• DOLAR 32.487
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2431.709
  • ...
 İzmir Belediyesi`nde 100 trilyonluk vurgun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son yılların en büyük yolsuzluk operasyonu İzmir Büyükşehir Belediyesi`ne gerçekleştirildi. Dün sabah yapılan operasyonda, çok sayıda belediye çalışanı ve ihalelere katılan firma sahipleri olmak üzere toplam 44 kişi göz altına alındı. 2 kişinin firari olduğu öğrenilirken,yolsuzlukla suçlanan eski Genel Sekreter Sait Ersu Hızır, sabaha karşı 04`te Fas`a gitmek üzereyken yakalandı.

Belediyenin son 5 yılını mercek altına alan Sayıştay Raporu; 205 şüphelinin 16 kez örgütsel suç, 85 kez ihaleye fesat karıştırma, 18 kez edimin ifasına fesat karıştırma, 17 kez nitelikli dolandırıcılık, 8 kez irtikâp, 38 kez görevi kötüye kullanma, 3 kez tehdit, 3 kez bilirkişilik görevini suiistimal, 63 kez de diğer suçlar kapsamına giren toplam 251 suç işledikleri öğrenildi. İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere Genel Sekreter Sait Ersu Hızır, Genel Sekreter Vekili Pervin Şenel Genç, 3 Genel Sekreter Yardımcısı, 5 Daire Başkanı, 15 Belediye Şirketi Müdürü ve Yardımcısı, 10 Şube Müdürü olmak üzere 205 kişinin suç işlediği tespit edildi.

Sayıştay raporuna göre İzmir Büyükşehir belediyesinde 40.026.792 TL`lik kamu zararı oluştu. 1 yılı aşkın süre devam eden gizli soruşturmada Mili Şube Polisleri,  400`den fazla eylemde usulsüzlük ve yolsuzluk tespit etti. Toplam Kamu Zararı`nın 100 milyon TL`yi aştığı belirlendi.  Yapılan incelemede CHP seçim bürolarına yerel seçimler öncesi dağıtılan kumanyaların 23 Nisan`da çocuklara dağıtılmış gibi gösterilmesi bile var.

Çocuklar ve selzedeler yolsuzluğa alet edildi

2009 yılı Genel Seçimlerinde, eçim bürolarında yenilen kumanyalar, 23 Nisan`da çocuklara dağıtılmış gibi gösterilmek istendi. Ancak Belediye çalışanı Cevahir Cem Kiraz bu duruma karşı çıktı. Kiraz işten atıldı.

İzmir Fuarcılık A.Ş.`nin davetler ve özel günler için çiçek alımı ihalesi Ali Osman Öğmen`in yetkilisi olduğu Çağlar Çiçekçilik firmasına verildi ama alınmayan çiçekler, belediyeye fatura edildi.

Belediyenin Şirketler Koordinatörü Hilmi Özen, Grand Plaza Müdürü Reha Pekerten ve Yardımcısı Haydar Ballı, 50 ton mandalinayı almış gibi göstererek belediyenin kasasından yüklü miktarda para çıkardı.Alınmayan mandalinalar sel felaketinde dağıtılmış gibi gösterildi.

Sanal ihalelerle vurgun yapıldı

Belediyenin tanıtım, afiş, bilboard ve poster işlemleri ihale yapılmaksızın Tevfik Arslan`ın yetkilisi olduğu Arslan Ajans firmasına verildi. İzbeton Genel Müdürü Ali İçhedef İle İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Fazıl Ölçer` in İzbeton da kullanılmayan malzemeleri kullanılmış gibi gösterdiği belirlendi.

Lion Star`ın İzmir Sanat`ta yapmış olduğu Kokteyl masrafları İzmir Büyükşehir Belediyesine fatura edilirken; bazı yazarların imza gününde yapılan ikramlar Belediye`nin Şirketi Grant Plaza`ya fatura edildi.

32 bin liralık şal  gösterdiler

Şubat 2010`da İzmir Büyükşehir Belediyesinde Genel Sekreter Vekili Pervin Şenel Genç ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri İzmir Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Güleş arasındaki açık kapatma konuşması dinlemeye takıldı. Pervin Genç hesaplamada 32 bin lira oynama olduğunu bunun mallarda 2000 taneye denk geldiğini belirtiyor ve açığı kapatmak için faturalandırma yapılarak bunları şal ve fular alınmış  gibi göstermek gerektiğini belirtiyor.İncelemede 32 bin liralık açığın eski tarihli faturalarla kapatıldığı belirtildi. 

Otopark ihalesi telefon kaydında

1 Şubat 2011`de İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Pervin Şenel Genç ile  İzelman Genel Müdür Hüseyin Kırmızı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Emlak Yönetimi Daire Başkanı Serdal Selçuk Savcı arasındaki Çankaya katlı otoparkının ihalesinin iptal edilmesi dinlemeye takıldı. Ardından Aziz Kocaoğlu ile Pervin Genç arasında geçen görüşmede ihalenin iptal edilmesi gerektiğine dair karar çıkıyor. Sonuçta 2 Milyon TL`lik iş ihalesiz 1 Milyon TL`ye veriliyor.

31 ihaleden 27`si aynı kişiye verildi

Yapılan incelemede Hakan Say`ın sahibi olduğu Smyrna firmasının 2006 yılından 2010 yılının 3. ayına kadar, İzmir Belediyesinin düzenlediği toplam 31 ihaleden 24 ihaleyi aldı. Perde arkasından Say`a ait olan Maestro ve Esmira firmalarının da 3 ihale aldığı, böylece Belediyenin 31 ihalesinden 27`sinin aynı isme verildiği ortaya çıktı. Hakan Say`a bağlı firmaların girdikleri ihalelerde belediyenin gizli olması gereken yaklaşık maliyetini % 98 ile %99.9`a yakın teklif vererek aldıkları belirlendi. İhaleleri Yüzde 99 tutturan Say`ın Smyrna ve Maestro firmalarından CHP`ye 300 bin TL para aktarıldığı belirlendi.

 Kaynak: Star

Bu haberler de ilginizi çekebilir