• DOLAR 32.531
  • EURO 35.002
  • ALTIN 2435.09
  • ...
Bakan Mehdi Eker`den `Süt` Açıklaması (yenilendi)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dün okul sütünden rahatsızlanan öğrencilere ilişkin olarak, sağlık kuruluşlarından aldıkları bilgilere göre, dünkü şikayetlerinin çoğunun süte olan hassasiyetle ilgili olduğunu söyledi.

Dün 75 ilde süt dağıtımının yapıldığını belirten Eker, bazı vilayetlerde çocukların şikayetler sebebiyle hastanelere başvurduğunu anlattı. Bakan Eker, son durum itibarıyla Diyarbakır`da, gözlem altında olan 7 öğrencinin, Sivas`ta da bir kaç öğrecinin bulunduğunu, diğer öğrencilerin de dün ayakta tedavi edilerek evlerine gönderildiğini söyledi. Bu
öğrencilerin de genel durumlarının iyi olduğunu anlatan Eker, "Ben geçmiş olsun dileklerimi bütün çocuklarımıza sunmak istiyorum" dedi.

Şikayet olan illerle ilgili teknik ve idari inceleme başlattıklarını bildiren Eker, bazı illerden süt numunelerinin alındığını ve bunların analizlerinin yapıldığını ifade etti.

Analizlerin bir iki gün içerisinde sonuçlarının alınacağını belirten Eker, şunları kaydetti: "Her ihtimale karşı da bazı illerdeki sütler onların o serileri piyasadan çekildi, laboratuvar sonucu kesinleşinceye kadar, kesinleşince eğer bir şey yoksa zaten devam eder, ama biz teknik olarak sağlığa aykırı bir durum tespit edersek, onlarla ilgili gerekli işlem yapılacak. Sadece o sütler çekildi, o seri o parti çekildi, onlar yeni sütlerle değiştiriliyor, uygulama sürüyor."

"ZEHİRLENME DEĞİL"

Okul sütü projesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Eker, böyle önemli bir projenin titizlikle izlenmesi takip edilmesi gerektiğini kendilerinin de olabildiğince bütün tedbirleri aldıklarını söyledi.

Sağlık kuruluşlarından aldıkları bilgilere göre dünkü şikayetlerinin çoğunun süte hassasiyetle alakalı olduğunu belirten Eker, şöyle devam etti: "Vakaların çok azında bir gıda zehirlenmesi belirtileri var, onların dışındakilerin çoğunun süte karşı hassasiyetle alakalı olduğunu sağlık kuruluşları söylüyor. Dolayısıyla bunun belki biraz daha bilgilendirilmesinin daha iyi yapılması gerekiyor. Zaten gerekli eğitim verildi, ailelere form dağıtıldı. Çocuklardan süte hassasiyeti olanlara, süte alerjisi olanlara zaten verilmedi. Hatta kanaat bildirmeyenlerle ilgili olarak da sütün dağıtılmadığı yönünde biz bilgi aldık. Bu konuda belki biraz daha iyi bilgilendirme yapılması lazım özellikle uygulanmasıyla ilgili, sütün dağıtılmasıyla ilgili. Bazen çocuklarımız aç karnına gelebiliyor kahvaltı yapmadan gelebiliyor, bu konularla ilgili bilgilendirme yapılması lazım."

Bakan Eker, yaşanan vakaların gıda zehirlenmesi olması halinde daha ağır sonuçların ortaya çıkması gerektiğini kaydetti.

"MİKROP BULAŞMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Sütlerin sağlıklı, hijyenik olması için tetrapak kutularda üretildiğini, saklandığını anlatan Bakan Eker, "Normal şartlarda eğer usulüne uygun yapılmışsa buna bir şekilde mikrop bulaşması mümkün değil. Ama tabi sürecin izlenmesi gerekiyor. Yani üretim safhasında usulüne uygun üretilmişse, o zaman sonradan bir delinme, bozulma gibi problem olmadığı südrece normalde bir bakteri, bir mikrop bulaşması söz konusu değil" diye konuştu.

Muhafazadan kaynaklı bir sorunun da normalde olmayacağını belirten Eker, şunları kaydetti:"Eğer kutuda bombaj, bir şişme varsa kutu normal şeklinin dışında bozuk şeklindeyse, büyük bir ihtimal zaten vasfını kaybetmiştir. Ya bir baskıya maruz kaldı, ya delindi ya bir şekilde hava almıştır. O zaman tabi mikrop alma ihtimali var, bu nedenle okullarda dağıtılırken, bunlara dikkat edilmesi lazım. Bozuk şekilli veya şişmiş kutuların verilmemesi lazım. Zaten süt kutularının üzerinde de bu bilgiler var. Şikayet olan illerdeki bütün sütlerden numunelerin incelenmesi, laboratuvar tahlilleri sürüyor. Hastalık yapıcı bir mikrop varsa 24-48 saatte belirleniyor. Dün tabi olaylar duyulduktan sonra laboratuvar çalışmaları başladı, bir kısmı akşam üstü gönderildi bu akşam yarın, bir iki gün içerisinde bunun sonucu alınır."

Çocukların bir şikayeti olunca, kendilerini rahatsız hissedince haklı olarak ailelerinin de endişe ettiğini belirten Eker, öğrencilerin bulantı hissi varsa, karnı ağrıyorsa haklı olarak doktora gittiğini, şikayeti olan öğrencilerin neredeyse tamamanının ayakta tedavilerinin yapılarak evlerine gönderildiğini söyledi.

Tedavi sırasında çocuklardan kan ve gaita örneklerinin de alındığını anlatan Eker, Diyarbakır`da 35 öğrenciden alınan gaita örneklerinde normal bağırsak florası çıktığını bildirdi.

"POJEYE ZARAR GELMEMESİ LAZIM"

Okul sütü projesinin Türkiye`de sağlıklı beslenme açısından çok önemli bir proje olduğunu vurgulayan Eker, "projeye zarar gelmemesi lazım, projenin sekteye uğramasını gerektirecek bir bulgu yok" dedi.

Dünkü olayda çocuklarının görüntülerini seyredince, ağlayan çocukları görünce kendisinin de çok üzüldüğünü belirten Eker, şöyle devam etti:

"Sütler, dün 75 vilayetinde dağıtıldı ama 75 vilayetin çoğunda hamdolsun bir sorun yok. Bu vilayetlerin bir kısmında oldu. Onlarla ilgili olarak da çocuklar ayakta tedavi gördüler, gıda zehirlenmesi diyebileceğimiz bir durumun olmadığı yönünde gelen bilgiler. Bir takım şikayetler var, mide bulantısı gibi, kusma, bağırsak ağrısı, gaz, şişkinlik bazı durumlarda ishal gibi. İnşallah tekrarlamaz ama her ihtimale karşı o bölgelerde sütler tekrar tekrar inceleniyor.

Diğer illerimizde de zaten mutlaka numune alınıyor, o numuneler düzenli bir şekilde kontrol ediliyor. Öğretmenlerimiz, okul idareleri bu sütleri dağıtırken pakette bir problem varsa bunu da mutlaka çocuklara vermemeleri gerekiyor"

Okul sütü uygulamasının devam ettiğini ifade eden Bakan Eker, bugün itibarıyla bir sorunun şuana kadar kendilerini intikal etmediğini bildirdi.

Sütün sağlıklı beslenmeye yardımcı olan sağlıklı ve gerekli bir içecek olduğuna işaret eden Eker, "Tabi çocuklar istemiyorsa, çok da baskı da yapmamak lazım bunları içmeleri hususunda" dedi.

"Firma hatası tespit edilirse en ağır şekilde cezalandırılır"

Analizler sonucu firma hatası ya da bir ihmal tespit edilmesi durumunda ne yapılacağının sorulması üzerine, Eker, "Kim hangi hakla, Türkiye`nin bu kadar önemli ve büyük bir projesine zarar verecek bir uygulama içerisine girebilir, en ağır şekilde hukukun öngördüğü, çerçevesini çizdiği en ağır şekilde cezalandırılır" dedi.

Türkiye`de 200 mililitre UHT süt üretimi yapabilecek tüm firmaların bu projenin içerisinde olduğunu anlatan Eker, hiç kimsenin bu projeye zarar verebilecek bir tutum, davranış içerisine girmesine kesinlikle izin verilemeyeceğini söyledi.

Denetimi tüm titizlikleri, bütün güçleriyle sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Eker,"Bundan sonra da çok daha dikkat edeceğiz ki, bu üzücü olaylar tekrarlanmasın" diye konuştu.

Projenin devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine de Eker, şunları söyledi: "Proje devam eder, gerekli bir proje şu anda durdurmayı gerektiren bir şey yok. Burada birinci hedefimiz şu, Türkiye`de çocuklarımız, ilkokuldaki çocuklarımızın sağlıklı beslenmelerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Tabi diğer faydaları da var üreticiye, süt üretimine, süt tüketimine, sanayiye faydaları var ama esas bizim gayemiz süt tüketiminin artırılması"

Kaynak: Ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir