• DOLAR 32.587
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2512.563
  • ...
Tepe Beldesinde Sel Felaketi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Bismil`in Tepe beldesinde 20 dakikalık şiddetli yağış sele neden oldu. Bismil merkezde hiç yağmur yağmazken Tepe beldesindeki yağışlar neredeyse felakete neden oluyordu. Sel nedeniyle çamur deryasına dönen beldede milyonlarca lira zararın meydana geldiği öne sürülürken mağdur vatandaşlar yetkililerden yardım bekliyor.
 
Öğle saat 14.15`te aniden bastıran ve kısa sürede doluya dönüşen yağış, belde de hayatı felç etti. Sağanak yağış sırasında başta ana arterler olmak üzere, bir çok cadde ve sokak sular altında kalırken Hijirki ve Çameli derelerinde taşkın meydana geldi. Selde bir çok ev ve işyeri de sular altında kaldı.
 
Belde sakinleri selden dolayı evlerini terk ederken, bazı vatandaşlar ahırlarının içinde hayvanlarının sular altında kaldığını söyledi. Durumun Bismil Kaymakamlığına bildirilmesi üzerine Bismil Köye Hizmet Götürme Birliği ekipleri harekete geçti. Yaklaşık 6 iş makinesi dere setlerinde ve evlerde meydana gelen göçük ve tahribatta müdahale ederek sel sularını kontrol altına aldı. Eğitim Mahallesi, Yeşilova Mahallesi ve Bahçelievler Mahallesi`nde bazı evlerin sular altında kaldığı görüldü.
 
Vatandaşlar taş ve topraklardan set oluşturarak suların evlerine girmesini önlemeye çalışırken belediye ekipleri de iş makineleriyle sel sularına yön vermeye çalıştı.
 
Beldede zaman zaman sel baskınlarının yaşandığını ifade eden vatandaşlar Hijirki ve Çameli derelerinin ıslah edilmemesine tepki göstererek yetkililerden bir an önce tedbir almalarını istediler.
 
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Tepe Belediye başkan Vekilli Ahmet Örs, Belediye araçları ve Kaymakamlık araç ve personelleri ile beraber aralıksız çalıştıklarını belirtti. Örs,"10 personel ve yaklaşık 6 araçla sıkıntılı olan yerlerde önlem almaya çalışıyoruz. Beldemizde Hijirki Deresi ve Çameli deresinin Devlet Su İşleri tarafında ıslah edilmesi gerekir. Aynı durum Bismil merkez ve beldemizde 2006 yılında da yaşandı. Bismil merkez DSİ tarafında ıslah edilirken, beldemizde 2 derenin ıslah çalışmaları yapılmadı. İlgili yerlere gerekli yazışmalar yapıldı. Fakat herhangi bir önlem alınmadı. Beldede bulunan 2 dere yatağının ıslah edilmediği takdirde bu durum devam edecektir. Yaşanan sel sular ile birlikte alt yapı çalışmaları büyük zarar görüyor." İfadelerini kullandı.
 
Çalışmalarına aralıksız devam edeceklerini ifade eden Ahmet Örs, "Halkımıza sıkıntı yaşatmayacağız. Aldığımız önlemlere rağmen sele engel olamadık. Şuan çok sıkıntı var, fakat can kaybı yok, biz bunu en az zararla atlatacağız" dedi.
 
Evi sular  altında kalan M.Salih Güner, ev eşyalarının kullanılamaz hale geldiğini ifade etti. Çaresiz olduğunu ve yetkililerden acil yardım beklediğini ifade eden Güner, 2006 yılında aynı durumla karşılaştığını zararlarının devlet tarafından karşılanmadığını için de çok zor durumda kaldığını söyledi.
 
Evleri hasar gören vatandaşlar yetkililere seslenerek zararlarının karşılanması için yardım istediler. Vatandaşları ayrıca taşkına neden olan derelerin ıslahı için bir an önce çalışmaların başlamasını talep ettiler.
 
Öte yandan selde sular altında kalan bir anne ile bir haftalık bebeği iş makineleriyle kurtarıldı.
(Hasan Gündüz- İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir