Bilim Kurulu`ndan Okul Sütü Raporu
Okul Sütü Programı Bilim Kurulu, uygulamayı durduracak bir durum bulamadı
Okul Sütü Projesi kapsamında öğrencilere dağıtılan sütlerin analiz sonuçlarını değerlendiren Okul Sütü Programı Bilim Kurulu, uygulamanın kesintiye uğratılmasını veya durdurulmasını gerektirecek bir durum tespit edilmedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından süt dağıtımı yapılan bütün illerden süt örnekleri alınarak ayrıntılı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulurken, örneklerin hiç birisinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanmadı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`ndan yapılan yazılı açıklamada, okul çağı çocuklarına süt içme alışkanlığı kazandırılması amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Ulusal Süt Konseyinin desteği ile 2 Mayıs`ta `okul sütü` programı başlatıldığına dikkat çekildi.
Açıklamada, "Bu program kapsamında günde yaklaşık 7,2 milyon kutu süt dağıtımı planlanmıştır. Söz konusu uygulamanın ilk günlerinde çeşitli nedenlerle rahatsızlanan bazı öğrenciler sağlık kuruluşlarına başvurmuştur. Sağlık ve gıda güvenilirliği yönünden programı ve gelişmeleri değerlendirmek, bir rapor hazırlamak ve kamuoyuyla paylaşmak üzere Sağlık ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarınca aşağıda isimleri belirtilen uzmanlarla iki ayrı kurul oluşturulmuştur." denildi.
Her iki bilim kurulunun müşterek çalışması sonucunda süt, bileşiminde yer alan yüksek kalitede protein, yağ, laktoz, kalsiyum, fosfor, riboflavin gibi bileşenler ile üstün besleyici değere sahip olduğu belirlenirken, "Sütün bileşimine bakıldığında çeşitli yaş grupları için temel besin öğelerini içerdiği görülmektedir." ifadelerine yer verildi.
Programın başlamasını takiben sağlık kuruluşlarına değişik şikâyetlerle başvuruların olması üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından süt dağıtımı yapılan bütün illerden süt örnekleri alınarak ayrıntılı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulduğu belirtilen açıklamada, bugüne kadar örneklerin hiç birisinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanmadığına dair veriler mevcut olduğu vurgulandı.
Fiziksel özellikleri uygun olmadığı bildirilen Sivas süt örnekleri hem Sağlık Bakanlığı, hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı laboratuvarlarında incelendiği, hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksini ve diğer toksik maddeler yönünden hiçbir olumsuzluğa rastlanmadığı aktarılan açıklamada, "Sivas ili süt örneklerinde hastalık yapıcı olmayan (saprofit) mikroorganizmaların bulunması nedeniyle örnekler sterilite şartlarını sağlamadığından; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nca bu firmaya ait ürünlerin dağıtımı durdurulmuş ve bu firma dağıtım zincirinden çıkarılmıştır. Hastaneye başvuran çocuklarla ilişkili olarak, mevcut veriler gıda zehirlenmesini düşündürmemektedir. Ancak okul sütü programının tüm aşamalarının dikkatlice ve titizlikle ileri incelemelerine devam edilecektir." ifadeleri kullanıldı.
Türkiye’de süt tüketiminin sınırlı olduğu göz önüne alındığında, okul sütü programı sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde ve beslenme ile ilişkili muhtemel sağlık sorunlarının azaltılmasına katkı sağlayacağı vurgulanan açıklamada, mevcut veriler ışığında, uygulamanın kesintiye uğratılmasını veya durdurulmasını gerektirecek bir durum tespit edilmediği kaydedildi.