• DOLAR 32.59
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2418.51
  • ...
Kültür Ve Eğitim İlişkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Salât ve selam Resul ve Nebilerin Padişah’ı Hz. Muhammed (s.a.v.) âline ve ashabının üzerine olsun.
Geçen gün sosyoloji dersinde kültür ve eğitim ilişkisi konusunda baya tartışmalar yaptık sınıfta maalesef ortak düşüncelerin hepsi (Müslüman toplumda gençlerin hali) batı tarzında değerlendirilmektedir. Bu yazıyı kaleme almamım sebebi gösteriş veya çokbilmişlik ilkelerinden değil, tersine bu bir yoklama ve düşünmedir. Her Müslümanın kendi yazıp çizmesi gereken önemli bir konudur.
 

Yaşadığımız çağın gereklerinden olan eğitim aileden çok okullarda veriliyor. Bu eğitiminin bireyin ve toplumların kültürüne göre verilmesi daha olumlu sonuçların doğmasına sebep olur. Maalesef modern çağın gerekleri eğitimde bireylerin kültürel yozlaşmasına büyük katkılar sunar. Eğitimin verildiği yerlerde toplumların kültürel değerlerine ters olması istenmedik sonuçlar doğurur. Örneğin toplumların kendi kültürlerine bağlı olduğu yerlerde kültürel değerlere bağlı eğitim verilmediğinden de kişinin muhakkak değişikliklere tepkisi olur. Bu tepki bazen insanların zararına olur. Bazen toplumdaki fertlerin olumsuz tepkilerine maruz kalır. Bazen de kişinin şiddet yoluna başvurmasına neden olabilir. Eğitim ile kültürün birbirine zıt olması toplum fertlerine yanlışlara daha çok eğim göstermesine zemin hazırlar. Bugün ki okullarda genel itibariyle baktığımızda esrar, sigara, uyuşturucu vs. toplumun hoş karşılamadığı etkenler ister istemez ortaya çıkar. Bu olumsuzluklar başkalarını da etkilemeden yardımcı olur.
 

Ne kadar bunun önüne geçilmeye çalışılsa da istenilen sonuç elde edilmeyebilir. Bunun için eğitim sistemlerinin toplumun kendi kültürel değerleri etrafında verilirse hem daha güzel bir sonuç elde edilir. Hem de ailelerin çocuklarını okullara göndermekte daha şevkli ve güven içinde olurlar. Bugün sırf kız çocuğunun başörtüsü taktığı için okula almamak ister istemez bu yanlışa meydan hazırlamaktır. Sadece Allah’ın kanunu gönüllere yeter.
Adnan Memiş / Batman - Yaş: 18

 

Sevgili Genç Kardeşlerimiz!
Bir ay boyunca gelen tüm yazılar içerisinde en güzel yazıyı gönderen kardeşimize bir kitap seti veya kaset vb. bir set hediye edeceğiz. Posta ile yazı gönderecek kardeşlerimiz yazılarının “Ayın Yazısı” seçilmesi durumunda, bizimle iletişime geçebilirler. Fakat özellikle dikkat etmenizi istediğimiz iki nokta var. Birincisi; gönderdiğiniz yazıların tamamen size ait olması gerektiği, yazınızda alıntı cümleler varsa bunları belirterek göndermeniz. İkincisi ise adınızı, soyadınızı, yazıyı gönderdiğiniz memleketi ve yaşınızı mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Bu hayırlı çalışmaya (yarışmaya) tüm genç kardeşlerimizin katkıda bulunmasını bekliyoruz.

Doğrugenç sayfasında sizden gelecek karikatür ve mini bulmacalara da yer veriyoruz. İlginizi bekliyoruz.
Yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı dogrugenc@dogruhaber.com.tr e-posta adresine mail olarak veya posta yolu ile gönderebilirsiniz.
Yazılarınızı eğer bilgisayarda yazıyorsanız bir sayfayı geçmesin. El yazınızla gönderecekseniz bir beyaz kâğıdı aşmasın. Gönderdiğiniz mektuplara “Doğru Genç” için diye not düşürmeyi unutmayın.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir