• DOLAR 32.508
  • EURO 34.577
  • ALTIN 2491.586
  • ...
`Aleviler de Din Dersinden Memnun`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan, "Iğdır`daki çocuk Caferilik`le ilgili bilgiler almak isterse, Çorum`daki aile çocuğuna Alevilik`le ilgili detaylı bilgi vermek isterse bunu da sağlayacağız" dedi.

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi`nde öğrencilerle bir araya gelen Aycan, burada yaptığı konuşmada, 1930 yılında din eğitimi veren kurumların kapatıldığını, din eğitimi ihtiyacını karşılamak isteyen bazı ailelerin çocuklarını Arap ülkelerine gönderdiklerini, bunların da zaman zaman olumsuzluklara neden olduğunu söyledi. Din eğitimi eksikliğinin bir dönem "ülkede cenaze yıkayacak, defin yapacak kimse kalmadı" olarak ifade edildiğini anımsatan Aycan, 1947 yılında CHP kongresinde bu konunun ciddi bir şekilde tartışıldığını ve din eğitiminin verilecek kurslarla telafi edilmesi kararı alındığını belirtti.

1951 yılında çok partili sisteme geçilmesiyle Türkiye`de imam hatip liselerinin açılmaya başladığını anlatan Aycan, 1980 yılında ise din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu hale getirildiğini kaydetti. 4 4 4 kanun tasarısının yasalaştığını ve önümüzdeki yıldan itibaren hayata geçeceğini belirten Aycan, kanunla imam hatip okullarının ortaöğretim kısımlarının yeniden açıldığını, ilköğretimin ikinci kademesinden itibaren tüm liselerde de öğrencilerin Kuran-ı Kerim ve Hazreti Peygamber`in hayatını ders olarak isteğe bağlı seçebileceklerini ifade etti. Seçmeli derslerin içinde Arapça`nın da bulunduğunu bildiren Aycan, şöyle devam etti:

"Iğdır`daki çocuk Caferilik`le ilgili bilgiler almak isterse Çorum`daki aile çocuğuna Alevilik`le ilgili detaylı bilgi vermek isterse bunu da sağlayacağız. İmam hatip liselerinin önceki yıllarda öğrenci profilleri düşüktü. Şimdi 303 bin profili yüksek öğrencimiz var. Yeni eğitim sistemiyle ilahiyat fakültesindeki öğrencilerimize de istihdam sağlanmış olacak. Yurt dışında da imam hatip liseleri açıyoruz. Lisenin bazı yıllarını bizde okuyan öğrenciler diğer yılları yurt dışında okuyabilecek. Dünyanın her tarafından Türkiye`de dini eğitim almak için talep var, kimseye grupçuluk, hizipçilik ihraç etmiyoruz."

ALEVİLİĞİN DİN DERSİNE GİRMESİ

Aycan, Aleviliğin din derslerinde yer alması konusunda ise şunları kaydetti: "Son yıllarda bu konuların tartışılması da bu işe olumlu etkide bulundu. Bugün Alevi vatandaşlarımızın büyük bir kısmı kendilerini İslam dairesinde görüyor. Yüz yıllık bir tahribatı düşündüğümüzde çok önemli gelişmeler var. Alevilik`in din derslerine konulması için Alevi kökenli hocalarla görüşüldü. Çalıştaylar yapıldı, neticesinde zorunlu din dersinin kaldırılması yerine Alevilik de din derslerine konuldu. Alevilik ve Sünnilik birbirinin alternatifi değildir, birisi tasavvufi, birisi itikadı. Birbirleriyle mukayese edilemez. Alevilik`in din derslerine girmesi vatandaşlarımızı çok mutlu etti. Yapılan anketlerde Sünni vatandaşların yüzde 86`sının, Alevi vatandaşların ise yüzde 79`unun din dersinden memnun olduğunu belirledik."

Prof. Dr. Aycan, Çorum`a da yakın zamanda 25 dönümlük bir alan üzerinde ikinci imam hatip lisesi inşa edileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir