• DOLAR 32.59
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2429.944
  • ...
`Başörtüsüne Kısıtlama Olmaz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu tarafından düzenlenen 328. hafta basın açıklamasını yapan, İHH Ankara Yönetim Kurulu Üyesi Codal, AKP Kadın Kollarının “Kadın Bakış Açısıyla Yeni-Sivil Anayasa Çalıştayı”nın yeni anayasa sürecine katkı sağlaması amacıyla Meclis Başkanlığı’na sunduğu raporda, başörtüsüne kamusal alanda özgürlük isterken aynı zamanda birkaç meslekte de başörtüsünün siyasi simge teşkil ettiğini bundan dolayı bu meslekler için kısıtlama talebinde bulunmasını eleştirdi.


AKP Kadın Kolları raporunda, “Yeni anayasada kadınların kamu görevlerini yerine getirmesi konusunda erkeklerle eşit haklara sahip olduğu, başörtüsü, dinî ve siyasî simgelerin burada problem teşkil etmemesi yönünde bir hüküm yer almalıdır. Bu konuda yargıçlık, öğretmenlik, emniyet görevlisi gibi meslekler istisna tutularak tartışmalar aşılabilir” denildiğini hatırlatan Codal, şöyle konuştu:


“Bu ifadeler adeta CHP zihniyetinin tezahürü mesabesindedir. Başörtülü hanımların belli alanlara girememesinin hem de AK Parti Kadın Kolları tarafından hazırlanan böyle abes bir metinle legalleştirilmeye çalışmasını akıl iz’an almamaktadır. Toplum adına hareket ettiği iddiasında olan ve kendini toplumun temsilcisi olarak tanıtan yapılanmaların esasında toplumla ve toplumun değerleri ile ne derece alâkalı olduklarını ortaya koyan bir olaydır bu…”

“TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNDE HALKIN DEĞERLERİ İLE SAVAŞAN NİCELERİ YATMAKTADIR”
Codal, açıklamada, AKP Kadın Kollarına şu soruları yöneltti:
“Başı örtülü kadınları hangi siyasî düşüncenin temsilcileri olarak görüyorsunuz? Başı kapalı olma bir siyasî simge ise karşısında yer alan başı açık olmada tersinden bir siyasi simge değil midir? Siyasî simge taşıdıkları gerekçesi ile başı açık olanların yapamayacakları meslekler nelerdir? Salt siyasî bir partinin müntesibi ve temsilcisi olan sizlerin toplumun bütünü adına düşünce beyan etmeniz siyasî bir olay değil midir ve bu durumda ortaya koyduğunuz düşünce ne derece kabul edilebilir? Soruları çoğaltmak mümkün olmakla birlikte bu kadarla yetinip şunu hatırlatmak isteriz tarihin çöplüğünde halkın değerleri ile savaşan niceleri yatmaktadır.”

Yeni Asya

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir