• DOLAR 32.332
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2280.134
  • ...
Sınırda Uzun Araç Kuyrukları Oluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Irak Hükümeti'nin bu ülkeye yapılacak ihracatlarda, yaş meyve ve sebze dışındaki tüm ürünlerde İsviçreli SGS isimli gözetim firmasından gözetim raporu koşulunu istemesi araç şoförlerini isyan ettirdi.

 

Yapılan uygulama ile şoförler ton başına 8 Amerikan doları ödemek zorunda kaldı. Uygulamaya tepki gösteren şoförler Şırnak İl Özel İdaresine ait TIR parkında kontak kapatma eylemi yaptı.

 

TIR parkında eylem yapan kamyon şoförlerinden Serdar Çağlı, yeteri derecede Irak tarafına para ödediklerini söyledi. Çağlı "Irak Hükümetinin yeni getirdiği uygulama nedeni ile çok zor durumda kaldık. Kalite kontrol ücretleri adı altında bizden ton başına 8 Amerikan doları almaya başladı. Her araç ortalama 25 ton yük alıyor Buda bize 350 TL'ye mal oluyor. Bir araç zaten en fazla 300 TL kazanıyor. Biz bu şekilde Irak'a geçemeyiz bu yüzden kontak kapatma eylemi yapıyoruz. Sorunlarımız çözülünceye kadar kontak kapatma eylemimiz devam edecektir" diye konuştu.

 

Bir başka araç şoförü Ali Mert ise, Irak hükümetinin kalite kontrol ücreti adı altında almış olduğu 350 TL'ye yakın bir ücretin kendilerini çok zorunda durumda bıraktığını ve bu yüzden sorun çözülünceye kadar Irak'a giriş yapmayacağını söyledi. Mert, yetkililerin bir an önce bu konuya çözüm bulmasını beklediğini ifade etti.

 

Şanlıurfalı araç sürücüsü Ömer Karadaş da, eylem nedeni ile uzun araç kuyruklarının oluştuğunu söyledi. Karadaş, bekleyen şoförlerin her an hırsızlık riski ile karşı karşıya olduğunu söyleyerek birçok şoför arkadaşının hırsızlık olaylarına maruz kaldığını ifade etti.

 

Konu hakkında açıklamada bulunan Silopi Araç sahipleri ve Dayanışma Derneği Yönetimi Kurulu Üyesi Selim Taşkın, Irak hükümetinin Irak' a yapılacak ihracatlarda kalite uygunluk belgesi adı altında İsviçreli SGS gözetim firmasının aracılığı ile ton başına 8 dolar almaya başladığını söyledi.

 

Taşkın "Uygulamanın yanlış olduğunu söyleyerek gözetim firmasının herhangi bir laboratuarı olmadığı için kalite kontrolü yapamadığını, ancak sadece belgede yapılmış olarak gösterip ücret aldıklarını söyledi. Uygulamanın sadece para alınmak için yapıldığını belirten Taşkın, diğer başka ülkelerde kalite kontrol ücretlerinin 1 Amerikan dolarının altında olduğunu söyleyerek en azından bu kalite ücretlerinin indirilmesini istedi.

 

İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Bölge Müdürü Hasan Eken ise, konunun hükümetler arası olduğunu ve Habur Sınır Kapısı'nın 24 saat boyunca araç giriş ve çıkış işlemlerine açık olduğunu söyledi. (Abit Dündar -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir