• DOLAR 32.322
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2300.938
  • ...
Şimdi bireysel emeklilik şirketlerinin girişimi ile sistemden emekli olanlara geri kalam yaşam süreleri boyunca emekli aylığı verilmesini sağlayacak düzenleme Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nde hazırlanıyor. BES’te halen emekli olunduğunda birikmiş paranızı toplu olarak alabiliyorsunuz veya planlı geri ödeme adlı yöntem ile aylar itibarıyla para bitene kadar ödemeler devam ediyor. Diğer bir yöntem ise yıllık gelir sigortası.

Bu yöntem ömür boyu maaş ödenmesini sağlayabiliyor. Ancak kurallar belirlenmediği için bu seçenek sigorta şirketleri ve katılımcılar tarafından kullanılmıyor. Şimdi Hazine’de hazırlanan çalışmada ise ömür boyu emeklilik maaşı alınmasının tüm kuralları belirlenecek. BES’ten emekli olanlar ömür boyu ve daha kısa süreli (15-20 yıl gibi) seçenekleri benimseyerek emekli olabilecek. Sigortalının yaşı ve sigortalıların birikmiş paralarının değerlendirilmesi sırasında piyasa koşulları nedeniyle oluşan riski ise emeklilik şirketi üstlenecek. Sigortalının hayatını erken kaybetmesi halinde sigorta şirketi, geç kaybetmesi halinde katılımcı daha kazançlı çıkacak.

SİSTEMDEN AYRILMA ŞARTLARI KOLAYLAŞIYOR

Sisteme yapılan eleştirilerden biri de ayrılma şartlarının ağır olması. 10 yıl katkı payı ödemeden sistemden ayrılan katılımcının birikimi üzerinden % 15, 10 yıl katkı payı ödemekle beraber emeklilik hakkı kazanmadan ayrılan katılımcının birikimleri üzerinden % 10 stopaj kesintisi yapılıyor. Şimdi ise hazırlanan yasa ile sistemden çıkışta önemli hastalık gibi acil durumlarda ve belirli yıllarda çıkış kolaylığı sağlanması hedefleniyor.

Milliyet