• DOLAR 32.583
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2427.267
  • ...
Amerikalı Profesörden Deprem Konferansı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Valiliğinin ev sahipliğinde VATSO binasında gerçekleştirilen konferansa katılımın oldukça yoğun olduğu gözlenirken, en fazla ilgiyi Yüzüncü Yıl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri gösterdi.

 

Çevirmenliğini Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı çalışanlarından Jeoloji Mühendisi Murat Akgün'ün yaptığı sunumda Prof. Dr. Michael C. Constantinou, daha önceleri de Türkiye'ye geldiğini ancak Van'a ilk defa gelişi olduğunu söyledi.

 

Çalışma alanının özellikle depremlerin meydana gelmesi durumunda binalardaki sarsıntının minimum seviyeye indirilmesini sağlayacak sismik izolasyon sistemleri olduğunu aktaran Constantinou, hazırlanan slayt gösterileri üzerinde yaptıkları çalışmaları ve uygulanan yöntemleri gösterdi.

 

Türkiye'de farklı şehirlerde pek çok yapıda uygulanan sismik izolasyon sistemini ve deprem anında gösterdikleri reaksiyonları detaylı bir şekilde videolar ve slaytlarla aktaran Constantinou, "Sismik izolasyon sisteminin köprü, bina ve diğer altyapı sistemlerindeki uygulamaları çok daha önemlidir. Bu alanda gelişmeler ve son teknolojiler şu anda inceleme ve uygulamalarımız arasındadır" diyerek, konu ile ilgili örnekler verdi.

 

Erzurum Devlet Hastanesi'nde uygulanan sismik izolasyon sisteminin kauçuk izolasyon sistemi olduğunu da aktaran Constantinou, "Bu sistem, çelik tabakaları arasında kauçuk bir sandviçe benzetilebilir ve bir santimetre kare üzerine bin tonluk bir basınç uygulandığında depremin meydana getireceği yaylanma miktarı beş yüz milimetreye kadar çıkabilmektedir" şeklindeki açıklamalarıyla bu sistemin izolasyon sisteminde kullanılması durumunda avantajlarını aktardı.

 

Bazı yapılarda sismik izolatörler kullanılmasına rağmen, izolatör cinsi ve miktarında ciddi eksiklikler bulunması nedeniyle sistemin başarılı olamadığını da aktaran Constantinou, buna da 1999 yılında meydana gelen depremde hasar gören Bolu Viyadüğünü örnek gösterdi.

 

Yapılan sunumda dünyanın farklı pek çok ülkesinde uygulanan deprem izolasyon sistemlerinden de örnekler verildi. (Mahmut Aytekin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir