• DOLAR 32.482
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2436.331
  • ...
Biri İsrail İçin, Biri İHA İçin Destek İstedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Obama da insansız hava araçlarının satışı konusunda “Önümüzde kongre var.” dedi. İnsansız hava araçlarını satışı konusunda kongrede çalışma yapılması gerektiğini belirten Obama, Türkiye’nin de yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, NATO zirvesi çerçevesinde Chicago’daki McCormick Kongre Merkezi`nde ABD Başkanı Obama ile bir araya geldi. Görüşmede Cumhurbaşkanı Gül`e, Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye`nin Washington Büyükelçisi Namık Tan eşlik etti. ABD tarafından ise Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Beyaz Saray Genel Sekreteri Jack Lew ve Milli Güvenlik Danışmanı Thomas Donilon hazır bulundu.

Görüşmede Türkiye’nin değerli bir müttefik olduğunu ifade eden Obama, yapıcı katkılarından dolayı teşekkür etti.

Gül ise Obama ile görüşmede öncelikle terörle mücadele konusuna değindi. Türkiye’nin ABD’den taleplerini aktaran Gül, olumlu sonuç beklentisini dile getirdi. Gül, insansız hava araçlarının satışı konusunda henüz netice alınmadığını aktararak, diğer beklentileri de ifade etti.

GÜL: EKONOMİ ALANINDA SOMUT İLERLEME BEKLİYORUZ

Görüşmede ekonomik ilişkilere de değinen Gül, örnekler vererek ABD ile Rusya’yı kıyasladı. Obama’nın göreve başladığından bu yanan ekonomik ilişkilerde somut adımlar atıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bunları taktirle karşıladığını ancak daha somut ilerlemeler beklediklerini belirtti.

Obama da ilişkileri iyi bir yere getirdiklerini vurgulayarak, insansız hava araçlarının satışı konusunda ise “Önümüzde kongre var.” dedi. İnsansız hava araçlarını satışı konusunda kongrede çalışma yapılması gerektiğini belirten Obama, Türkiye’nin de yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Gül ayrıca görüşmede Suriye konusuna da değindi. Suriye’de rejimin ülkede yaptıklarını kabul etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Gül, ABD’den çalışmalarını artırmasını istedi. Cumhurbaşkanı Gül, Suriye konusunun uluslararası camianın meselesi olduğunu söyledi.

OBAMA: TÜRKİYE VE İSRAİL İLİŞKİLERİNİN İYİ OLMASINI İSTİYORUZ

Arap Baharı konusuna da değinen Obama, bölgede iki müttefikleri (Türkiye ve İsrail) olduğunu vurguladı. Obama, müttefikleri arasındaki ilişkilerin iyi olmasını ve sıkıntıların aşılmasını istediklerini aktardı. Bölgede barış ve istikrarın böylece kalıcı olacağını ifade etti.

Gül de İsrail ile ilişkile konusunda Türkiye’nin taleplerinin ortada olduğunu kaydetti. Gül, “Hem söylediklerimizi, hem de atılacak adımları biliyorlar. Atarlarsa ona göre davranırız.” ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir