• DOLAR 32.512
  • EURO 34.958
  • ALTIN 2433.538
  • ...
Van, Yeni Çekim Merkezidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (VASİAD) ev sahipliğinde Van ve Erciş'te gezi ve incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Alanya Birleşik İşadamları Derneği (ALBİAD) üyeleri ve ilçedeki bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri; Van Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret etti. Alanyalı işadamlarını Van'da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Karaloğlu, Alanya Belediyesi ve işadamlarına, Erciş ilçesinde yapmayı planladıkları projelerden dolayı teşekkür etti.

 

"Van Depremi, Türkiye'de Turnusol Görevi Yaptı"
Alanyalı işadamlarının Van'da olmasının Türkiye'nin deprem sonrası göstermiş olduğu büyük bir dayanışmanın uzantıları olduğunu ifade eden Karaloğlu: "Antalya'dan buralara gelmiş olmanız bile bizi son derece mutlu etti. Bugün sizin burada olmanız, Türkiye'nin deprem sonrasında göstermiş olduğu büyük dayanışmanın uzantılarıdır. Gerçekten son zamanlarda Türkiye'de herkesin kafasında bazı soru işaretleri vardı. Türkiye'de doğu ile batı insanı birbirini seviyor mu, sevmiyor mu diye endişelendiğimiz, kafamızda soru işaretlerinin olduğu dönemler geçirdik. Ama bu deprem, bir turnusol görevi yaptı. Doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi orijini ne olursa olsun aslında dostluğu kardeşliği, birliği noktasında bir sorunu olmadığını gösterdi. İnsanların birçoğunun kafasındaki o soru işaretlerini giderdi. Müthiş bir dayanışma ruhu ile toplumumuz, Van için seferber oldu. Biz bu noktada milletimize ve bugün sizin burada olmanız dolayısıyla da sizlere teşekkür ediyoruz." dedi.

 

"Van, Doğu Anadolu Bölgesinin En Önemli Çekim Merkezi"
Doğu Anadolu Bölgesinin gerçek merkezinin Van olduğunu anımsatan Karaloğlu, Van'ın, bu özelliğini bugün değil, 7 bin yıl önce kazandığını kaydetti. Urartu medeniyetine 300 yıl başkentlik yapmış olan Van'ın, sonraki dönemlerde de büyük medeniyetler için cazibe merkezi olduğunu belirten Karaloğlu şunları kaydetti: "Belki de Van, Cumhuriyet döneminde olduğu kadar hiçbir dönemde ihmal edilmemiştir. Van olarak deprem öncesi bir ivme yakalamış giderken, depreme yakalandık. Deprem; saniyeler içerisinde yok eden büyük bir felaket. Van depremi 29 saniye sürdü birçok şeyi yok etti. O açıdan bir felaket. İnsanları öldürüyor. Zengini 29 saniyede fakir hale getiriyor. İşi olana işini kaybettiriyor. Dükkânı olanın dükkânını yıkıyor. Ama diğer taraftan da baktığınız zaman her felaket, her kriz kendi içerisinde fırsatını da barındırır. İyi kullanılırsa, biz bu felaketin şehrimiz için bir rahmete dönüşeceğini ümit ediyoruz. Onun için de çalışıyoruz. Bunun işaretleri de var. Van'ın var olan potansiyelini deprem ortadan kaldırmadı, kaldıramaz da. Belki bu deprem, herkesin bu potansiyeli görmesine vesile olur" diye konuştu.

 

"Van'ın En Büyük Turizm Potansiyeli İran"
Gün ışığı açısından Van'ın Türkiye'nin en fazla güneş alan illerinin başında geldiğini anımsatan Karaloğlu, yabancıların da son zamanlarda yatırım için kapısını çaldığı güneş enerji sistemi konusunda Alanyalı işadamlarını da davet etti. Van'ın ticaret ve turizm potansiyeline de değinen Karaloğlu, İran pazarına dikkat çekti. Karaloğlu: "1984 yılında Türkiye'ye gelen iki buçuk milyon turistin 100 bini Van'a geliyordu. Geçen yıl Türkiye 29 milyon turistle sezonu kapattı. Aynı oranlamayı yaparsanız 1 milyon 200 bin kişinin Van'a gelmesi gerekirdi. Ama bu bölgede yaşanan bazı şansızlıklar, 90'lı yıllardaki çatışma görüntüsü bu rakamı 3 binlere kadar düşürmüş. Geçen yıl yeniden biz 100 bin rakamını yakaladık diye şükrettik. 1984 yılının turist sayısı rakamına daha 2011 yılında ancak dönebildik. Ama Van'ın çok ciddi bir turizm potansiyeli var. En büyük potansiyeli ise İran'dır. Antalya'ya yıl içinde çok sayıda İranlı gidiyor. Buraya giden İranlı turistler yine ağırlıklı olarak Van üzerinden uçuyor. İranlı ve Avrupalı turistlerin en önemli özelliği; daha fazla para harcamalarıdır. Van Merkezinin İran sınırındaki sınır kapısı Kapıköy'e uzaklığı 90 km, oradan Hoy kentine ise 70 km. Yani toplam olarak 160 kilometre sonra İran'ın 400 bin nüfuslu şehrine inme şansımız var. 2011 yılı Haziran ayı başında İran ile Van arasında daha önce tren geçişlerinin yapıldığı Kapıköy Sınır Kapısı, küçük araç ve insan geçişine açıldı. İran tarafında yapımı devam eden yolun bitmesi halinde de otobüs ve tır geçişlerine açılacak." dedi.

 

"Vangölü Havzası; Çok Önemli Bir İnanç Merkezi"
Van ile birlikte Vangölü Havzasının da Türkiye'nin önemli inanç merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Karaloğlu: "Kuzeyinde İshakpaşa Sarayı, batısında Selçuklu ve İslam Medeniyetinin önemli merkezlerinden biri olan Ahlat. Bugüne kadar turizmde çok kullanamadığımız ancak büyük potansiyeli olan bir bölgedir. Havza olarak baktığınız zaman özellikle inanç turizmi bakımından, Ermeniler için Akdamar, Yedikilise, Çarpanak çok önemli merkezlerdir. İslam inancı açısından da Ahlat bölgesi, çok önemli bir merkezdir." dedi.

 

"Depremin 39'uncu Gününde Kalıcı Konutların Temeli Atıldı"
Deprem sonrası yapılan çalışmalara da değinen Karaloğlu şöyle devam etti: "Depremin 15. gününden itibaren konteyner indirmeye başladık. Şu anda konteynır kentlerin toplamında 175 bin insanımız yaşamını sürdürüyor. Depremin 39'uncu gününde kalıcı konutların temeli atıldı. Ağır kış koşullarına rağmen dünyada ve Türkiye'de son 50 yılın en ağır kışını yaşadık. Buna rağmen inşaatlar hiç durmadan devam etti. Ağır kış koşullarında bile farklı kimyasallar, farklı ısıtma sistemleri kullanılarak beton döküldü. Ve şu anda da konutların yapımı iyi gidiyor."

 

Alanya Birleşik İşadamları Derneği (ALBİAD) Başkanı Ali Arslan Tuluk da, kendilerini sıcak bir şekilde karşılayan Vali Karaloğlu'na teşekkür ederek ALBİAD'ın Erciş'te yapacağı sosyal sorumluluk projelerini anlattı. Tuluk: "Bu ziyaret; "Derneğimizin sosyal sorumluluk projesi kapsamında yaptığı ziyaretlerden biri. İnşallah Erciş'te gençlerimizin ve çocuklarımızın kullanabileceği bir okuma salonu yapacağız. Ayrıca Alanya Belediye Başkanımızın sözü üzerine, bir çocuk parkı da yapacağız." dedi. (Fikret Özkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir