• DOLAR 32.579
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2424.01
  • ...
Solar Enerji Projesi Hayata Geçirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TUNCELİ - İl Özel İdaresi Misafirhanesi`ne kurulan sistemle, Tunceli'de güneş enerjisi ile elektrik üretmeye başlanması ve projenin hayata geçirilmesi münasebeti ile açılış töreni yapıldı.

 

İl Özel İdaresi Misafirhanesi`nde gerçekleşen açılış programına, Vali Mustafa Taşkesen, Vali Yardımcısı Ali Güldoğan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hüseyin Şimşek, Aksa Elektrik Bölge Müdürü Neşat Demirbağ, Kurum Müdürleri ve ilgili kurum personeli katıldı.

 

Vali Mustafa Taşkesen açılış kurdelesini yetkililerle birlikte keserek, güneş enerjisi ile elektrik üretiminin İlimize hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

 

Türkiye`de İlk Kurulan Tesis Olma Özelliği Taşımaktadır
01.03.2012 tarihinde yapılan sözleşme ile Fırat Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği programı kapsamında finanse edilen "Tuncelinin Solar Enerji Potansiyelinin Fizibilite Çalışması" projesi ile Tunceli'nin yıllık güneş enerjisi miktarı tespit edilmiş, bu enerji ile üretilebilecek elektrik enerjisi miktarı hesaplanmıştır.

 

Proje faaliyetleri arasında yer alan örnek tesis, 10 Mart 2012 tarihinde Resmi Gazete`de yayınlanan ve 500 KW üretime kadar lisansız elektrik üretiminin önünü açan Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulamasına Dair Tebliğ` takiben Ülkemizde ilk kurulan tesis olma Özelliği taşıyor.

 

Bu sebeple de uzun vadede ülkemizde yaygınlaşacak olan Solar Enerji sektörüne ilişkin olarak Tunceli rekabet edebilirliği yakalayacak. Proje İlimiz için yakın gelecekte yaygınlaşacak olan Photovoltaik sistemleri ve yatırımları için yapılan stratejik bir araştırma niteliğinde olup, birebir uygulama ile yatırımcıları teşvik edici nitelikte.

 

Proje faaliyetleri tamamlanmış olup, kurulmuş olan Photovoltaik tesisin doruk gücü 2,76 kWp dir. Çift yönlü sayaç yardımı ile üretilecek olan elektrik enerjisi direkt olarak ana enerji nakil hattına verilecek. Örnek model sistemde kullanılan modül tipi, BYD 230 P6-30 polikristalin modul tipi olup, çıkış gücü 230 Wp`dir. Proje toplam 12 modul kullanılmış olup, 20,00 metrekare çatı alanını kaplamakta.(Deniz Seven - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir