• DOLAR 32.576
  • EURO 35.023
  • ALTIN 2423.755
  • ...
California`da 16 Milyar Dolarlık Açık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ekonomisi pek çok devletinkinden büyük olan ABD`nin California eyaleti, dev bütçe açığını kapatmak için yeni bir kemer sıkma programına hazırlanıyor.

California Valisi Jerry Brown`ın açıkladığı paket, vergilerin artırılmasını, sağlık programlarında kesinti yapılmasını, eyalet çalışanlarının dört gün mesai sistemine geçerek ücretlerinin fiilen yüzde 5 azalmasını öngörüyor.

Bu şekilde eyaletin 15,7 milyar doları bulan bütçe açığının kapatılması hedefleniyor.

Bu yıl Ocak`taki hesaplara göre açığın 9,2 milyar dolar olması bekleniyordu. Brown, açığın tahminlerin hayli üzerinde çıktığını söyledi; bunu ülke ekonomisindeki iyileşmenin umulan düzeyde gerçekleşmemesine bağladı.

California, ABD`nin ekonomisi en büyük olan eyaleti konumunda.

Gözden geçirilen bütçe hedefleri, bağımsız bir ülke olsa dünyanın dokuzuncu büyük ekonomisi olarak İtalya`nın hemen ardından gelecek California için bu yıl `mütevazı` bir büyüme öngörüyor.

SEÇMENDEN VE EYALET MECLİSİNDEN DESTEK GEREKİYOR

8,3 milyar dolarlık kesinti, 5,9 milyar dolar tutarında vergi geliri artışı hedefleyen paketin uygulanabilmesi için California halkının Kasım ayında düzenlenecek oylamada iki vergi artırımı önerisine onay vermesi gerekiyor.

Vali, seçmenlerden vergi artışlarına destek istedi. Önergelere göre yılda 250 bin doların üzerinde geliri olanlar daha fazla vergi ödeyecek, satışta uygulanan vergiler de geçici olarak yüzde 0,25 yükselecek.

Buradan gelecek kaynak eğitim bütçesine kaydırılacak. Öneriler kabul görmezse, eğitim bütçesinde 5,5 milyar dolarlık kesinti olacak.

Paketin 15 Haziran`a dek eyalet meclisinden de geçmesi gerekiyor. Demokratlar Ocak`ta önerilen kesintilere bile karşı çıkmıştı. Cumhuriyetçiler de vergi artışı planına karşı mücadele edeceklerini söylüyor.

Vali Brown ise California`nın ABD`nin geri kalanı gibi olanaklarının üzerinde bir hayat sürdüğünü; şimdi ise hesap vaktinin gelip çattığını söyledi.

"Bu noktaya 10 yılı aşkın zamandır yapılanlarla geldik" diyen vali, çözümün de bir yılda sağlanamayacağını belirtti. Ancak ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Son yapılan anketler, seçmenlerin öneriyi destekledikleri yönünde. Ancak yine de paketin onay almasına henüz kesin gözle bakılmıyor.

Kaynak: BBC
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir