• DOLAR 32.539
  • EURO 34.909
  • ALTIN 2431.5
  • ...
Uluslararası Kafkasya konferansı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - İnsanı Müdafa ve Kardeşlik Derneği (İmkander) tarafından Haliç Kongre Merkezinde Uluslararası Kafkasya Konferansı düzenlendi. Üç oturun halinde gerçekleştirilen konferansın ilk bölümünde "Kuzey Kafkasya Tarihinde Siyasi Hareketler Ve Birlik Çabaları" başlıklı konu ile ilgili sunumlar yapıldı.

İlk oturum Özgür Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya'nın Başkanlığında yapıldı ve Yrd. Doç. Dr. Alev Erkilet, Finlandiya'dan İslam Matsiev, Almanya'dan Magomed Toriev ve yine Finlandiya'dan Rus vatandaşı olan ancak çeçen davasını sahiplendiği için Rusya'ya girmesi yasaklanan Elena Maglevannaya birer sunum yaptılar.

Konferansa Finlandiya'dan katılan ve Kafkas Center editörlüğü yapan İslam Matsiev, Finlandiya'da 200'den fazla çeçen ailenin mülteci statüsünde bulunduğunu ve bu mültecilerin büyük bir kısmının Türkiye'den Finlandiya'ya gittiklerini anlattı. Kafkas Center'in editörlüğünü yaptığını belirten Matsiev, internette Kafkasya ile ilgili birçok bilginin olduğunu ancak bu bilgilerin sistematik bilgiler olmadığını ve birçok bilginin birbiriyle çeliştiğini belirtti. Rusya'nın Kafkasya'da büyük zulümlere imza attığını anlatan Matsiev, bu zulüm neticesinde yüzbinlerce Kafkasyalının dünyanın dört biryanına dağıldığını belirtti.

Konferansa Almanya'dan katılan Magomed Toriev de Rus zulmünün sadece Çeçenistan'da değil bütün Kafkasya'da olduğunu belirterek Rusya'ya karşı mücadele eden halklar arasında Çeçenlerin aktif silahlı direniş gösterdiklerini vurguladı.

Avrupalılara İnanmayın
Konferansın ikinci oturumu Mazlum-Der Genel Başkanı Faruk Ünsal'ın başkanlığında yapıldı. İkinci oturumda Finlandiya İnsan Hakları Aktivisti Mikael Storsjö, Gürcistan Çerkes Kültür Merkezi üyesi Aleksandre Kvahadze, Japonya, İnsan Hakları Aktivisti Yukiko Kıkuchı ve Çek Cumhuriyeti, Toplama Kampı Tutsakları Dernek başkanı Vaha Banjaev "Kuzey Kafkasya'da İnsan Hakları İhlalleri" konusu üzerine sunumlar yaptılar.

İkinci oturumun en dikkat çekici sunumunu Toplama Kampı Tutsakları Dernek başkanı Vaha Banjaev yaptı. Banjaev, Hala Rus toplama kamplarında yüzbinlerce Çeçen'in olduğunu belirterek Rusların bugüne kadar 98 bin kadının, 195 bin yaşlının ve 60 binden fazla çocuğun katledildiğini söyledi. Bu tablonun Rus zulmünü ortaya koyduğunu dile getiren Banjaev, dünyanın bu zulme sessiz kaldığını vurguladı. 12 yıl boyunca Avrupa parlamentosunda görev yaptığını ve Rusya'nın Kafkasya'da yürüttüğü zulüm politikalarını anlattığını ancak 12 yıl boyunca hiçbir yol kat edemediğini söyleyen Banjaev, "Ben 12 yıl boyunca Kafkas halklarının halklı mücadelesini ve Rus zulmünü Avrupalılara anlattı. Ancak hiçbir yok kat edemedim. Size söylüyorum Avrupalılara inanmayın ve onlara bel bağlamayan. Çünkü onlar kendi çıkarlarından başka bir şey düşünmüyorlar. Soruyorum acaba bir çeçen kaç litre gaz eder. Burada en büyük görev İslam dünyasına düşüyor. Çünkü bizler Müslümansız ve 400 yıldır İslam için mücadele ediyoruz. Bu güne kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine 125 dava götürdüm ancak bunların hiçbiri kabul edilmedi" dedi.

Konferansın üçüncü ve son oturumunda ise "Kafkasya'da İşgal, Sürgün Ve Direniş Olgusu" konuşuldu. İmkander Genel başkanı Murat Özer'in başkanlığında başlayın oturumda Çeçenistan'dan Ahmed Sardalov, İnguşetya'dan Rüstem Khalukhaev Kabardin-Balkar-Karaçay'dan Muhammed Gergef ve Dağıstan'dan Özden Öner birer sunum yaptılar.

Katılımcılara plaket verildiği konferans, kapanış bildirisinin okunmasıyla son buldu. (Emrah Tel/İbrahim Toprak - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir