• DOLAR 32.567
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2491.533
  • ...
Suriye`den Hatay`a Göç Devam Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye`de meydana gelen olayları ileri sürüp can güvenlikleri gerekçesi ile Hatay`ın Yayladağı-Suriye Sınırındaki Güveççi Köyü sınırına gelen 263 Suriyeli vatandaş kendileri için hazırlanan çadır kentte yaşamlarını sürdürüyor.

Dün akşam saatlerinde yine Güveççi Köyü sınırına gelen 5 kişilik bir aile ellerindeki Türk ve Suriye Bayraklarını sallayarak Türkiye`ye giriş yapmak istedi. Halen sınırda bekletilen aile ile ilgili her hangi bir işlem yapılıp yapılmayacağı hakkında resmi makamlar tarafından bir açıklama yapılmadı.

Jandarma tarafından sürekli kontrol altına tutulan bölgeden ailenin geçişine izin verilip verilmeyeceğinin bugün öğleden sonra netleşmesi bekleniyor.

Kaçışın delilleri cep telefonlarında

Libya, Tunus derken Ortadoğu`ya yayılan isyan ateşinden nasibini alan Suriye`de baş gösteren gösteriler birçok sivilin ölümüne sebep oldu.

Suriye`den gün ve gün sivil halk tarafından çekilen birçok görüntü ortaya çıktı. Son olarak Hatay`ın Yayladağı ilçesi Güveççi Köyü`nün sınır komşusu olan Harabjoz Köyünden bir grup Suriyeli Türkiye sığınma talebinde bulundu ve Yayladağı Eski Tekel Binasında Kızılay tarafından kurulan çadırlarda yaşamaya başladı.

İlk gün sayıları 234 olan sonradan yapılan diğer sığınma talepleri ile 263`e yükselen Suriyeliler arasında Türk vatandaşı olan 4 kişinin ailelerine teslimiyle 259`a düşen Suriyeliler ellerinden cep telefonlarını düşürmüyorlar.

Hatay`a giriş yaptıkları ilk gün yerleştirildikleri Yayladağı Fehmi Dinçer Spor Salonunda gazetecilerle görüşmelerine izin verilen kısa anlarda gerek yanlarında getirdikleri CD`lerde gerekse ellerinden düşürmedikleri cep telefonlarına çektikleri görüntülerle Suriye`de yaşananları aktarmaya çalıştılar.

KÜÇÜK ÇOCUK SOKAK GÖSTERİLERİNİ İDARE EDİYOR

"Bunları yaşıyorduk kaçtık" diyenlerin sayısı sığınma talebinde bulunan Suriyeliler arasında oldukça fazla. Suriyelilerin cep telefonlarında kayıt altına aldıkları görüntülerin çoğunluğunda Suriye`de gerçekleştirilen sokak gösterileri yer alıyor. Bu gösterilerin çekimi sırasında dikkat çeken bir detay küçük bir çocuğun sayıları binlerle ifade edilebilecek kalabalığı sloganları ile idare etmesi. Babasının omzunda söylediği cümlelerin kalabalık tarafından tekrar edilmesi çocuğun oldukça hoşuna gidiyor. Minik çocuk sokak gösterisindeki sloganlarını "Allahu Ekber" sözüyle bitirerek babasının omzundan yere inip yürüyüşe devam ediyor.

KAYDEDİLEN GÖRÜNTÜLERDE HEP CESETLER VAR

"Suriye`de can güvenliği yok" cümlesi ise Hatay`a tel örgüleri aşarak gelen Suriyelilerin ilk cümleleri arasında yer alıyor. Suriyeliler bölgedeki güvensizlik ortamını ise yine cep telefonlarına kaydettikleri yanan araçlar ve vurulan insanlarla kanıtlamaya çalışıyor. Kaydedilen görüntüler arasında sokak gösterilerinde yakılan araçlar, insanların omuzlarında taşınan hayatını kaybetmiş insanlar yer alıyor.

Bu görüntüleri kaydedip delil olarak herkese gösteren Suriyeliler kendi ülkelerden kaçışlarına en büyük nedenin kaos ortamı olduğunu kaydediyor.

Halen Suriye`nin sınır komşusu Hatay`da Yayladağı sınırından 263 Suriyeli sığınma talebi ile giriş yaptı. Alınan ancak doğrulanmayan bir diğer bilgiye göre yine aynı tel örgülerde giriş talebinde bulunan 9 kişinin daha olduğu. Kızılay olası bir göçe hazırlıksız yakalanmamak için Yayladağı Tekel Binasında konuşlandırdığı Çadır Kente ek çadır kurma işlemini sürdürüyor. Çadır Kentte yaşamlarını sürdüren Suriyelilerin ne kadar süre daha burada kalacakları noktasında ise her hangi net bir açıklama yapılmıyor. Suriyeliler Jandarma ve Polis kontrolünde kaldıkları çadır kentte gazetecilerden uzak tutulmaya çalışıyor. Eski Tekel Binasının duvarlarına yaklaşan misafirler Jandarma ve Polis uyarısı ile tekrar geri çekiliyor.

Suriye`ye iki sınır kapısı bulunan Hatay`da sığınma talepleri Yayladağından geliyor. Diğer Sınır Kapısı olan Cilvegözü Sınır Kapısında henüz sığınma talebi ile başvuran Suriyeli bulunmuyor.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir