• DOLAR 32.386
  • EURO 35.098
  • ALTIN 2326.487
  • ...
 Filistin`deki uzlaşma törenine yoğun ilgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistinli grupların Çarşamba günü uzlaşma anlaşması için gerçekleştirecekleri imza töreninde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da hazır bulunacak. Anlaşmaya Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile Hamas Lideri Halit Mişal imza koyacak. İmza törenine Davutoğlu’nun yanı sıra Mısır Dışişleri Bakanı Nebil el Arabi, istihbarat Bakanı Murat Muvafi, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve ABD eski başkanlarından Jimmy Carter’in katılması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta duyurulan uzlaşma, tüm dünyada şok etkisi meydana getirmişti. Mısır’daki rejim değişikliğinden hemen sonra iki aydan kısa bir sürede sağlanan uzlaşma, hem Mısır’ın Ortadoğu’daki eski konumuna yeniden döndüğünün işareti ve hem de İsrail’in artık istediği gibi hareket edemeyeceğinin göstergesi olarak değerlendirilmişti.

Geçtiğimiz hafta sonu Mısır’a gelen Mişal ile bugün Kahire’ye varması beklenen Abbas en son 2007 Nisan ayında görüşmüştü. İkilinin Kahire’de bulunacakları sırasında üç gün boyunca anlaşmanın detayları konusunda birkaç kez bir araya gelmesi bekleniyor.

Anlaşmaya El Fetih ve Hamas’ın yanı sıra diğer Filistinli gruplar İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin Demokratik Özgürlük Cephesi ve Filistin Halk Partisi’nin de imza koyması bekleniyor.

Uzlaşmaya sert tepki gösteren İsrail, El Fetih’in barış ya da Hamas arasında tercih yapması gerektiğini öne sürmüştü.

Görüşmeler sırasında Filistinlilerin Mısır’dan Refah Sınır Kapısı’nı şartsız açık tutmasını da talep etmesi bekleniyor. Mısır daha önce yaptığı açıklamada bir hafta on gün içinde sınırın artık tamamen açık tutulacağını duyurmuş, İsrail ise kararı 2005 yılında imzalanan anlaşmaya aykırı bulmuştu.

2008 sonunda başlayan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarından sonra Filistinli gruplarla çok yakın ilişkiler kuran Türkiye, İsrail saldırısını durdurmak için yoğun çaba sarf etmiş ardından da Filistinli grupları barıştırmak için iki taraf arasında mekik diplomasisi gerçekleştirmişti.

Türkiye’nin diplomasisine El Fetih sürekli mesafeli davranırken, Hamas ise Türkiye’yi adil bir arabulucu olarak ilan etmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir