• DOLAR 32.546
  • EURO 34.904
  • ALTIN 2426.362
  • ...
Beyaz Saray: Bin Laden Silahsızdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başkan Barack Obama`nın sözcüsü Jay Carney, bin Laden`in kendisini sağ yakalama girişimlerine direndiğini söyledi, ancak silahı yokken nasıl direndiği konusunda herhangi bir bilgi vermedi.

Beyaz Saray`da düzenlendiği basın toplantısında konuşan Carney şu bilgileri verdi.

``Bin Laden`in evinin ilk katında, iki El Kaide kuryesiyle çatışmaya girildi, bir kadın da çatışma sırasında arada kaldı ve öldü.``

``Bin Laden ve ailesi ikinci ve üçüncü katlarda bulundu. Carney`e göre, bin Laden`in yakalanmaya direneceği düşünülüyordu, öyle de oldu. Ancak bin Laden`le odada bulunan eşi, Amerikalı askere doğru hamle yaptı, ayağında vuruldu ama öldürülmedi... Bİn Ladin ise, öldürüldü.. silahlı değildi...``

Beyaz Saray`dan ilk yapılan açıklamalarda El Kaide liderinin silahlı olduğu söylenmişti.

Ancak Carney, Amerikan güçlerinin bin Laden`in bulunduğu evdeki diğer silahlı kişilerden sürekli direnişle karşılaştıklarını da kaydetti.

Pazartesi günü Obama`nın terörle mücadele danışmanı John Brennan, bin Laden`in bir kadını kendine canlı kalkan yapıp arkasına sindiğini söylemişti.

Sözcü Carney, anlatımlardaki tutarsızlıkların sıcağı sıcağına bilgilerin alelacele açıklanmasından kaynaklandığını söyledi.

Beyaz Saray, öte yandan, bin Ladin`in cesedinin fotoğraflarını yayınlamak konusunda görüntüler korkunç olduğu gerekçesiyle tereddüt ettiğini söylüyor.

Usame bin Ladin`i öldürme operasyonunun başında bulunan CIA Başkanı Leon Panetta, konuyla ilgili Time dergisine verdiği ilk mülakatta, fotoğrafın eninde sonunda yayınlanacağını tahmin ettiğini söyledi.

`Pakistan`a güvenmedik`

Panetta ayrıca Amerikalı yetkililerin Pakistan`la bilgi paylaşmaktan çekindiğini, çünkü Pakistanlıların operasyonu el Kaide`ye sızdırabileceğinden endişe duyduklarını söyledi.

CIA, bin Laden`i Pakistan`da kaldığı evinde öldürme planını aylar önce görüşmeye başlamıştı.

Panetta`nın Time dergisine verdiği mülakatta, CIA`in Pakistanlı yetkililere güven duymadığı için operasyonu gizli gerçekleştirmeye karar verdiği anlaşılıyor.

Panetta, Pakistan`ın garnizon kenti Abbutabad kentindeki malikaneyi B-2 bombardıman uçaklarıyla hedef almayı ya da kruz füzeleriyle vurmayı düşündüklerini, fakat sivil ölümlerine yol açabileceği kaygısıyla bu seçeneklerden vazgeçtiklerini söylüyor.

Time dergisi mülakatında, CIA`in geçen perşembe gününe değin bin Ladin`in nasıl öldürüleceği konusunda farklı seçenekler arasında kesin bir karara varmadığı anlaşılıyor.

CIA Başkanı Leon Panetta, danışmanlarının bin Ladin`in Abbutabad`daki malikanede bulunduğundan yüzde 60 ila 80 arasında emin olmalarına karşın, ellerindeki kanıtın böyle bir operasyonun risklerini göze almak için yeterli olduğu kanaatine vardığını söylüyor.
Fotoğraf

Panetta, Usame bin Laden`in sözkonusu malikanede yaşadığına işaret eden dolaylı bulgulara sahip olduklarını, fakat Amerikan uydularının sözkonusu mekanda ne bin Ladin`in ne de ailesinden bir kişinin fotoğrafını çekmeyi başarabildiğini belirtiyor.

Malikanenin çöplerinin devamlı yakıldığını ve olağanüstü güvenlik önlemleriyle korunduğunu gözlemleyen Amerikalıların, Usame bin Laden`in burada yaşadığı yönündeki inançları güçleniyor.

Ellerindeki kanıtın operasyon düzenlemeye yettiğini düşünen Panetta, bu tezi Başkan Obama`ya perşembe günü sunduktan sonra, Obama da cuma günü helikopterli operasyona yetki verdiğini yazılı biçimde resmileştiriyor.

Leon Panetta, operasyon sırasında el koydukları bilgisayarların ve elektronik bilginin el Kaide örgütünün geri kalanıyla savaşta büyük katkı sağlayacağına inanıyor. CIA Başkanı, bu yeni istihbaratı değerlendirmek üzere bir görev gücü oluşturulduğunu söylüyor.
 

Mahcubiyet

Öte yandan Pakistan istihbarat servisi ISI, el Kaide lideri Usame bin Laden`in bulunduğu yeri tespit etmekteki başarısızlıkları nedeniyle son derece mahcup olduklarını bildirdi.

Usame bin Ladin ve ailesi Abbutabad kentinde Pakistan ordusunun en önemli askeri akademilerinden birine bir kilometreden az mesafede bir binada kalıyordu. Pakistanlı yetkililerin bundan nasıl habersiz olabildiği tartışılıyor.

İstihbarat servisinden bir yetkili, binaya 2003 yılında el Kaide üyesi olduğundan şüphelenilen başka bir kişinin kaldığı düşünülerek baskın düzenlendiğini anlattı.

Aynı yetkilinin verdiği bilgiye göre bu bina o zamandan beri takip edilmiyordu.

Öte yandan Pakistan kaynakları, Amerikan özel kuvvetlerinin operasyonunaa ilişkin daha ayrıntılı bilgi verdi.

Buna göre Amerikalı yetkililer, baskından sonra bin Laden`in cesedinin yanı sıra hayatta kalan bir kişiyi daha beraberlerinde götürdü.

Pakistan istihbaratı ayrıca saldırı sırasında binada 17 ila 18 kişinin bulunduğunu bildirdi.

Baskından sonra hayatta kalanlar arasında eşlerinden biri, kızı ve bin Laden`le bir bağı olmadığı söylenen sekiz ila dokuz çocuk bulunuyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, bin Ladin`in baskından sonra görüşülen genç yaştaki kızı, babasını vurulurken gördüğünü anlattı.

bbc

Bu haberler de ilginizi çekebilir