• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

VAN - Yaklaşık 50 kişilik grupla düzenlenen gezide Bosnalı işadamlarıyla bir araya gelen Vanlı işadamları, sanayiden otomotive, tekstilden gıdaya birçok sektör hakkında görüşme yaptı.

 

Van Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (VASİAD) ve Erciş Sanayici ve İşadamları Derneği (ERSİAD), KOSGEB desteğiyle Bosna Hersek'e iş gezisi düzenledi. 50 kişilik işadamı grubunun katıldığı 4 günlük gezi kapsamında ilk gün Saraybosna'yı gezen işadamları, ikinci gün ülkedeki fabrikaları gezip, Bosna-Hersek'te faaliyet gösteren Link İşadamları Derneği üyeleriyle bir araya geldi. Bosna'nın tarihi kenti Mostar'daki Ero Mostar Otel'de bir araya gelen işadamları, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin nasıl güçlenebileceği konusunu masaya yatırdı. Oteldeki toplantıda konuşan ERSİAD Başkanı Önder Beyaztaş, Bosna'daki işadamlarıyla görüşmek, fabrikalarında incelemelerde bulunmak ve tarihi yerlerini gezmek için gezi düzenlediklerini söyledi. İki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini belirten Beyaztaş, "Bosna ile zaten yakın ilişkilerimiz var. Bunu ekonomik alanda da geliştirmek istiyoruz. Yakın geçmişte büyük acılar yaşayan Bosna Hersek'in içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan kurtulmasının tek yolu yatırımlardan geçiyor. Bu kapsamda bizler burada yatırım potansiyellerini araştırıp, ona göre çalışma yapacağız. Bosnalı işadamlarıyla da her zaman işbirliği yapmaya hazırız." dedi.

 

Bosna-Hersek'in önemli yatırım potansiyeline sahip bir ülke olduğunu belirten Link İşadamları Derneği Başkanı Tomislav Majic ise Bosna'da eğitimden sağlığa, petrolden bankacılığa kadar farklı alanlarda Türk yatırımları bulunduğunu söyledi. İki ülke arasındaki yatırımların az olduğunu vurgulayan Magic, "Türk işadamlarının ülkemizde yatırım yapabileceği birçok sektör var. Bunlar arasında sanayi, otomotiv, hediyelik eşya turizm ve altın sektörünü sayabiliriz. Türklerle tarih boyunca birçok konuda ortak noktalarımız ortak bağlarımız oldu. Bu bağlarımızı devam ettirebilmek adına iki ülke arasındaki ticari ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Bunun içinde başta misafirlerimiz Vanlı işadamaları olmak üzere tüm Türk işadamlarını Bosna-Hersek'e yatırım yapmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmalarının ardından iki ülkenin işadamları bir süre ikili görüşmeler yaptı. Görüşmelerin ardından geziye katılan Vanlı işadamlarından Fatih Yıldızbaş görüşmelerin ardından ilk somut adımı attı. Bosna'da çeşitli incelemelerde bulunduğunu bunları gerçekleştirdikten sonra Saraybosna'da hipermarket açmayı hedeflediğini aktaran Yıldızbaş, ülkenin birçok alanda yatırımlara elverişli olduğunu söyledi.

 

Bosna'da 4 gün boyunca incelemelerde bulunan işadamları Saraybosna'nın yanı sıra Mostar'da da Osmanlı dönemine ait eserleri inceledi. Heyet gezi ve incelemelerinin ardından Van'a geri döndü. (Mahmut Aytekin - İLKHA)