• DOLAR 32.522
  • EURO 34.938
  • ALTIN 2430.76
  • ...
Deprem Konusunda Bilinçlenmemiz Gerekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - VATSO binasında Van Valiliği'nin katkılarıyla gerçekleştirilen ve sunumu Prof. Dr. Michael C. Constantinou tarafından yapılan konferansın ardından bir değerlendirmede bulunan Yrd. Doç. Dr. Mücip Tapan, "Halkın bu şekilde bilgilendirilmesi çok önemli. Bu sistemler (Sismik izolasyon sistemi) önemli binalarda kullanılıyor ve deprem neticesinde oluşabilecek hasarları engelliyor. Burada deprem sonrası yaşadığımız sıkıntılar var. Mesela hiç kimse hastaneleri kullanamadı. Kamu binaları noktasında çok ciddi sıkıntılar vardı. Kriz merkezi noktasında yine çeşitli sıkıntılar yaşandı. Valilik kullanılamadı. İşte bu sistemler kullanılırsa depremden hemen sonrası hemen faaliyetlerine sürdürebilecekler ve krizin daha hafif atlatılmasına vesile olacaktır" dedi.

 

"Türkiye'de 20 Uygulama Var"
Sismik izolasyon yöntemi ile yapılan uygulamaların Türkiye'de yeni sayılabileceğini de hatırlatan Tapan, "Türkiye'de yaklaşık 20 tane uygulaması var. Bize en yakın Doğu Anadolu'da Erzurum'da bir hastane binasında uygulandı. Biz YYÜ olarak hastanemizi bu yönde güçlendirmeyi planlıyoruz. Çok menfaatli bir sunumdu. Hoca bu hususta dünyada çok etkin bir yere sahiptir." dedi.

 

"Ön Çalışma Yapılması Çok Önemli"
Sunumda pek çok sismik izolasyon yönteminin tanıtıldığını bunların hangilerinin Van'da uygulanabileceğinin sorulması üzerine Tapan, " Hepsi uygulanabilir. Ama önemli olan şudur: Tasarım yapıldıktan sonra önemli olan uzman kişiler tarafından irdelenmesi. Erzurum'da yaşanan olay şuydu; bir firma bunu tasarlamış ancak tasarım neticesinde deplasmanını minimum seviyede tutmuş, yeniden hesap yaptığında o deplasmanın yeterli olmadığı görülmüştür. Dolayısıyla o deplasmana göre değişiklikler yapmak zorunda kalınmış. Siz bunu bina yapıldıktan sonra yaparsanız ek maliyetler getirir. Dolayısıyla bu tür sistemlerde kullanılması istenmeyen birkaç tane izolatör var yani kullanılması istenilmeyenler dışındaki tüm tipteki izolatörler kullanılabiliniyor. Fakat dediğimiz gibi bunların iyi bir elden detaylıca incelenmesi gerekir. Önemli olan başka bir husus da şudur ki, mesela Çin'de bu şekilde kullanılan izolatörler test edilmedikleri için direk düşey yükler altında bozulmuşlar. Bunların hepsinin tekrardan değiştirilmesi gerekmiştir ki bu da çok ciddi bir ek maliyettir. Bu tür sistemlerde mutlaka testin yapılmasının gerekliliğini de arada hocamız bize söyledi" diyerek bu tür sistemlerin kullanılmadan önce mutlaka iyi bir ön incelemeye tabi tutulması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Konuya ve konferansa özellikli inşaat mühendisliği öğrencilerinin ilgi göstermesinin doğal olduğunu da belirten Tapan, "Bu asıl inşaat mühendislerinin işidir. Yapıyı tasarlarken yapımın deplasmanlarını kontrol altında tutan kişi yine bizleriz. Bu bizim işimiz onun için kendi öğrencilerimiz davet edildi. Ve çalışmayı görmekten memnun oldular. Halkın bilinçlendirilmesine yönelik olarak çalışılması gerekiyor" dedi. (Mahmut Aytekin/Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir