• DOLAR 32.552
  • EURO 35.05
  • ALTIN 2427.63
  • ...
Sağlıkta Dijital Dönem Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edilen ``Dijital Hastane Projesi``nin uygulandığı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde hastalar ve doktorlara dijital dünyanın olanaklarıyla hizmet dönemi başladı.

Doktorların tablet bilgisayarlarla hasta takibi yaptığı hastanede, ameliyatlarda dev monitörlü bilgisayarlar kullanılıyor. Hastaların ceplerinde taşıdığı dijital sağlık kartları sayesinde yurt dışındaki hastanelerde bile tetkikler izlenebiliyor.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Bozkurt, Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından kabul edilen ``Dijital Hastane Projesi`` kapsamında mobil bilgisayar ve ameliyathane özel bilgisayar sistemleriyle alımı yapılan tablet bilgisayarların hastane ortamında kullanımının başladığını bildirdi.

Proje kapsamında hastanede ayaktan takip edilen ve yatan hastaların tüm bilgilerine ulaşılabilmesi için hekimlere, asistan hekimlere ve hemşirelere tablet bilgisayar dağıtıldığını anlatan Bozkurt, bu bilgisayarlarla hastalara ait radyoloji ve labaratuvar sonuçlarının takip edilebildiğini ve hastanın tedavisinin şekillendirilebildiğini söyledi.

Tablet bilgisayarlarla eczaneye ilaç siparişinin de yapılabildiğini dile getiren Bozkurt, bu şekilde hastanın işlemlerinin hem kısa sürede hem de etkin bir şekilde yönetilebildiğine işaret etti.

Bilgisayarların yoğun bakımda ve acilde de etkin şekilde kullanılabildiğini kaydeden Bozkurt, bu yolla yoğun bakım ya da acil doktorunun başka bir hastanın başındayken bile diğer hastasını da gözleyebildiğini kaydetti.

SAĞLIK KARTI CÜZDANDA TAŞINIYOR

Prof. Dr. Bozkurt, hastenelerinde özellikle takibi gereken kronik hastalar için dijital sağlık kartları çıkardıklarını belirtti. Bilgisayar bağlantılı bu kartlarla hastanın, tüm görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerinin yurt dışında da kullanılabileceğini dile getiren Bozkurt, ``Kişisel bilgi kartına yüklediğimiz tüm tetkikler, herhangi bir ülkedeki doktorun bilgisayarı tarafından da izlenebilecek`` dedi.

Kartların cüzdanda kolay taşınabildiğini de kaydeden Bozkurt, ``Uygulamayı şimdilik özellikle kronik hastalar ve evde bakım hastaları için başlattık. Önümüzdeki dönemde tüm hastalara bu sağlık kartlarını dağıtmayı hedefliyoruz. Hastalarımız bu yolla yığınlarca dosya kağıdı ve filmi taşımak zorunda kalmıyorlar`` diye konuştu.

AMELİYATHANEDE DİJİTAL DÖNEM

Bozkurt, ameliyathanelerde özel bilgisayar sistemini hayata geçirdiklerini belirterek, ameliyat sırasında bu bilgisayarların büyük monitörü sayesinde hastanın tüm tetkiklerinin incelenebildiğini aktardı.

Hastaneye bölge ülkelerinden de taleplerin geldiğini ifade eden Bozkurt, geçen ay yaklaşık 500 hastaya hizmet verdiklerini ve 50 hastanın da ameliyat edildiğini bildirdi.

Yurt dışındaki hastalara yönelik hizmetleri kapsamında internet sitelerinin pek çok dilde hazırlandığını belirten Bozkurt, internet sitelerinin Türkçe ve İngilizce`nin ardından Rusça, Arapça, Fransızca, Almanca, Gürcüce, Yunanca ve Azerice dillerinde de hizmet vereceğini söyledi.

OTEL KONFORUNDA İNTERNET HİZMETİ

Bozkurt, ``dijital hastane`` uygulamaları kapsamında hastanenin pek çok noktasında kablosuz ağ bağlantı noktaları oluşturduklarını belirterek, hastaların şifreleriyle bu yolla internet bağlantısı yapabildiklerini ifade etti.

Dijital Hastane projesinin kamuda başarıyla uygulamaya geçtiğini vurgulayan Bozkurt, bazı özel hastanelerin projeye ilişkin eğitim almak için kendilerine başvuru yaptıklarını sözlerine ekledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir