• DOLAR 32.426
  • EURO 35.857
  • ALTIN 2325.988
  • ...
"Göç, Göç Alan Yer İçin Her Açıdan Büyük Bir Güçtür"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleşen "Göç: Türkiye'nin ve Dünyanın Gerçeği Uluslararası Sempozyumu" Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya Federal Uyum Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, KKTC Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir ve çok sayıda üniversite öğretim görevlisi ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

 

"Göç: Türkiye'nin ve Dünyanın Gerçeği Uluslararası Sempozyumu" açılış töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Farklı kültürlerin, farklı renklerin her birisi göç alan yerin servetine servet, gücüne güç katar, büyük bir imkan sağlar. Göçle gelenler bize güçle geliyorlar. Biz o gücü hem ülkemizin gücüne hem ilimizin gücüne hem de dünyanın gücüne birlikte dönüştürebiliriz" dedi.

 

Göçün, göç alan yer için her açıdan büyük bir güç olduğunu söyleyen Bozdağ, farklı kültürlerin, farklı renklerin her birisi o göç alan yerin servetine servet, gücüne güç ve büyük bir imkân sağladığını ifade etti.

 

Gaziantep'in ekonomik olarak gelişmesinin bir nedenini de aldığı göçe bağlayan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Gaziantep'in ekonomik olarak diğer illere göre iyi olması başka yerlerden göçü Gaziantep'e çekti ama genel göçün de Gaziantep'in ekonomisinin büyümesine, gelişmesine, değişmesine katsısı ve bu süreci hızlandırması da tartışmasızdır. Türkiye'nin gelişmiş illerine bakıldığında göç alan yerlerin göç almayan yerlere göre hem nüfus itibariyle hem de ekonomik yapı itibariyle daha büyük olduğunu görüyoruz. Çünkü göç ile gelenler gittikleri her yere büyük katkı sağlarlar" dedi.

 

Almanya Federal Uyum Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer, göç olgusu ve göçmenlerin dramının herkesin içini acıttığını ifade ederek; "Göç sempozyumu aracılığıyla iki ülke arasındaki göç teması daha fazla derinlik kazanacaktır. Göç olgusu ve göçmenlerin dramı hepimizin canını acıtıyor. Göç ne Türkiye için, ne Almanya için ne de dünya için yeni bir şey değil. Her zaman karşımıza çıkacaktır. Göçmenler yeni bir ülkeye giderken daha yeni daha iyi bir hayat yaşamak için göçüyorlar. Bu nedenle Almanya'ya giden insanların arkasından birçok insan da Almanya'ya gitti. Göç eden insanlar 'benim kalbim hem Almanya için hem de Türkiye için atıyor' diyorlar" şeklinde konuştu.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, göçle gelen hareketin berekete dönüştürmek gerektiğini ifade ederek; "Artık tarım sanayisini geçirdik, sanayi devrimini, tarım devrimini geçirdik. Bütün sınırların kalktığı, bilginin hızla dolaştığı bir dünyada yaşıyoruz. Bir taraftan israfın, bir taraftan da kişi başına düşen gelirin 50 - 60 bin dolara ulaştığı, diğer taraftan da günlük bir doların altında binlerce insanın yaşadığı, beş yaş altı her yıl 5 milyon çocuğun öldüğü bir dünyada yaşıyoruz. Böyle bir dünya da göçü engelleyebilir misiniz? Göçe yok diyebilir misiniz? Göç umuda geliyorsa, aşa, işe, ekmeğe geliyorsa, bu hareket her alanda, kültürel alanda, ekonomik alanda, siyasi alanda, her alanda bir değişime bir dönüşüme dönüşüyorsa bize düşen şey bu hareketi berekete dönüştürmektir" dedi. (Şefik Mert - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir