• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Hem Boyları Uzadı Hem Kamburları Düzeldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - En zor cerrahi operasyonların bile başarıyla yapıldığı Diyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde üç hastaya daha `Omurgada eğrilik` (skolyoz) ameliyatı gerçekleştirildi.

Hizmet yelpazesini her geçen gün geliştiren Diyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıp dilinde skolyoz denilen Diyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Op. Dr. Mutlu Güngör, "Artık ilimizin yanı sıra bölgemiz genelinde tüm omurga hastalıklarını hastanemiz bünyesinde rahatlıkla tedavi edebiliyoruz. Bu nedenle hastaların İstanbul ya da Ankara`ya gitmelerine gerek yok. Çalışmalarımızı daha ileri bir noktaya taşıyarak, bölgenin omurga hastalıkları tedavi merkezi olmayı hedefliyoruz" dedi.

Op. Dr. Mutlu Güngör konuşmasına şöyle devam etti: "Skolyoz, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde yana doğru eğrilmesi durumudur. Tek başına olabileceği gibi arkadan öne doğru anormal bir eğrilik ile beraber de görülebilir. Ülkemiz genelinde iki milyonun üzerinde skolyoz hastası olduğu tahmin edilmekte. Skolyoz hastaları üzerine ülkemizde yapılmış özel bir araştırma olmasa da ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının birleştikleri ortak nokta, bu hastalığın kız çocuklarında çok daha sık görüldüğüdür. Ancak bunun sebebi henüz bilinmemekte. Skolyoz çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmekte. Ancak sıklıkla karşılaşılan skolyozlar, daha çok onlu yaşlarda ortaya çıkan ve nedeni tam olarak bilinmeyen grupta görülen skolyozlardır. Skolyozların başka bir sebebi doğuştan olabilir. Bu durum genellikle omurgadaki bir kusur veya birbirine kaynamış ve ayrılamamış omurgalara bağlıdır. Diğer sebepleri de çocuk felci veya kas erimesi gibi durumlara bağlı olarak kasların felci sonucunda oluşabilir."

Tedavinin, skolyozun tespit edildiği andaki derecesine ve çocuğun o dönemden sonraki olası büyüme miktarına göre değiştiğini vurgulayan Op. Dr. Mutlu Güngör, "İdiopatik skolyozlarda büyümesi tamamlanmış çocuklarda, sırtta 40 derece, belde 30 dereceyi aşmadıkça cerrahi müdahaleye gerek her zaman yoktur. Çünkü bu durumda skolyozun ciddi bir ilerleme şansı yoktur ve hayatı çok etkilemez. Büyümesi devam eden çocuklarda ise her ne kadar genel uygulama 20 dereceyi aşan skolyozda korse tedavisiyse de, ben korse tedavisine inanmadığımdan dolayı hastalarıma tavsiye etmiyorum. Cerrahi sınıra gelmemiş çocuklara egzersizler ve spor öneriyorum ve bu hastaları altı ayda bir rutin düz grafiklerle eğrilikte artış açısından takip ediyorum. Halen büyüyen çocukta 40 dereceyi aşan skolyozda, erişkin vücudunu kazanmış hastalarda ise sırt ve bel derecelerini aşınca cerrahi müdahale öneriyorum. Ameliyattan bir gün sonra yürümeye ve normal hayatına geri dönen hasta, ortalama 1 hafta hastanede kaldıktan sonra taburcu olup günlük
hayatına geri dönüyor" diye konuştu.

17 yaşındaki Muhammed Ali Öpçin adlı hasta, başarılı geçen bir ameliyatın ardından sağlığına kavuştu. `Omurgada eğrilik` rahatsızlığı bulunan Kaburgalarında ağrı olan ve ciddi zorluklar yaşayan Muhammed, 5 saat süren ameliyatı yapıldı. Düzeltme sonrası 6 cm boyu uzaması oldu 2 gün sonra tek başına yürümeye başladı.

7 yaşındaki Remziye Orhan, konjenital skolyoz ameliyatı 3 saat sürdü. Düzeltme sonrası 2 cm boyu uzaması oldu hasta 2 gün sonra tek başına yürümeye başladı

13 yaşında Leyla Dargın, konjenital skolyoz ameliyatı yapıldı. 4,5 saat süren bir ameliyat yapıldı yoğun bakım ihtiyacı olmadı. Düzeltme sonrası 7 cm boyu uzadı. 2 gün sonra tek başına yürümeye başladı hastamıza ameliyat sonrası korse verilerek 2 ,3 ay korse ile takip edilecek. (M. Salih Keskin - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir