• DOLAR 32.554
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2429.493
  • ...
HABER MERKEZİ - Saraybosna İş Forumu'na katılmak üzere Bosna Hersek'e gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Başbakan Nermin Nikşiç ile Tarım, Su Yönetimi ve Ormancılık Bakanı Jerko İvankovic Lijanovic'le görüştü.

Türkiye'nin tarım ve gıda alanındaki tecrübelerini Bosna Hersek ile paylaşacaklarını belirten Bakan Eker, Türkiye ile Bosna Hersek arasında 350 milyon avro civarında ticaret hacmi olduğunu bunun 40 milyon avrosunu tarım, gıda ve hayvancılık sektörünün oluşturduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin siyasi ilişkilerden geriden olduğunu hatırlatan Eker, "Bu rakamlar iki ülke arasındaki gerçek potansiyeli yansıtmıyor. Türkiye'deki firmaları Bosna Hersek'e yatırım yapmaları konusunda teşvik ediyoruz. Türkiye tarafından hazırlanan ve 30 ayrı projeyi kapsayan tarımsal işbirliği anlaşması imza aşamasında. Anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte Türkiye, Bosna Hersek'e; seracılık, meyvecilik, laboratuar hizmetleri, yaş meyve depolaması, hayvancılık, balıkçılık, balcılık, süt işleme tesisleri, yem üretimi, tohum ve fidan yetiştiriciliği, kesme çiçekçilik ve çiftçi eğitimi başta olmak üzere 30 ayrı alanda yardım edecek. Hayvan hastalıklarıyla mücadele konusunda tam donanımlı bir laboratuar kurmak ve mevcutlarını da modernize etmek istiyoruz" dedi.

Hırvatistan'ın gelecek yıl Avrupa Birliği'ne tam üye olmasıyla birlikte Bosna Hersek'in büyük bir pazarı kaybedeceğine dikkat çeken Eker, Türkiye'nin Bosna Hersek'e yapacağı yatırımların başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere diğer ülkelere yapacağı gıda maddesi ihracatının da önünü açacağını söyledi.

"Türkiye, Böyle Bir Bakana Sahip Olduğu İçin Çok Şanslı"
Bosna Hersek Federasyonu Tarım, Su Yönetimi ve Ormancılık Bakanı Jerko İvankoviç Lijanovic ise yaptığı konuşmada, Bakan Eker ile uzun süredir önemli iş birliği içinde olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki gönül ve tarihi bağlar bazında kurulan iyi ilişkilerin ekonomi alanına da taşınması için çaba gösterdiklerini vurguladı.

''Türkiye'deki tarımcılar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak Sayın Eker'e sahip olduğu için çok şanslılar'' diyen Lijanoviç, Bakan Eker'in Türkiye'de gıda üretimi konusunda ciddi kalkınma sağladığını ve kendisinin bu tecrübelerinden Bosna Hersek olarak çok önemli dersler çıkartabileceklerini
kaydetti.

Saraybosna İş Forumunda Türkiye Rüzgarı Esti
Saraybosna İş Forumu, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç'in konuşmalarıyla başladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile birlikte; 30 ülkeden yaklaşık 600 devlet yetkilisi ve iş adamının iştirak ettiği Saraybosna İş Forumu'na katılan Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada Bosna Hersek ile yaşanan uzun tarih ve Türkiye'de eğitim gören yüzlerce öğrencinin iki ülke arasında asırlardır var olan iyi ilişkilerin devamına önemli katkı sağladığını söyledi.

3.'sü düzenlenen Saraybosna İş Forumu'nun, Saraybosna'nın savaş sonrasında yeniden imarı konusunda önemli görüşmelere zemin oluşturduğuna işaret eden Bakan Eker, Türkiye'nin ortak sınırı olsun ve ya olmasın Balkanlar'daki pek çok ülkeyi komşu olarak gördüğünü söyledi. Bosna Hersek'te özellikle tarım, hayvancılık ve ormancılık alanlarında yatırımlar yapılabileceğine işaret eden Bakan Eker, "Et ve et ürünlerinin işlenmesi, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi, karma yem imalatı, meyve-sebze işleme, gıda paketleme, perakende ve market zincirleri alanlarında çalışmalar yapılabilir" şeklinde konuştu. Bosna Hersek'in Balkanlar'ın kalbi olduğunu ifade eden Bakan Eker, Bosna Hersek'te barış ve istikrarı sağlamadan Balkanlar'da kalıcı barış ve istikrardan söz etmenin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Kırsal Kalkınma İçin 100 Milyon Avroluk Kredi
Başbakan yardımcısı Ali Babacan ise yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'in sürdürülebilir kalkınmaya ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, bunun temelinde de "siyasi istikrar" olduğunu söyledi. Tarım ve kırsal kalkınma projelerin finansmanı çerçevesinde uygun şartlarda Ziraat Bankası aracılığı
ile Türkiye'nin Bosna Hersek'e 100 milyon avro finans sağlamaya karar verdiğini açıklayan Babacan, gerekli koşullar sağlandığı takdirde hükümet olarak Türk işadamlarının "kardeş ve dost ülke" Bosna Hersek'e yatırım yapması için teşviklerde bulunduklarını kaydetti.

Saraybosna İş Forumu'nun sonunda 100 milyon avroluk kredi mutabakat zaptı da imzalandı. Ziraat Bankası ile Bosna Bank International arasında Bosna savaşı (1992-1995) sırasında mülteci durumuna düşmüş ve yerinden edilmiş insanlar kategorisinde yer alan Bosnalılar'ın evlerine dönmesi ve kırsal kalkınmanın sağlanmasına yönelik kredi anlaşmasına varıldı. Mutabakat zaptı, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Bosna Bank International Genel Müdürü Amer Bukviç ve Bosna Ziraat Bank Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş arasında, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Tarım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in huzurunda imzalandı. (Salih Keskin - İLKHA)