• DOLAR 32.602
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2499.363
  • ...

MARDİN- Bu yıl bol yağışların akabinde yetişen ve 2012 yılının ilk mahsülü olan kırmızı mercimek hububat pazarına getirildi.

 

Kızıltepe Ovası'nda yetişen kırmızı mercimeğin ilk mahsülü Konuk köyünden çiftçi Abdulkadir Aksoy tarafından hububat pazarına getirilerek satışa sunuldu.

 

Yılın ilk kırmızı mercimeği, Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter tarafından, Zahireciler Derneği adına kilogramı 1.25 liradan alındı. İlk ürün kırmızı mercimek Gaziantep Organize Sanayinde faaliyet gösteren Tiryaki Agro fabrikasına işlenmek üzere Zahireciler Derneği adına gönderildi.

 

Hububat pazarındaki zahireciler ise, yeni mahsul kırmızı mercimeği inceleyerek ürünün Kızıltepe kalitesini her yıl olduğu gibi bu yılda koruduğunu, ancak tek üzüntülerinin bu yıl kırmızı mercimeğin az ekilmesi olduğunu ifade ettiler.

 

Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı M. Şerif öter mercimeğin az ekilmesinin nedeninin kırmızı mercimekte prim desteklemesinin çok az olması ve kalitesiz ithal mercimeğin iç piyasada yerli ürün adı altında satılıyor olması olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Çiftçimizin alın teriyle ürettiği besin değeri ve kalorisi yüksek yerli ürünümüzün hak ettiği değeri bulamamasından her geçen yıl üretimi azalmaktadır.Milli ürünümüz olan kırmızı mercimeğimizin eski üretim hacmine kavuşması için Tarım Bakanlığımızın mercimekte 100 tl olan destekleme priminin artırmalarını bekliyoruz. Dayanışmamızın gereği olarak ilk ürünü her zaman birlik, beraberlik ruhuyla tüm zahireciler camiasının ismiyle ve hayır dualarıyla, bereketli bir yıl olması dileği ile işlenmek üzere Gaziantep ili Organize Sanayide bulunan Tiryaki Agro fabrikasına gönderdik. Yeni mahsul kırmızı mercimek başta velinimetimiz olan çiftçilerimiz olmak üzere herkese hayırlı olsun" (Masum Erden-İLKHA)