• DOLAR 32.551
  • EURO 34.918
  • ALTIN 2435.012
  • ...
 Hızlı Tren için tarih belli oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Ankara-Konya arası yüksek hızlı trenin test sürüşlerine katıldı. Ankara`dan Konya`ya kadar yüksek hızlı trenle gelen Bakan Soluk, test sürüşlerinde hızın 181 kilometreye kadar çıktığını vurgulayarak, 275 kilometre hıza ulaştığı zaman taşıma sertifikasının alınacağını ve mayıs ayı sonunda ticari seferlere başlamayı hedeflediklerini söyledi.

Hızlı tren önünde basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Mehmet Habib Soluk, şunları söyledi:

"2006 yılında temeli atılan Ankara-Konya hızlı treni, sona yaklaşmış durumdayız. Normalde 306 kilometre olan tren hattı, 94 kilometresi Eskişehir-Ankara güzergahı ile ortak kullanıldığından 212 kilometrelik kesimin tamamı bitti. Test sürüşlerini yapıyoruz. Sadece Konya merkezde hattı, 3 hatta çıkardığımız için orada çalışmalarımız kaldı. Bugün yarın o da tamamlanacak. 3 hata çıktığından dolayı şehir içerisinde gerek yaya geçişini kullanacaklar, gerekse motorlu taşıtları ile geçecek Konyalılara sıkıntı yaşatmamak için 16 tane alt geçit, 3 tane de araç alt geçidi yaptık. Bu hattı test sürüşlerine başlattığımızda bu yana 59`uncu sefer test sürüşümüz devam ediyor. Buna 60 kilometre hızla başladık. Bu artarak bugün 181. 2 kilomtereye ulaştık. En ufak masalardaki bardaklarda bulanan çayda dahi bir titreme olmadı. Fevkalede iyi durumda. Çok kısa bir zamanda iyi bir noktaya geldik. Ticari yolculuğumuza da mayıs ayı sonlarına doğru başlayacağız gibi görünüyor. 50 milyon liraya mal olan trenimiz 50 çeşit ölçüm yapıyor. Gündüz değerlendirmeler, gece ise test sürüşlerimiz devam ediyor. "

SERTİFİKA İÇİN 250 KİLOMETRELİK HIZA ULAŞACAK

Daha sonra basın mensupları ile birlikte Pınarbaşı mevkisinden tekrar yüksek hızlı trene binen Bakan Soluk, şehir merkezine kadar seyahat etti. Trende basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Soluk, "212 kilometrelik kesimde 275 kilometre olan test hızına ulaştığımızda hatla ilgili sertifikasyonu alacağız ve ondan sonra ticari taşımacılığa başlayacağız. Bu güzergah 300 kilometrelik hıza müsait. Ama bizim ticari sürüşlerimiz 250 kilometre olarak devam edecek. "dedi. Bakan Soluk, Konya- Ankara arasının git gel 2. 5 saat olacağını söyledi.

4 YIL 8 AYDA TAMAMLANDI

Yüksek hızlı tren hattının kısa bir zamanda tamamlandığına dikkat çeken Bakan Soluk, şöyle konuştu:

"Bu kapasitedeki güzergahların dünyadaki yapım süreçlerine baktığımız zaman 7 ile 11 yıl arasında değişiyor. Ama bizim arkadaşlarımız eşine rastlanmayacak bir şekilde 4 yıl 8 ay gibi bir süreçte bunu tamamladılar. Burada, 48 milyon metreküplük bir toprak harfiyatı oldu. Eğer biz TOKİ olsaydık, 4 sene 8 ayda buraya yaptığımız işle ilgili nasıl bir şehir kurardık. "

BAŞBAKANIMIZ İSTERSE GETİRİRİZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, haziran ayındaki mitinge Konya`ya hızlı tren ile gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Bakan Soluk, "Sayın Başbakanımızı, hızlı trenle getirebilmemiz için o sertifikasyonu almış olmamız lazım ki, 250 kilometre süratle gelelim. Ama sertifikasyonu o noktaya kadar inşallah alırız. Alamadığımız taktirde sayın Başbakanımız hızlı tren ile gelmek istediği taktirde 250 kilometre süratle değil ama ulaştığımız test sürati ile çok rahatlıkla gelebiliriz. Biz de geldik. Emniyet yönünden en ufak bir şeyimiz yok. Tasımdaki çorba, bardağımdaki suda en ufak bir dalgalanma yoktu. " dedi.

Bakan Soluk hızlı tren ile bir seferde 419 yolcunun taşınacağını ilgi gördüğü taktirde her bir saatte sefer düzenleyeceklerini belirtti. İlgi görmediği taktirde ise bunun 3 saat bir sefere çıkabileceğini de sözlerine ekledi. Bakan Soluk bilet fiyatlarının da henüz belirlenmedeğini vurguladı.

Bakan Soluk son olarak Hakkari`nin Çukurca İlçesi Serbes mevkisinde şehit olan piyade er Rıdvan Adam`ın ailesini de ziyaret ederek baş sağlığı diledi. 
 
Kaynak: Ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir