• DOLAR 32.346
  • EURO 35.132
  • ALTIN 2306.494
  • ...
DİYARBAKIR - Atatürk Barajı'ndan sonra GAP bölgesinde yer alan en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan Silvan Barajı ile Ambar Barajı Göleti ve Silvan Babakaya Sulama Tüneli'nin temeli 4 Mayıs'ta düzenlenecek törenle atılacak.

Temel atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker katılacak.

4 Mayıs Cuma günü saat 10.30'da Silvan Hükümet Konağı önünde temeli atılacak olan Silvan Barajının ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu olarak inşa edilecek. Gövde yüksekliği 174,5 metre, kret boyu 440 metre ve gövde hacmi 8,5 milyon metreküp olacak. Baraj ile ülke ekonomisine yılda 900 milyon lira katkı sağlanması hedefleniyor.
Silvan Barajı ile 318 bin kişinin istihdam edilmesi sağlanacak. Baraj, 7 milyar metreküp göl hacimli olacak ve 5 yılda tamamlanacak. Hizmete girdiğinde 160 megavat hidroelektrik santral gücüne sahip olacak olan baraj ile aynı zamanda 245 bin hektarlık alanın sulanması da sağlanacak.

Açılışa ilişkin bir açıklama yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, "Silvan Barajıyla 245 bin hektar alan sulana bilecek. Silvan Barajı kendisiyle birlikte toplam 7 alt barajdan oluşmakta. Bu Barajlar Kıbrıs, Bulaklıdere, Karacalar, Pamuk Çay, Ambar Çayı, Başlar ve Kuru Çay barajlarından oluşmakta. Bu alt barajlardan Pamuk Çay barajı bitim noktasına gelirken 4 Mayıs tarihinde Ambar Barajının temeli Sayın Bakanlarımızın da katılımıyla gerçekleştirilecektir. Diğer beş alt barajımızın ise temelleri yakın zamanda atılacak ve yaklaşık 5 yıl içersinde bitim noktasına ulaşacaktır" dedi. (M. Salih Keskin - İLKHA)