• DOLAR 32.602
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2489.266
  • ...
İsrail Savaş Uçakları Hatay`da ne Arıyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son dönemdeki gelişmeler “İsrail ne yapıyor” sorusunu gündeme getirdi. Genelkurmay`ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı KKTC hava sahasını ihlal eden İsrail`in ilk skandalının bu olmadığı ortaya çıktı. İnternete düşen ses kaydı İsrail F-15`lerinin Hatay`da da hava sahasını ihlal ettiğini gün yüzüne çıkardı.

İsrail`in bölgedeki hareketliliği kafa karıştırırken izinsiz Heron keşfinde olduğu gibi hava sahası ihlaline komutan emriyle müdahale ettirilmediği belirlendi. Türk F-16`ların İsrail uçaklarınca vurulma tehlikesi geçirdiği anlaşıldı.

YAKIT TANKI DÜŞÜRDÜLER

Daha önce yaşanan benzer skandallar dikkate alındığında İsrail savaş uçaklarının Hatay üzerindeki hareketliliği kafaları karıştırdı. İsrail`in Hatay ısrarı ilk olarak 2007 yılında gündeme geldi. Hatay-Gaziantep sınırında çobanlar iki adet yakıt tankı buldu. Tankların, Hatay üzerinde uçuş yapan İsrail savaş uçağı F-15`lere ait olduğu tespit edildi. 2 bin litrenin üstünde yakıt kapasiteli tankların İsrail uçakları tarafından neden bırakıldığı anlaşılamadı.

HERON ‘KEDİ` DİYE KAYDA GİRDİ

İsrail`in bir başka skandalı ise geçtiğimiz aylarda yaşanan İnsansız Hava Araçları`yla (Heron) Türk hava sahasını ihlali oldu. Yine şok bir ses kaydıyla gün yüzüne çıkan skandala göre Hatay Kurtnasır Tepesi`nde görev yapanbir grup asker Heron tespit etti. Çıplak gözle bile görülen Heron, Diyarbakır Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi`ne telsizle bildirildi. Hawk`ların Heron`a kilitlendiği, emir verilmesi halinde vurulacağı belirtildi. Ancak Ocak ayında hava sahası ihlali yapan F-15`lere saldırılmasını engelleyen komutanların buna da engel olduğu öne sürüldü. Çıplak gözle görülen ve hava sahası ihlali yapan Heron, komutanlarla yapılan görüşmede telsiz kayıtlarına `kedi` olarak girdi.

İSRAİL HERON`U AĞA TAKILDI

İsrail`in izinsiz Heron keşiflerinden biri de geçtiğimiz yıl Adana Karataş açıklarında avlanan İskenderunlu balıkçıların ağına takıldı. Sahil güvenlik dalgıçları Heron`un diğer parçalarını çıkardı. Balıkçıların ağına takılan Heron İsrail Hava Kuvvetleri`ne ait çıktı.

ÜS BASKININDA ŞÜPHE

İsrail`le ilgili bir başka skandal iddia Mavi Marmara baskınının yapıldığı gece yaşanan terör saldırına ilişkin oldu. İskenderun Deniz Üs Komutanlığı`na yönelik hain saldırıda 6 denizci asker şehit düşerken, 7 denizci yaralandı. PKK`nın gerçekleştirdiği belirtilen skandal saldırıyla ilgili olarak perde arkasında İsrail`in olduğu öne sürüldü.

11 MAYIS`TA 5 İHLAL

İsrail savaş uçaklarının karıştığı son skandal ise KKTC hava sahasını ihlal etmek oldu. Genelkurmay`dan yapılan açıklamada İsrail savaş uçağının 11 Mayıs 20012`de KKTC hava sahasını 5 defa 8 dakika süre ile ihlal ettiği belirtildi. İsrail uçağının İncirlik`ten kalkan iki F-16`nınmüdahalesiyle hava sahasından çıkarıldığı kaydedildi.

HATAY`DA NE ARIYOR?

Yeni dönemde Hatay`ın Amanos Dağları`nı mesken edinen PKK ile ilgili tartışmalar sürerken İsrail savaş uçakları ve insansız hava araçlarının bölgede cirit atması "İsrail ne yapmak istiyor" sorusunu akıllara getirdi.

Terör Uzmanı emekli Albay Mithat Işık: Kısa sürede müdahale edilmeli

"Heronlar Amanos`ta uçtu bir ay sonra PKK eylemi oldu. Belki bu Heronlar güvenlik güçlerinin koordinatlarını verdi. Bunları değerlendirmek gerekir. Kıbrıs Rum kesimi ile İsrail`in aktif hareketlerini görüyoruz. Bu noktada Türkiye`nin güney uçlarında hava saha sisteminde daha aktif ve hazır olması lazım. Bir ay önce tamamen rütbeli askerlere yönelik bir PKK eylemi varken bu ayrıntıları düşünmek gerekiyor. İsrail`in uçuşları belki bir deneme belki de yüksek irtifadan terör örgütüne bazı mühimmat atma eylemi de olabilir. Aktif hava sahasını harekete geçirip bu tarz olaylara kısa sürede müdahale etmesi lazım. Türkiye`deki Suriyeliler`in içerisinde birtakım insanlar yakalandı. Bunları da basite almamak lazım. Suriye, Irak, İran, Kıbrıs gibi gergin hat üzerinde İsrail`in birtakım faaliyetlere girme çabası olarak düşünmek lazım. Geçmiş yıllara Cudi Dağı`ndaki PKK`lılara yabancı devletlere ait uçakların ikmal yaptığı tespit edilmişti. Belki aynı taktik Amanoslar`da uygulanabilir. Bölgemizdeki bu kirli savaştan İsrail faydalanmak istiyor. Dikkatli olmak gerekiyor."

BUGÜN GAZETESİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir