• DOLAR 32.604
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2410.965
  • ...
Sırp Kasabının Kan Donduran Hareketi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bosnalı Sırpların eski askeri lideri Ratko Mladiç, savaş suçundan yargılandığı Lahey Mahkemesi`ndeki bugünkü duruşmasını kapalı bir alandan takip eden Srebrenitsalı anneleri tehdit etti.


Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, perdelerin kaldırılmasının ardından Mladiç`in onlara karşı dönerek "orta parmağını" gösterdiğini ve elini boynunun ön tarafını bıçakla kesiyormuş gibi hareket ettirerek "içindeki öldürme isteğini dışarıya vurduğu"nu kaydetti.

Subaşiç, "Onun bu tehditlerine karşılık ben de ona elinde kelepçe olduğunu ve iki eliyle bundan böyle sadece `piyano çalabileceği`ni işaret ettim. Hepimiz duygusal anlar yaşadık ve büyük tepki gösterdik. Yargıç, Mladiç`in kışkırtma çabalarını görmezden gelmemizi söyledi ve onu bir daha bu hareketlerde bulunmaması için uyardı" diye konuştu.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Subaşiç, "Mladiç, Sırplar`ın bizi tekrar keseceğini işaret etti. Yaptıklarından dolayı hiç pişman değil, sergilediği davranışla da bunu kanıtladı. Biz anneler, `belki de biraz pişmandır` diye düşünmüştük fakat onun gözleri kan ve nefret doluydu. Biz gerekirse acımızla yaşarız ama suç organizasyonlarıyla iş birliği yapmayız. Ben gururlu bir anneyim, o ise savaş suçlusu. Onun cezası bu dünyada da, öbür dünyada da onu bulacak" dedi.

Lahey Mahkemesi`nin önünde savaşta kurtulmuş olan onlarca Srebrenitsalı`nın yanı sıra, Hollandalı, Almanyalı ve diğer Avrupa ülkelerinden gelen bir çok insan hakları koruma derneği üyeleri toplandı.

Bosna-Hersek Platformu`nun Hollanda`daki temsilcisi Suada Paşiç,  yaptığı açıklamada "dünyanın, Mladiç`in vahşi davranışlarını ve işlediği suçları tekrarlaması isteğini sakin bir şekilde izlememesi gerektiği"ni ifade etti.

Temmuz 1995`te 8 bin Boşnak`ın katledildiği Srebrenitsa soykırımı, Saraybosna`nın 44 ay boyunca kuşatma altında tutulması, savaş kural ve adetlerine aykırı davranmak, soykırım işlemek ve diğer çok sayıdaki suçlardan Lahey`deki mahkemece yargılanan Ratko Mladiç, 26 Mayıs 2011`de Sırbistan`ın Lazarevo köyündeki bir akrabasının evinde saklandığı sırada yakalanmış, 31 Mayıs`ta Lahey`deki Mahkemeye sevk edilmişti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir