• DOLAR 32.525
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2422.632
  • ...
Kürdistan İslami Hareketi ve Müslümanların Durumu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mehmet Özcan / Doğruhaber
 Mitinge dünyanın birçok yerinden İslami hareket yöneticileri ve temsilcileri de katıldı. Miting sonrası İstanbul’a gelen ve gazetemizi ziyaret eden Irak Kürdistan’ı İslami Hareket yöneticilerinden Abdullah Hasan Elverti ve Hasan Ali Ahmed Kehraba ile Ürdün’den kanaat önderi Adnan Elizzi Ebumemun ve Şazili Tarikatına bağlı Eymen Muhammed, ülkelerindeki Müslümanların durumunu ve bağlı oldukları İslami Hareketleri anlattı. Sözü fazla uzatmadan sizi, istifade edeceğinize inandığımız kısa söyleşimizle başbaşa bırakıyoruz.

Irak Kürdistan’ında etkili ve itibarlı bir Hareket
Sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim Abdullah Hasan Elverti. Irak Kürdistan’ı İslami Hareket Yönetim Kurulu üyesiyim. Erbil’de ikamet ediyorum.

Kürdistan’da kaç tane İslami hareket mevcut?
Kürdistan’da üç İslami Hareket, faaliyetlerde bulunuyor.

Kendi hareketiniz Kürdistan İslami Hareketi’nin geçmişi ve faaliyetlerini kısaca anlatır mısınız?
Irak Kürdistan’ı İslami Hareketi ki, ben bunun içindeyim. Bu hareket, Şeyh Osman ve Şeyh Abdüllatif Barzani hazretleri tarafından kurulmuştur.
 
Şu an hareketin genel mürşidi, Şeyh Sıddık Abdülaziz’dir. Bu hareket 1970 yılında kurulmuştur. Kurulduğu günden beri çok değerli hizmetlerde bulunmuştur. Bu hareketin, Irak Kürdistan’ında İslami şuurun oluşmasında ve yayılmasında çok büyük hizmetleri olmuştur.
 
Biz şu ana kadar mücadele tarihimizde bin civarında şehid verdik. Şu an Irak Kürdistan’ında hamdolsun etkili ve itibarlı bir İslami Hareketiz. Kürdistan meclisinde milletvekillerimiz var. Ayrıca kabinede Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı bize verilmiş durumdadır.

Hareketinizin Barzani ve diğer hareketlerle ilişkileri nasıl?
Bizim bütün gruplarla ilişkilerimiz var. Daha önce bize karşı ciddi baskılar vardı. Sizin, Türkiye’nin güneydoğusundaki Müslümanların bir dönemler karşı karşıya kaldığı baskıların aynısını biz de yaşadık.
 
Laik gruplar, Irak Kürdistan’ında bize çok düşmanlık yaptı fakat bütün bu baskıları aşmayı başardık ve kendimizi herkese kabul ettirdik.

İSLAM ÂLEMİNDE CEREYAN EDEN HER ŞEY BİZİ DE ETKİLİYOR
Irak Kürdistan’ında İslami Hareket’in geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Etrafımızda cereyan eden olaylardan tabiatıyla biz de etkileniyoruz. İslam âleminde cereyan eden her şey bizi olumlu veya olumsuz etkiliyor. Çünkü Irak Kürdistan’ı İslami Hareket açısından çok verimli bir yerdir.
 
Şu an Kürt halkının özellikle de Kürt gençlerinin bize büyük ilgisi ve teveccühü var. Hemen hemen bütün şehirlerde bizim halka hizmet eden merkezlerimiz mevcut. Ayrıca bizim bir TV kanalımız ve radyomuz var. Haftalık gazetemiz ve aylık dergilerimiz hizmet veriyor.

Irak Kürdistan’ında medeni hukuk neye dayanıyor?
Irak Kürdistan’ında medeni hukuk, İslam’a dayanıyor. Medeni hukuk alanında mahkemeler İslami usul ve esaslara göre hüküm veriyor. Tabi laik çevreler bundan çok rahatsız. Bunun değişmesi için sürekli bir şeyler yapmaya çalışıyorlar.
 
Fakat şu ana kadar bunu başaramadılar ve inşallah başaramayacaklar da. Çünkü halk Müslüman’dır ve İslam hukukundan son derece memnundur. Bu tür hukukun laikleştirilmesi girişimlerinin Barzani bloğu da dâhil meclisteki milletvekillerinin büyük çoğunluğu şiddetle karşı çıkıyor.
 

Ürdün’de bir tarikat; Şazili Sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim Eymen Muhammed; Ürdünlüyüm. Ürdün’de İslami çalışmalar elhamdülillah vardır. Biz Şazili Tarikatına bağlıyız.
Şazili tarikatının Ürdün’deki etkisi ve faaliyetleri nelerdir?

Şazili tarikatı, Ürdün’de etkili bir tarikattır. Tarikat şeyhimiz Ürdün’de ikamet ediyor. Ayrıca şunu hatırlatmak isterim ki; Şazili Tarikatı silsilesinin en önemli şeyhlerinden birisi de 1970 yılında vefat eden Muhammed Said el Kürdi hazretleridir. Onun halifesi şu an şeyh Abdülkerim Urabidir. Şazili Tarikatı, medrese-zaviye birlikteliğini esas alan bir tarikattır. Şer-i ilimler, ruhani ilimler ve İslam fıkhı, en geniş bir şekilde öğretiliyor.

