
Kimden kime kaçtığının farkında olmadan,kendisine verilen görevi unutarak, binmiştir insanoğlu rotası ateş olan bu gemiye.

Ey zavallı insan: Kendisinden kaçtığın bu zor ve zahmetli hayatın aslında, senin şuan rahat zannettğin yolculuktan daha hayırlı olduğunun farkında değilsin.

Üzerinde olduğun bu dalgalı deniz ve içinde bulunduğun gemide, biran olsun Yunus (a.s )`u hatırla.
O da senin gibi Rabbinin kendisine verdiği göreve sabr edemeden kutsal görevini terk etmiş,bindiği bir gemi ile daha uzaklara gitmeyi tercih etmişti.


Yunus (a.s)`ı nefsi ona, bir an dahi olsa kulunun her halini gören ve gözeten Rabbini ona unutturmuş.Ve onu görevinden uzaklaştırarak imtihanını kaybettirmiştir.


Zünnûn (Yûnus) `a gelince, o öfkeli bir halde (halkını bı­rakıp) gitmişti. Bizim, kendisini asla sıkıştırmayacağımızı zan­netmişti. (enbiya 87)

Ya bu kaçışın sonu ne oldu?

Rabbi onu karanlık bir gecede,denzin karanlık dibinde,balığın karanlık karnında yakalıyıvermiştir.

İşte ey nefsine uyup günah işleyen insan;aydınlıklardan karanlıklara doğru gittiğini unutma.Rabbinin senden istedikleri ne kadar zahmetli görünsede, görevleri yerine getirdiğin müddetçe, hayatının aydınlığının artacağını unutma.

Ve Yunus (a.s) düşmüş olduğu bu karanlıkların aslında:

Birincisi; kendi nefsine uymasından ,ikinciside Rabbinin kendisine verdiği görevi terk etmesinden kaynaklandığını hatırlamış ve büyük bir pişmanlık duymuştur.

Şimdi sen ey günah gemisinde karanlıklara doğru ilerleyen insan ;bu karanlık hayattan uyan.Daha fazla karanlıklara dalmadan,yaptığın günahlardan dolayı Yunus`ca pişman ol.

Ve Yunus (a.s) bu büyük pişmanlık ile,Rabbine yönelerek içten,samimi bir haykırış ve serzenişle
"Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben, zalimlerden oldum." (Enbiyâ: 21/87) diye niyaz etti.(9)

Şimdi sen ey yolcu,pişmanlıklar içerisinde bu karanlık dünyandan,aydınlıkdünyaya çıkman için , sende yalvar Rabbine Yunus(a.s)`un dilinden dökülenleri sende tekrarla.

Dön asli ve hayırlı görevine.

Terk et bulunduğun o hali.

Terk et, rotası ateş olan gemiyi.

Girmiş olduğumuz bu hayırlı ayları vesile bilerek,yapmış olduğumuz günahlardan Yunus(a.s)`u bir pişmanlık ile Rabbimizin bizden istediği görevimizin başına geri dönelim.

Unutmayalım karanlıklardan aydınlığa çıkmanın en önemli unsuru;

günahlardan pişmanlık , nefsini yermek ve Rabbini yüceltmektir.


Yunus KUŞAN
www.vankarsiyaka.com
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir