• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Memur-Sen Başkanı Gündoğdu, "Daha önce ricayı evete çevirmek için çalışıyorduk. Artık taleplerimizi yüksek sesle dile getiriyoruz" dedi.
 
Anayasa değişikliği için 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumla memurlara toplu sözleşme hakkı verildi. Yıllardır masaya dezavantajlı oturan memur sendikası konfederasyonlarının şimdi eli daha güçlü.
 
Ancak hükümetle uzlaşma olmadığı taktirde gidilecek Kamu Görevlileri Hakem Kurulu`nun 6 üyesini Bakanlar Kurulu, 5 üyesini sendikalar atadı.
 
Uzlaşmazlık durumunda memurun 2012-2013 zammını oy çokluğuyla Kurul verecek. Burada da hükümetin teklifi kabul edilecek. 70 ayrı sosyal talepte bulunan sendika yöneticileri ise "Bu taleplerin hepsini memura kazandıracağız" sözü verdi.
 
İktidarın sınavı olacak
 
Yaklaşık 1 milyon 800 bin kamu çalışanı ve 2,5 milyon memur emeklisinin beklediği toplu sözleşme sürecinde yarın hükümetin zam teklifi belli oluyor.
 
Hükümetle masaya oturan heyetin başkanı olan Memur Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme masasında uzlaşılması halinde memurun isteklerinin kanun hükmünde olacağını dile getirdi.
 
Toplu görüşmelerde memura verilecek zamda son kararı Bakanlar Kurulu`nun verdiğini aktaran Gündoğdu, "Daha önce rica ediyorduk bu ricaya evet dedirtmek için çalışıyorduk. Şimdi biz taleplerimizi yüksek sesle dile getiriyoruz. Masada uzlaşma olmazsa Hakem Kurulu`na gideceğiz. Kurul`da Hükümetin bakışı memura verilecek zam ve sosyal hakları belirginleştirecek.
 
Siyasi irade bunu ne kadar görecek. İktidarın en önemli sınavlarından biri bu. 12 Eylül 2010 referandumuyla darbecilere hesap soran bu iktidarın kamu çalışanlarına haklarını verip vermeyeceği de ortaya çıkacak." dedi.
 
Az sosyal talep, çok zam
 
 Memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde kritik eşiğe gelindi. Memura yarın zam teklifini sunmaya hazırlanan Maliye Bakanlığı, sosyal taleplerle 6`şar aylık dönemlerde uygulanacak zam oranını dengelemeyi öngören bir formül üzerinde çalışıyor. Bu formüle göre Maliye, bütçedeki toplam zam ödeneğini sosyal taleplerle oransal zam arasında paylaştıracak.
 
Hizmet kollarında örgütlü memur sendikaları ne kadar çok sosyal talepte ısrar ederse memura verilecek oransal zam da o ölçüde düşük tutulacak.
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, görüşmelerde bütçeye konulmuş ödeneği aşamayacaklarını belirtirken, aksi halde ilave maliyetin borçlanma ya da ilave vergilerle karşılanabileceği uyarısında bulunmuştu.
 
Hükümetin teklifi yüzde 5 olacak
 
Kamu Sen Başkanı İsmail Hakkı Koncuk, grev hakkı verilmeden memurun toplu sözleşme masasında elinin daha güçlü olmasının mümkün olamayacağını kaydetti. Hükümetin zam teklifinin yüzde 5 seviyesinde olduğuna dair bilgiler geldiğine dikkat çeken Koncuk, “Bu rakam üzerinde pazarlıklarla 1- 2 puan yukarı çekilebilir. Ancak yine de yetersiz bir rakam. Uzlaşma olmazsa son kararı Hakem Kurulu verir. 6,5 ay gecikmeli olarak 15 Haziran’da zamlı maaşları alabilecekmemurlar. Bu nedenle devletin kendi alacaklarını uyguladığı gecikme oranını yansıtmalarını istiyoruz. Tarihe not düşmek için de sosyal taleplerin birçoğunu almak istiyoruz” diye konuştu.