DİYARBAKIR’DAKİ MEVLİTTEN ÇOK ÇOK ETKİLENDİK
Sizin bir mesajınız var mı; ne söylemek istersiniz?
Evvela Peygamber efendimiz için Diyarbakır’da düzenlenen mevlitten çok çok etkilendiğimizi ifade etmek isterim. Çok büyük bir misafirperverlikle karşılaştık. Fevkalade etkilendik. Mustazaf-Der camiasını çok sevdik. İnşallah tekrar görüşeceğiz.
Teşekkür ederiz, Allah razı olsun.
Biz teşekkür ederiz.

“Biz önce Müslüman’ız sonra Kürdüz”
 
 
Sizi tanıyabilir miyiz?
Adım Hasan Ali Ahmed Kehraba. İslami Hareket Merkez Yönetim Kurulu üyesiyim.
Kürdistan İslami Hareketi’ni ve faaliyetlerini kısaca anlatır mısınız?
Irak Kürdistan’ı İslami Hareketi, İslami esaslara dayanmaktadır. İslami Hareket, kurumsal yapısını tamamlamış bir harekettir. İslami Hareketin siyasi ve askeri teşkilatlanması mevcuttur.
 
Amerika Irak’a saldırdığında ilk olarak bizim karargâhlarımızı vurdu. Amerikalılar, biz Ensar-ul İslam hareketini hedef aldık deseler de aslında bölgemize de saldırdılar. Çok şehid verdik, birçok kardeşimiz tutuklandı. Şu an askeri faaliyetlerimiz yok, sadece toplumsal ve siyasal alanda mücadelemizi sürdürüyoruz. İdari teşkilatlanmamız yedi idari bölgeye ayrılmış durumdadır.
 
Bunlar Halepçe, Hewler, Süleymaniye, Rania, Veler, Kerkük ve Erbil’den oluşuyor. Bizim halkla ilişkiler bürolarımız var. Bunlar da tebliğ ve fetva işleriyle uğraşıyor. Ayrıca halkla ilişkiler bünyesinde kadın ve öğrenci konfederasyonu, öğretmenler sendikası, mühendisler sendikası, doktorlar sendikası gibi kuruluşlarımız bulunuyor.

ŞU AN YOĞUNLAŞTIĞIMIZ İKİ ALAN VAR; DAVET VE EĞİTİM
Şu an İslami hareket artık Kürdistan’ın bir gerçeğidir. Uzun süre bize düşmanlık yapan laik kesimler bile artık bu durumu kabullenmek zorunda kalmıştır. Bizim aleyhimizde olmadık şeyler söylediler. Bizim Kürt halkının hayrını istemediğimizi iddia ettiler. Mustazaf-Der camiasının karşılaştığı bütün sıkıntılarla biz de karşılaştık.
 
Fakat hamdolsun bütün bunları aştık. Biz her zaman şunu söyledik: “Biz önce Müslüman’ız sonra Kürdüz.” Onlar ise bize tersini dayattılar. Tabi kabul etmedik, mücadele ettik. Ve şimdi Kürt halkının teveccühünü kazandık. Şu anda iki noktada çalışmalarımızı yoğunlaştırmış durumdayız. Bunlar da: Davet ve Eğitim.

Ürdün bir hicret diyarıdır Sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim Adnan Elizzi Ebumemun. Ürdünlüyüm, imam-hatip’im ve İslami ilimlerde araştırmalar yapıyorum.

Bağlı bulunduğunuz bir cemaat-hareket var mı?
Biz belli bir harekete bağlı değiliz. Ancak ehli sünnet vel cemaat çizgisindeki hareketler bizim için önemlidir.

ÜRDÜN’DE İSLAMİ HAREKETLER ETKİN KONUMDA
Ülkenizdeki İslami hareketlerin faaliyetleri ve Müslümanların genel anlamda durumu nedir?
İhvan-ı Müslimin cemaati, Ürdün’de en etkili İslami cemaattir. Eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda oldukça ciddi çalışmaları bulunuyor. Ayrıca Ürdün’de etkili tarikatlar mevcut. Mesela Şazeli tarikatı çok etkilidir. Ayrıca Davet ve Tebliğ Hareketi var. Bir de yasadışı ilan edildiği halde faaliyetlerini sürdüren İslami Hareketler de var. Hizbuttahrir bunlardan biridir.

Ürdün yönetiminin İslami Hareketlerle ilişkisi nasıldır, herhangi bir baskı uyguluyor mu?
Ürdün’deki İslami Hareketler, devlet tarafından herhangi bir baskıyla karşılaşmadan faaliyetlerini sürdürüyor. Genel olarak Ürdün’de Müslümanlar üzerinde bir baskı yok.

ARAP BAHARI “GENEL BİR UYANIŞ” HAREKETİDİR
Arap baharını nasıl değerlendiriyorsunuz Ürdün’e de uğrar mı?
Arap Baharı, genel bir dalga değildir. Aslında her ülkede şartlara göre kendini bir şekilde belli ediyor. Arap Baharı bizce, “Genel bir uyanış” hareketidir. Dolayısıyla bundan etkilenmeyen ülke yok ve yansımalar var. Ülkeden ülkeye değişiyor. Biz bu uyanışın yayılacağını ve olumlu sonuçlar elde edileceğine inanıyoruz.

Ürdün ile ilgili geleceğe dair öngörüleriniz neler?
Ürdün cephe hattıdır. Mecliste bu ifade buyrulmuştur. Ürdün’de nisbi bir güven ortamı var. Biz bunu bir nimet olarak görüyoruz. Ürdün küçük bir ülkedir ama rolü büyüktür.
 
Ürdün bir hicret diyarıdır. Adeta bir “Ensar” hükmündedir. Çünkü Ürdün’de çok sayıda Filistinli, Suriyeli, Iraklı ve Kafkas ülkelerinden gelen muhacir kardeşlerimiz var.
 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir