• DOLAR 32.53
  • EURO 34.903
  • ALTIN 2430.531
  • ...
Suruç'ta Suya Hazırlık Eğitimi Yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - GAP eylem planı çerçevesinde Harran Ovası'ndaki çiftçilere suya hazırlık eğitimleri verilmeden verilen suyun sebep olduğu olumsuz etkilerin, 2013 yılında sulamaya açılması öngörülen Suruç Ovası'nda da yaşanmaması için GAP Bölge Kalkınma İdaresi başkanlığınca "Suruç Suya Hazırlanıyor" programının 3'üncüsü yapıldı.

 

Programa Şanlıurfa valisi Celalettin Güvenç, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, HRÜ Rektörü Halil Mutlu, Suruç Kaymakamı Dr. Fatih Akbulut, GAP Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz, DSİ 15.Bölge müdürü Numan Doğan Gündüz, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü, GAP Toprak-Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof Dr.İdris Bahçeci, GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi teknik elamanları, köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı programda, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, çiftçilere yönelik düzenlenen bu tür programların önemine değindi. Vali Güvenç, "Çok önemli bir toplantı icra ediliyor. Bu 26 milyon TL'lik bir eğitim projesidir. Amaç çiftçimizi eğiterek, çiftçinin ufkunu açarak daha verimli bir ziraat yapalım. Çünkü para, varlık, barış demektir; huzur demektir, kardeşlik demektir. Aşı, işi, ekmeği olan insan, zararsız insan demektir. Artık bunu görüyoruz. Bu ovaların sulanması bizim için çok zaruridir, varlık sebebimizdir. Devlet de bütün gücüyle bunu sağlamaya çalışıyor" dedi.

Bu yılsonu inşallah Suruç ovasını da sulayacağız" diyen Vali Güvenç, su kaynaklarının artması ve gelişen teknoloji ile birlikte üretimin bilimsel olarak kaynakların tasarruflu bir şekilde kullanılması gerektiğini anlatarak, "Artık eskisi gibi ziraat yapmayacağız. Eskisi gibi suyu hoyratça kullanmayacağız; suyumuza sahip olacağız, üretimimizi bilimsel yapacağız." şeklinde konuştu.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil yaptığı konuşmada, Harran'da yapılan yanlışların Suruç'ta yaşanmaması için GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi başlattıklarını söyleyerek, "Bu proje sayesinde çiftçilerimiz sulanan ve sulamaya açılacak alanlarda çiftçileri eğitiyorlar" dedi.

HRÜ Rektörü Halil Mutlu,"Harran üniversitesi olarak Suruç çiftçisinin eğitimi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Daha sonra kurum amirlerinden programa konuşmacı olarak katılan katılımcılar Suruç'un mevcut potansiyeli ve Suruç pompaj sulamasında şimdiye kadar gelinen son durum hakkında çeşitli konuşmalar yaptılar. Programdan sonra katılımcılar Suruç sulama projesi inşaat alanını yerinde incelediler. (Ali Durmaz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir