• DOLAR 32.569
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2421.893
  • ...
Burası Ne Kemer Ne de Marmaris, Burası Bingöl
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - 20 yıldır tapu beklediklerini ve 2B Yasası'yla umutlandıklarını belirten Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi sakinleri, ancak Bingöl Defterdarlığı'nın yüksek fiyatla kıymet belirleme çabası içersine girmesiyle hayal kırıklığına uğradıklarını belirttiler. Dün saat 13.00'de Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi'nde bir araya gelerek basın açıklaması yapan konut sahipleri, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in m2'sini 8 TL açıklamasına rağmen Bingöl Defterdarlığı'nın arsanın metrekaresine 350 - 400 TL gibi uçuk bir rakam belirlemek istediğini ifade ettiler.

Mahallenin 2010 ve takip eden yıllarda uygulanacak arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin 15 ile 40 TL olduğuna dikkat çeken mahalle sakinleri yasayla beraber Bingöl Defterdarlığı'nın bu rakamı 350 - 400 TL olarak belirlemeye çalışmasına tepki gösterdiler.

MAHALLE HALKI FİYATI DUYUNCA TEDİRGİNLEŞTİ
Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi Muhtarı Ahmet Başbayundur, Defterdar İhsan Mintaş ile Vergi Dairesi Müdürü'nün mahalle sakinleriyle kısa bir görüşme yaptığını, Mintaş'ın bu görüşmede açıkladığı metrekare birim fiyatının mahalle halkını tedirgin ettiğini söyledi.

BU FİYATI ÖDEYEMEYİZ
Mahalle halkının açıklanan fiyatı ödeyemeyeceğine dikkat çeken Başbayundur şunları söyledi: "Bizler bu mahalleye geldiğimizde burası şehre göre dağ başı sayılıyordu. Mahalle sakinlerinin çoğu da terör mağdurları, emekli ve memurlardan oluşuyor. Konut sahipleri varını yoğunu ortaya dökerek kooperatifler aracılığıyla ev sahibi oldu. Bugün kıymet belirlenecekse tüm bu kriterler göz önüne alınmalıdır." Başbayundur, defterdarlığın belirlemeye çalıştığı kıymet bedelini hiç kimsenin ödeyemeyeceğini söyledi.

Defterdarlığın çıkarmaya çalıştığı faturanın 40 - 50 bin lira olacağına dikkat çeken Başbayundur, sözlerine şöyle devam etti: " Yanı başımızda yapılan TOKİ konutları 20 yıllık taksitler halinde ödemek koşulu ile 42 bin liraya satıldı. Bu rakama altyapı, çevre düzenlemesi ve arsa dâhildir. Bu tabloda Defterdarın telaffuz ettiği rakam uygulanırsa sadece bizim arsa bedelimiz TOKİ konutlarını geçecektir. Bizler bunu açık bir şekilde dile getiriyoruz: Fiyatlar böyle olursa kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Mahalle sakinleri olarak tapu da almayacağız." Başbayundur, Defterdarlığın belirlediği uçuk rakamı asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

BAKAN "KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK" DEMİŞTİ
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Vali Mustafa Hakan Güvençer ile daha önce yaptıkları toplantılarda konuyu tartıştıklarını dile getiren Başbayundur, " Sayın Bakanımız ve valimiz mağdur edilmeyeceğimizi belirtmişlerdi. Ancak bugün Defterdarlığın yaptığı çalışma açıkça mağdur edileceğimizi gösteriyor."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2B metrekare fiyatı Türkiye ortalamasını 8,5 TL olarak açıkladığına dikkat çeken Başbayundur, "Mahalle sakinleri olarak Belediye Emlak Vergisi olarak ödediğimiz 25 - 35 TL aralığında bir fiyat istiyoruz. Maliye Bakanı Şimşek'in açıkladığı 8,5 TL'nin 3 katını ödemeye hazırız. Diğer bir hususta Başbakan tarafından desteklenen Kentsel Dönüşüm uygulamasıdır. Bu çerçevede Bingöl'deki yapıların da yıkılacağı öngörülmektedir. Bu nedenle bu rakamı kabul edemeyeceğimiz gibi ödemeye gücümüz yok" şeklinde konuştu.

"BURASI NE MARMARİS, NE KEMER NEDE BEYKOZ SIRTLARI"
Mahalle sakinlerinin umutlarının suya düştüğünü belirten Ahmet Kaçmaz isimli mahalle sakini ise şöyle konuştu: " Burası ne Marmaris, ne Kemer nede Beykoz sırtları. Biz buraya geldiğimizde in-cin top oynuyordu. Eğer bu rakamda diretirlerse sorun çözümsüz kalır" dedi.

Bakan Yılmaz ve vali Güvençer'den yardım isteyen mahalle sakinleri 20 yıllık bekleyişin bu tabloyla kapanmamasını istediler. (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir