• DOLAR 32.566
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2423.383
  • ...
Hizbullah Ortadoğu`da Yeniden Devrede
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hizbullah Ortadoğu`da oluşan yeni dengeleri etkileyecek yeni bir eyleme hazırlanıyor. Filistin’e Geri Dönüş hareketi tarafından organize edilen etkinlikte, Lübnan’dan işgal altındaki topraklara yürüyüş kararı alındı.

Mrzine.monthlyreview sitesinden edinilen habere göre, Lübnan Hizbullah hareketi başta olmak üzere Filistin ve Lübnanlı sivil toplum hareketleri tarafından yapılan plan çerçevesinde Lübnan`dan işgal edilmiş Filistin topraklarına yürüyüş kararı alındı.

1948 senesinde İsrail işgali ile yerlerinden sürgün edilen binlerce Filistinlinin anısına 15 Mayıs’ta Nakba anısına yapılacak yürüyüşle aynı anda Batı ülkelerindeki İsrail elçilikleri önünde de protesto gösterileri düzenlenecek. Yapılan açıklamada, bu eylemle Filistin sorununun Arap dünyasının merkezine çekilmesi hedefleniyor.

‘Geri dönüş’ konvoya Lübnan’ın farklı kentlerinden ve Filistin mülteci kamplarından gelen kişilerin katılması bekleniyor. Konvoy belirlenecek güzergâhlar üzerinden sınıra doğru hareket etmeyi hedefliyor.

Hizbullah`ın bu çıkışı ile bölgede etkinliği tehlikeye giren İran ve Hizbullah`ın bölgede oluşan dengelelere müdahale olarak yorumlandı. Hizbullah böylece israi karşıtı dalgayı yeniden harekete geçirerek stratejik hamle yapmayı amaçlıyor. Bu durum Arap devrimleri çerçevesinde oluşan Amerikan etkisini kırmaya yönelik girişim olduğu belirtiliyor

NAKBA

Filistinlilerin Nakba (Büyük Felaket) dediği, İsrail`in kuruluş yıldönümü Filistinlilerin İsrail`in 1948 yılında kurulduğu tarihe atıfla felaket olarak niteledikleri olay. Nakba 700 binden fazla Filistinlinin 1948`de topraklarından sürülmesinin adı. Sözcük ilk olarak Arap aydını Konstantin Zureyk tarafından Ağustos 1948`de ortaya atıldı.

Zureyk, Nakba sözcüğünü `sürmekte olan` olarak kullandı. Zira 500`den fazla Filistin köyünün yıkımı 1948`de değil, İsrail işgali takip eden yıllar içerisinde gerçekleşti.

1880`lerde Filistinlileri topraklarından sürme mücadelesi Kasım 1947`de doruk noktasına ulaşarak devam etti. Öyle ki İsrail güçler, 14 Mayıs 1948`ten önce 400 bin Filistinliyi topraklarından sürdü. 1950`lerde ve 1967 sonrasında da yüz binlerce Filistinli topraklarından sürüldü.

Dünya Bülteni

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir