• DOLAR 32.372
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.466
  • ...
"Yemen`de 85 balina ölseydi dünya ayağa kalkardı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa İNFAK-DER Yetim ve Öksüzleri Koruma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma ve Eğitim Derneği Başkanı Mustafa Halat, Yemen'de hayatını kaybeden 85 bin çocuğa dikkat çekerek, "85 tane balina ölseydi, bugün uluslararası insan hakları dernekleri, uluslararası çevreci diye geçinen dernekler, dünyayı ayağa kaldırmışlardı." dedi.

Yemen'de büyük bir insanlık ayıbının yaşandığına dikkat çeken Halat, Müslümanların yaşananlara sessiz kalarak büyük bir vebal altına girdiğine dikkat çekti.

Derneklerinin Yemen için 105 bin lira nakit para yardımında bulunduğunu, yardım çalışmaları devam ettiği için rakamın daha da artacağını belirten Halat, Yemen'deki Müslümanlara yardım edilmesi çağrısında bulundu.

İnfak Der'in kuruluşu ve amaçları ile ilgili bilgi veren Halat, "Derneğimiz 2013 yılı içerisinde kurulmuştur. 2013 yılı içerisinde canhıraş çalışan fedakâr arkadaşlarımızın çalışmaları sonucu infakta bugünlere gelindi. Bizim sadece yardımla ilgili faaliyetlerimiz yok;  aynı zamanda işin eğitim boyutuyla da ilgileniyoruz. Geçen yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı ile 'İkinci Evimiz Gençlik Merkezi' diye bir projemizi hayata geçirdik. Özellikle alt gelir grubundaki Eyyübiye bölgemizde olan ailelerin çocuklarına yönelik eğitim faaliyetlerinde de bulunuyoruz." dedi.

"Çalışan kardeşlerimizin hepsi gönüllülük esasına göre çalışmaktadırlar"

Dernek üyelerinin gönüllülük esasına göre işlerini severek yaptıklarına dikkat çeken Halat, "Sadece yerli vatandaşlarımızın değil, aynı zamanda mülteci konumunda olan Suriyeli kardeşlerimizin de gıda, barınma ve yakacak ihtiyaçlarını elimizden geldiği kadar karşılamaya çalışıyoruz. Derneğimizin bir özelliği de çalışan kardeşlerimizin hiçbirisi ücretle çalışmamaktadır. Çalışan kardeşlerimizin hepsi gönüllülük esasına göre çalışmaktadırlar. Dernek faaliyetlerini icra ederken kimseye herhangi bir ücret falan ödemiyoruz.  Bu yüzden de gönüllerimiz bu işi severek yaptıklarından dolayı bu da bizim başarımızı ve yaptığımız hizmetlerin kalitesini daha da artırmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Yemen ile ilgili bir çalışmayı hayata geçirmiş bulunmaktayız"

Çalışmalarının Yemen'le sınırlı olmadığına dikkat çeken Halat, "Şanlıurfa İnfak Der olarak sadece Yemen'le ilgili değil;  geçen yıl Sudan ve Arakan'la ilgili çalışmalarımız da oldu. Özellikle uluslararası sahada çalışan bizim yerli derneklerimiz var. Onlarla partner kuruluş olarak ortak faaliyetler icra ettik. Bu sene özellikle iç savaşın ve kıtlığın baş gösterdiği Yemen'le ilgili bir çalışmamız oldu. Özellikle Konya merkezli AYDER Anadolu İnsani Yardım Derneği ile Ribat İnsani Yardım Derneği vasıtasıyla ortak bir protokol imzaladık. Yemen ile ilgili bir çalışmayı hayata geçirmiş bulunmaktayız." diye konuştu.

"Yemen'de 85 bin çocuk hayatını kaybetti"

Yemen'de 85 bin çocuğun hayatını kaybettiğini orada ölenlerin sadece Müslüman olduklarından dolayı dünya kamuoyunun tepki vermediğine vurgu yapan Halat, "Şimdi özellikle şunu öncelikle belirtmek istiyorum. Geçen yıl sadece Yemen'de açlık, kıtlık ve bunların getirdiği hastalıklardan dolayı 85 bin çocuk hayatını kaybetmiştir. Aslında orada 85 bin çocuk değil;  bizim vicdanımız ve insanlığımız öldü. Yani biz insan olarak, Müslüman olarak buraya duyarsız kaldığımız zaman o ölümlere bence ortak olmuş oluyoruz. Özellikle şunu belirtmek istiyorum; orada ölen 85 bin çocuk değil de  85 tane balina ölseydi, bugün uluslararası insan hakları dernekleri, uluslararası çevreci diye geçinen dernekler, dünyayı ayağa kaldırmışlardı. Ancak orada ölenler Müslüman çocukları olduğu için; maalesef dünya yine ikiyüzlülüğünü göstererek bu duruma sessiz kalmayı tercih etmiştir. Bu da bizi gerçekten derinden yaraladı. Dernek yönetim kurulu olarak bu konuda bir şeyler yapmamız gerektiğine inandık. Kardeşlerimizin yüreğine bir damla da olsa su serpilmek amacıyla, yaralarına bir nebze de olsa merhem olmak amacıyla, kendi gayretlerimizle bir şeyler yapmaya çalıştık." şeklinde konuştu.

"Kardeşlerimizin yaralarına bir nebze de olsa merhem olmak istiyoruz"

Yemen'de yaşananları bizzat görmek ve yardımda bulunmak amacıyla bugün bir arkadaşlarını Yemen'e gönderdiklerini belirten Halat, "Özellikle Yemen ile ilgili az önce bahsetmiş olduğum Ayder ve Ribat İnsani Yardım Dernekleri vasıtasıyla orada bir çalışmayı icra ettik. Bu çalışma neticesinde bugün derneğimizin yönetim kurulu üyesi Araştırmacı Yazar Sayın Mehmet Ali Parlak hocamızı Ankara'ya yolculadık. Oradan da inşallah hava yoluyla Yemen yolcusu olacak. Şimdi belki bu çalışma onların yaralarına tamamen merhem olmayacaktır. Hazreti İbrahim ateşe atıldığı vakit, karınca nasıl ağzındaki su ile ateşi söndürmek için gidiyorsa,  biz de oradaki kardeşlerimizin yüreğine bir damla da olsa su serpilmek amacıyla, yaralarına bir nebze de olsa merhem olmak amacıyla, kendi gayretlerimizle bir şeyler yapmaya çalıştık. Bunun için de özellikle yerinde tespitleri görmek ve yardım faaliyetlerine eşlik etmek amacıyla da yönetim kurulu üyemiz Mehmet Ali Parlak Hocamızı da bu amaçla Yemen yolcusu olarak gönderdik. Ben sizin İlke Haber Ajansı vasıtasıyla de özellikle kendisine buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum." dedi.

"Yemen gerçekten sıkıntılı bir bölge"

Yemen'e yardım konusunda acilen geniş kapsamlı bir yardım çalışmasının başlatılması gerektiğini söyleyen Halat, "Yemen gerçekten sıkıntılı bir bölgedir. Can güvenliğinin olmadığı, çeşitli sıkıntıların meydana geldiği bir coğrafyadır çünkü daha önce oraya giden Beşir Derneği, Kızılay Derneği gibi derneklerin yetkilileri orada gözaltına alındı, tutuklandı. Giden arkadaşımız bu gibi sıkıntıları göze alarak bu vazifeyi kabul etti. Ben özellikle bu fedakâr davranışından dolayı da kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Allah razı olsun kendisinden. Özellikle bir de sizin ekranınız vasıtasıyla, Yemen konusunda bir çalışma oluşturulması ve bir yardım kampanyası başlatılması noktasında fedakârca çalışan Şanlıurfa Valimiz Sayın Abdullah Erin Beyefendiye, bizim Urfa'dan müteşekkil yardım derneklerine, insani yardım platformlarına ve vizelerin alınması noktasında bizlere yardımcı olan Dişleri Bakanlığımızın yetkililerine de özellikle teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Mazlum neredeyse ona el uzatmalıyız"

Dernek olarak bugün Yemen'e yaptıkları yardıma değinen Halat, "Biz derneğimiz vasıtasıyla 105 bin lira şu an yardımda bulunduk, ancak gelen bağışların artması neticesinde yardımlarımızın devamı gelecektir. Özellikle o coğrafyayı tanıyan uluslararası yetki almış derneklerle çalıştığımızdan dolayı bölgede çok iyi bir organizasyona sahibiz. Bu nedenle yardım etmek isteyen kardeşlerimiz olursa o bölgede çalışmaya her zaman için hazırız. Özellikle sadece Müslümanların değil;  Hristiyan dünyasına da buradan seslenmek istiyorum. Orada ölenler sizin din kardeşleriniz olmayabilir, oradaki Müslümanlardır. Yahudi, Hristiyan, Mecusi'de olabilirler. Bizim inancımız, mazlum neredeyse mazluma el uzatmamız gerektiğini bize emreder. Dünyadaki Müslümanlar ve sağduyulu gayrimüslim kardeşlerimiz de orada ölenler insan olduğu için el uzatırlarsa oradaki sorunun çok uzun süre kalacağına ben inanmıyorum." dedi.

Yemen'de her 10 dakikada bir çocuk ölüyor

Yemen'deki durumun gerçekten içler acısı bir hale dönüştüğüne dikkat çeken Halat, "Şu an Yemen'de her 10 dakikada bir çocuk ölüyor. Açlık ve kıtlığın getirdiği hastalıklar ve düzgün beslenmemeden dolayı her 10 dakikada bir çocuk ölüyor. Bu çok korkunç bir rakamdır. Sağduyulu her insan bu verileri incelediğinde vicdanın sızlamaması bence mümkün değildir. Bu konuda özellikle sağduyulu yöneticilere, devlet yöneticilerine ve batı medyasına da seslenmek istiyorum. Yani bir insanın dünyada haber olabilmesi için sadece Hristiyan olması gerekmiyor. Müslümanlar da kan taşıyorlar, Müslümanlar da insandır. Lütfen onlara da gerekli sağduyuyu, hassasiyeti gösterelim diyorum." diye konuştu. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir