• DOLAR 32.575
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2426.626
  • ...
Pembelik Barajı`nda İskân Çalışmaları Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ELAZIĞ - Pembelik Barajı yapımı nedeniyle Karakoçan İlçesi Akkuş, Akarbaşı, Okçular, Çalıkaya, Alabal ve Özlüce köylerinde yapılan kamulaştırma nedeniyle 5543 sayılı İskân Kanununun 12. Maddesine göre Elazığ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce iskân çalışmaları başlandı.
 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdulkadir Kandemir konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: "Pembelik Barajı yapımı nedeniyle taşınmazları kamulaştırılan ya da yerleşim biriminde oturup taşınmazı olmayan ve geçimini kiracılık, ortakçılık ve işçilikle sağlayan, kamulaştırma nedeniyle geçim olanaklarını yitirip yerlerinden ayrılmak zorunda kalacak ailelerin Devlet eliyle iskân edilmeleri mümkündür.
 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce iskanınızın yapılabilmesi için; aile fertlerinizle birlikte bedel artışları da dahil olmak üzere, şimdiye kadar aldığınız veya Kamulaştırma çalışmalarının devam ediyor olması ve kamulaştırma bedellerinin henüz ödenmemiş olması durumunda ise ileride aile fertlerinizle birlikte bedel artışları da dahil olmak üzere, alacağınız kamulaştırma bedellerinin tamamından, iskan planlama etütleri başlangıç yılının ocak ayında onaltı yaşından büyük işçiler için yürürlükte olan asgari ücretin otuz günlük brüt tutarının yüzyirmi aylık karşılığı kadar olan 106.380 TL (yüzaltı bin üç yüz seksen TL) miktarının, kamulaştırma bedelinin bu miktardan az olması halinde ise tamamının Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü Genel Muhasebe ve Raporlama Dairesi Başkanlığı nezdinde bulunan İskan Gelir Hesabına yatırılması veya Bakanlığımıza aktarılmasının taahhüt edilmesi gerekmektedir. Kamulaştırma bedeli almayacaklar için böyle bir şart yoktur"
 

Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce 5543 sayılı İskân Kanununa göre aşağıdaki şekillerde iskân yapılmaktadır:
 

1 - Tarımsal İskân
Devlet tarafından yurdumuzun herhangi bir yerinde sağlanacak arazi üzerinde konut ve projesiyle belirlenecek miktarda arazi veya ahır ve samanlık gibi tarımsal yapılarla üretken duruma gelebilmeniz için gerektiğinde donatım ve yıllık işletme kredisi verilerek yapılmaktadır.
 

Yerleşim yeri ve arazileri kamulaştırılan köyünüzün kendi idari sınırları içinde ya da kabul etmeniz halinde komşu köylerde, kamulaştırma ve koruma alanı dışında sadece konut ve işletme binası haricinde ailelere arazi gibi başka taşınmaz verilmeyecektir.
 

2 - Şehirsel İskân
Devlet tarafından belirlenecek en yakın belde, ilçe veya il merkezinde yapılacaktır. İskân amacıyla verilecek mallar hibe olmayıp, teslim aldığınız tarihte saptanacak değerler üzerinden borçlandırma yoluyla verilmektedir.
 

İskân edilecekler, kendilerine verilen taşınmazlardan dolayı, yapı ve tesisler için maliyet bedelleri, arsa ve arazi için rayiç bedeller üzerinden borçlandırılırlar. İskân amaçlı olarak verilecek taşınmaz malların borçlandırma bedelleri borçlandırmayı izleyen 60`ıncı ayda ilk taksit başlamak üzere 15 yılda 15 eşit taksitle tahsil olunacaktır.
 

Verilecek taşınmazların borçlandırma bedelleri faize tabi değildir. Kredi ve taşınır mallara ise borçlandırma bedeli üzerinden Devlet tarafından tespit edilecek haller dâhilinde yıllık faiz uygulanır.
 

Bu koşullar altında Devlet eliyle iskân isteyen aile temsilcilerinin, duyurunun asıldığı 30.04.2012 tarihinden itibaren, 28.08.2012 tarihine kadar, istediği iskân şeklini seçerek nüfus cüzdanı fotokopisini de ekleyip T.C. Kimlik numarası da belirtilerek Karakoçan Kaymakamlığına başvurması gerekiyor. (Ebubekir Alkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir