• DOLAR 32.507
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2490.058
  • ...
SON DAKİKA
Helal Gıda Denetimleri Artacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, helal gıda denetimlerine el koydu.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) 51. Olağan Genel Kurul Toplantısı`nda konuşan Bakan Nihat Ergün, helal gıda pazarında son yıllarda görülen hareketliliğe değindi. Ergün, ülkemizde bir kültür olarak görülen helal gıda tüketiminde ülke standartlarının oluştuğuna dikkat çekerek, "TSE, Türkiye`de helal denetimine ve sertifikalandırma işlemlerine başladı. Bir yıl süreyle verilen sertifikayı alanlar yılda en az iki kez habersiz denetimden geçiriliyor. Bu denetimler artırılacak. Tüketiciler TSE damgalı ürünleri rahatlıkla tüketebilir." dedi.

Zaman`ın haberine göre, Bakan Ergün, TSE ve Diyanet İşleri Başkanlığı`nın ortak çalışmalarıyla geçen yıl helal gıda belgelendirme çalışmalarına başlandığını ve 10 Mayıs itibarıyla 63 kuruluşa helal gıda belgesi verildiğini bildirerek, "Firmalar bu belgeyi sadece 1 yıllığına alabiliyor. Böylece kalitede ve helal şartlarına uygunlukta sürekliliği sağlamak istiyoruz. Belge alan kuruluşta yılda en az iki kez habersiz olmak üzere ara kontroller yapılıyor. Bu şekilde, belge alımından önce sağlanan şartların üretim sürecinde devam etmesini sağlıyoruz.`` dedi. Sertifika başvurusunda bulunan üreticiye seslenen Ergün, alınan sertifikaların bir mecburiyet olarak değil, yatırım aracı olarak görülmesi gerektiğinin altını çizdi. Ergün, belgeyi almanın tek başına yeterli olmadığını ve bir güven unsuru olarak denetim mekanizmalarının sürekli işleyeceğini belirtti.

TSE`nin son dönemde büyük atılım içinde olduğunu, kurumun akreditasyon ve belgelendirme laboratuvarları hizmetleri gibi alanlarda sürdürdüğü rutin işleri hem nitelik hem de nicelik yönünden geliştirdiğini belirten Ergün, geçen yıl ürün belgelendirme konusunda gözetim faaliyetlerine ağırlık verilerek yüzde 60 oranında daha fazla inceleme gerçekleştiğini kaydetti.

Belgenin gereklerinin yerine getirilip getirilmediğinin tespit edilmesi için ara kontrollerin önemine, TSE markasının çok değerli olduğuna ve TSE logolu ürüne güven duyulması gerektiğine vurgu yapan Ergün, şunları aktardı: "Güven son derece önemli, TSE belgesi alan kimseye taviz veremeyiz. TBMM`nin bazı hizmetlerine belge verdik değil mi? Baktık ara kontrolde bu belgenin gereği gibi hizmet verilmiyorsa o bölümde belgeyi iptal edin kardeşim. TBMM de olsa TSE`den böyle bir belge aldıysa ve o belgenin gereğini yerine getirmiyorsa o belgeyi iptal edin. Bu belgeyi alan kurumun ciddiye alması lazım.``

Bu haberler de ilginizi çekebilir