• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
Tarihi tekke otoparka kurban mı edilecek?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1806 yılında inşa edilen Hocazade Mehmet Tahir Efendi Paşa Baba (Rufai) Tekkesi Camii, camiye ait şadırvan, WC olmamasına rağmen etrafında bulunan araziye otopark yapılacağı haberleriyle gündemde. Yetkililere seslenen cami cemaati, tekkenin otoparka kurban edilmemesi gerektiğini belirtti.

Paşababa Tekkesi Cami Devran-ı mukabeleye açık olduğu yıllarda Paşa Baba Dergâhı "semahane, iki oda, bahçesinde diğer iki oda, matbah, kiler, kuyu, hela, bahçe ve hazireden ibaret" bir irfan ocağıydı. Taksim İlk Yardım Hastanesi'nin mülkiyetinde olan Mescid ve Tekke 2012 yılında hayırseverlerin ve İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneğinin (İSTED) katkılarıyla restore edilerek ibadete açılmıştı.

Taksim İlk Yardım Hastanesinin yıkılıp yerine yeni binanın yapılmaya başlanmasıyla zarar görmemesi için etrafı sac plakalarla çevrilen tarihi cami, şimdilerde içerisinde bulunduğu arazinin cami haricindeki tüm alanın otopark yapılacağı haberleriyle gündeme gelmeye başladı.

"Şadırvan, WC ve cenaze namazı kılınması için alana ihtiyacımız var"

Caminin temel ihtiyaçlarından olan şadırvan, WC gibi ihtiyaçlarının giderilmesini isteyen cami cemaati, tarihi cami için yetkililerden yardım bekliyor.

Hastanenin eski binası olduğu zaman da caminin bakımsız olduğunu söyleyen Rıza Arslan, "5 yıldan beridir bu camiye namaza geliyorum. Eski hastane olduğu dönemde de hastane yıkıldıktan sonra da düzensiz bir durum vardı. Yine cami bahçesi otopark olarak kullanılıyordu ve bundan rahatsızdık. Hastanemiz yapıldıktan sonra Taksim gibi bir yerde görseli olmayan, içler acısı bir durumda olan camimizde bir çevre düzeninin yapılması, oturulabilecek bank, ağaçlandırma, şadırvan ve WC yapılabilir. Taksimin göbeğinde böyle bir cami yok. Camimizde cenaze namazı kılınması için alanımız yok. Bunlara ihtiyacımız var. Biz şimdiki durumundan hoşnut değiliz. Buraya da yakışmıyor. Yetkililere sesleniyoruz, inşallah sesimizi duyarlar da yüzümüz güler." dedi.

"Hastanenin gölgesinde tarihi küçük bir cami kaldı"

15 yıldır Taksim'de esnaflık yaptığını ve 5 senedir düzenli olarak camiye namaza geldiğini belirten Emin İn ise şu ifadeleri kullandı:

"Bu cami tarihi bir camidir. Taksim İlk Yardım Hastanesi yapılırken caminin etrafını şantiye gibi kapattılar. Sağ olsunlar çok güzel bir hastane yaptılar ama hastanenin gölgesinde tarihi küçük bir cami kaldı. Etrafı izbe, perişan, yıkık durumda. Burada şadırvanımız ve WC'miz yok. Esnaf olarak burada en acil şekilde şadırvan ve WC'ye ihtiyacımız var. Hocamız yaptığı girişimlerden bir netice alamamış. Biz esnaf olarak mağduruz. Çünkü bu camiyi biz kullanıyoruz. Böyle devasa bir hastanenin yanında tarihi bir cami varken başka yere gidip namaz kılmak istemiyoruz. Buradan yetkililere sesleniyoruz! Allah rızası için bir Müslüman evladı olarak bir an önce şadırvan ve WC yapılarak cemaate kazandırılmasını istiyoruz. Buranın vakıflara ait olduğu söyleniyor. Tabi esnaf olarak bu konu hakkında net bir bilgimiz yok."

"Caminin bu şekilde bırakılması ne yöneticilere ne de Müslümanlara yakışmıyor"

Caminin önündeki araziye otopark yapılmak istendiği ve caminin büyük bir alanını kaplayacağı duyumunu aldıklarını hatırlatan İn, "Biz buna razı değiliz. Caminin önüne şadırvan, WC ve iki bank konulmasını istiyoruz.  Arkamızdaki tarihi çeşme de köhne ve pislik içerisinde bırakılmış. Esnaf olarak bundan rahatsızlık duyuyoruz. Sizin aracılığınızla gerekli bütün mercilere, yetkililere sesleniyorum! Müslüman bir toplumda yaşıyoruz, Türkiye Müslümanların yaşadığı bir ülke. Caminin bu şekilde bırakılması ne yöneticilere ne de Müslümanlara yakışmıyor. Allah rızası için bu caminin etrafının bir an önce düzeltilmesini rica ediyorum." diye konuştu. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir