• DOLAR 32.578
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2487.854
  • ...
Depremin Etkilemediği Tek Sektör
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Yaz mevsiminin vazgeçilmez soğuk tatlarından biri olan dondurma hakkında merak ettiklerimizi 12 yıldır Van'da dondurma üretimi ve satışı yapan Osman Durmuş'a sorduk işte her yönüyle dondurma.

 

"Van'da Dondurma Sezonu Mayıs Ayında Başlar ve Eylül Sonlarında Biter"
Dondurmanın mevsimlik bir tatlı türü olduğunu hatırlatan dondurmacı Osman Durmuş, "Birçok ülkede her zaman tüketilirken bizim ülkemizde ise hava durumuna bağlı olarak mevsimlik olarak tüketilmektedir. Van'da dondurma sezonu Mayıs ayıyla başlar ve Eylül sonlarına kadar sezonu devam eder" dedi.

 

"Dondurmanın Temel Maddesi Süttür"
Dondurmanın kendi üretimleri olduğunu ve Tarım Köy İşleri Bakanlığı onaylı izinlerinin olduğunu hatırlatan Durmuş, "Has yani beyaz olan dondurma süt, şeker ve salepten yapılıyor. En doğal dondurma beyaz yani has dondurma ile kakaolu dondurmadır. Tabi bunların haricinde yapılan dondurmalara günlük süt kullanılması gerekirken süt tuzu dediğimiz çeşitli bileşenlerden oluşan madde kullanılması veya katkı maddesi ile bir takım renklendiriciler kullanılırsa bu sağlık açısından uygun olmaz" ifadelerini kullandı.

 

"En Sağlıklı Dondurma Beyaz İle Kakaolu Dondurmadır"
10 çeşit dondurma üretimi yaptıklarını aktaran Dondurmacı Durmuş, "Bizler buradaki imalatımızda 10'a yakın çeşit üretebiliyoruz. Saf olanı kakaolu karışık meyveli, kirazlı, kavunlu çilekli ve kivili gibi. Meyveleri doğal miksere vurmak kaydıyla doğal renk ve tatlarıyla müşterimizin beğenisine sunuyoruz. Yine Van'da bizim dışımızda başka yerde bulunmayan ve beğenilen tarçınlı dondurmamız var. Tabi özellikle tarçınlı dondurma Şeker hastalığına da iyi geliyor" dedi.

 

"Dondurma Alırken Taze Olmasına Dikkat Edilmeli"
"Dondurma alırken Günlük sütten yapılmış olmasına dikkat edilmesi ve içersinde fazla buz gibi beyaz kristalın olmamsına tabi ki de renginin doğal olmasına dikkat edilmeli" diyen dondurmacı şunlar kaydetti: "Van piyasasında iki tür dondurma mevcuttur. Biri süt tuzundan diğeri de doğal sütten yapılan. Kilo bazında dondurmamızın maliyeti ile kazancı arasında 1 lira gibi bir fark var. Ancak kaliteli bir üretim yaptığımızdan dolayı tercih ediliyoruz. Bunun temelinde ise küçüklükten yetişmemiz ve Niğdeli ustamızın bize öğrettikleri var" diye konuştu.

 

"Deprem Bizleri Olumsuz Yönde Etkilemedi"
Depremin kendilerini çok fazla etkilemediğini söyleyen Osman Durmuş, "İşlerimiz mevsimlik olması hasebiyle depremden fazla etkilenmedi. Sezonu Hamdolsun iyi açtık. İşlerimiz geçen senenin aynı sezona göre bu sene biraz daha iyidir. Vatandaşlarımızı temiz ve nezih ortamlarda üretilen ve taze süt kullanılan dondurmayı hiç korkmadan tüketmeye davet ediyoruz. Dondurmanın bilinen faydalarının yanında henüz bilinmeyen birçok faydası vardır. Ancak sağlıksız koşullarda üretilen dondurmadan da uzak durmamız gerekiyor" ifadelerini kullanarak sözlerini sonlandırdı. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir