• DOLAR 32.539
  • EURO 34.932
  • ALTIN 2429.826
  • ...
Mısır`dan ABD`ye Filistin`e Destek Çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır Dışişleri Bakanı Nebil el Arabi Amerika Birleşik Devletleri`ne çağrı yaparak bağımsız bir Filistin devletinin ilanına destek olmasını istedi.

Mısır`ın çağrısı, rakip Filistinli gruplar Hamas ile El Fetih`in geçen hafta birlik anlaşması imzalamasının ardından geldi.

Mısır`ın arabuluculuğunda varılan anlaşma, tüm ayrıntıları bilinmese de, iki grubun derhal bir geçiş hükümeti oluşturmasını ve bir yıl içinde de Filistin topraklarında seçime gidilmesini öngörüyor.

Ayrıca ileride tek taraflı bağımsızlık ilanının düşünüldüğü anlaşılıyor.

Ancak hem ABD hem İsrail, Hamas`ı terör örgütü olarak görüyor ve Hamas`ın içinde yer alacağı bir hükümetle ilişki kuramayacaklarını belirtiyor.

Ayrıca her iki ülke de Filistin`in tek taraflı bağımsızlık ilanına karşı.

Mısır`ın açıklaması ise yeni yönetimin dış politika anlayışında değişikliğe işaret ediyor.

Uzmanlar, Mübarek dönemindeki Mısır`ın Amerika Birleşik Devletleri`nin çizgisinden bu kadar bağımsız hareket edemeyeceğine dikkat çekiyor.

Dışişleri Bakanı el Arabi ABD`nin Hamas`ın da yer aldığı bir Filistin hükümetini olumlu bir gelişme olarak görmesi ve İsrail`i de böyle düşünmeye ikna etmesi gerektiğini söyledi.

BBC muhabiri Jonathan Head`ın aktardığına göre Mısır`ın bu politika değişikliği kamuoyunda taraftar bulsa da yönetim için bazı riskler barındırıyor.

Head, Mısır`a her yıl verilen mali yardımın onaylanacağı Kongre`nin, bu gelişmeyi hoş karşılamayabileceğini belirtti.

bbcturkce

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir