• DOLAR 32.325
  • EURO 35.109
  • ALTIN 2301.715
  • ...
Bulaşıcı Hastalık Mevsimindeyiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Sağlık
 
Çocukların sağlığı için birçok aşı mevcut. Özellikle ilkbahar ve kış aylarında çocuk sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıklara karşı aşılar kullanılıyor. Fakat bulaşıcı hastalıklara yol açan enfeksiyonlar için henüz bir aşı geliştirilemedi. Bu da çocukların tedavilerinde zorluklarla karşı karşıya kalınmasına sebep oluyor. Özellikle çocuklar arası bulaşıcı hastalıklarda bakterilerin önemli rolü bulunmaktadır.

EN SIK GÖRÜLEN HASTALIK SUÇİÇEĞİ
Bahar mevsiminde en sık görülen hastalıklardan biri suçiçeğidir. Ateş, nezle, öksürük ve pembe su dolu keseciklerle beliren suçiçeği, 2-3 hafta kuluçka süresinden sonra hastalığını meydana getirir. Sürekli kaşınan su keseciklerine karşı anne ve babaları uyaran uzmanlar, çocukların doktorun vereceği losyonları kullanmalarını ve su keseciklerini kaşımamasını; aspirinin ise kesinlikle kullanılmamasını tavsiye ediyorlar.

BOĞMACAYA DİKKAT! HAVALEYE NEDEN OLABİLİR

Bakterilerin etkisiyle oluşan; nezle, gözlerde sulanma, burunda akıntı, öksürük, kusma, morarma gibi belirtiler gösteren boğmaca, havaleye neden olabilir. Bebeklere özellikle ilk altı aya kadar çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle doktor kontrolünde 15 gün süreyle antibiyotik kullanılması ve rahat solunum için su buharı takviyesi yapılmalıdır. Kabakulak hastalığı da, kulak altındaki ve önündeki bezelerin iltihaplanması ve şişmesi sonucu; ateş, baş ve karın ağrısı, mide bulantısı, öksürük gibi bulgularla kendini gösterir. Bu hastalığın iki hafta kuluçka süresi vardır. Hastalık boyunca tükürük salgısını arttıracak limon, sirke gibi ekşi besinlerden uzak kalınması gerekir.

EN TEHLİKELİ ENFEKSİYON HASTALIĞI KIZAMIK
Uzmanlar, ateş ve öksürüğe ilave olarak gözlerde kızarıklık, akıntı ve çapaklanmayla görülen kızamık hastalığının enfeksiyon hastalıkları içinde en ağır ve tehlikeli grupta yer aldığına dikkat çekiyor. Döküntüler boyun ve alın bölgesinden başlayarak, hızla tüm vücuda yayılır. Kuluçka süresi ortalama 2-3 hafta kadardır. Bulaşıcılık, döküntüler kuruyana kadar devam eder. Kızamık sıklıkla ortakulak iltihabı, zatürre gibi hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Hatta hastalık kalp yetmezliğine kadar giden ciddi boyutlara varabilir. Çocuğun bol bol su içmesi gerekir; bu ateş sırasında kaybedilen sıvının geri kazanılmasını sağlayarak vücudun su dengesini korur. Ayrıca, ateşi düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır.

AİLELER, AŞI VE TEMİZLİK KONUSUNA DİKKAT ETMELİ

Okula gidecek tüm çocukların aşı programı tamamlanmış olmalıdır. Çünkü çocuklar hastalıkları birbirine çok çabuk bulaştırabilir. Hastalıkların bulaşmasının önlenmesinde ikinci dikkat edilmesi gereken konu ise hijyendir. Çocuklara temizlik bilinci verilmelidir. Küçük yaştan itibaren çocuklara özellikle yemekten önce ve tuvaletten sonra el yıkaması öğretilmelidir. Çocuğun tırnak yemesi önlenmeli, sık sık banyo yapması sağlanmalı ve kıyafetlerinin temizliğine dikkat edilmelidir.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir