• DOLAR 32.504
  • EURO 34.584
  • ALTIN 2490.436
  • ...
Bu bisiklet zincirsiz gidiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bisikletin icadından günümüze varıncaya dek, bu aracı geliştirmek, enerjiyi daha verimli kullanan, daha hızlı giden, daha güvenli ya da sadece daha güzel görünen bisikletler üretmek adına sayısız emek verildi. Tasarımında on yıllar içinde önemli gelişmeler oldu. Elektrikli bisikletler yaygınlaştı.

DİKEY PEDAL

Telefon aplikasyonları ile uyumlu çalışanlar, GPS kullanan, yolu kendi bulan modeller, hatta güvenlik önlemlerinin inovatif buluşlarla artırıldığı bisikletler gördük ve bu köşeden bu sevindirici gelişmeleri duyurduk. Ancak çok uzun zamandır bisikletin temel tasarımına ilişkin bir gelişmeden söz etmek mümkün değildi. Tam da ‘bisiklet tasarımı kusursuz bir hale gelmiş, daha iyi bir bisiklet yok galiba` diye düşünmeye başlamışken, ABD`den gelen bir haber dikkat çekti. Los Angeles`ta yaşayan Rodger Parker isimli mucit, bisiklet tasarımına çok farklı bir yaklaşım ile bugüne kadar yapılmış araştırmaların ötesine geçmiş görünüyor. NuBike ismini verdiği bu bisiklet, zincirsiz ve dairesel değil dikey hareket eden pedallara sahip.

DAHA VERİMLİ

Karbon fiber çerçevesine iliştirilmiş olan pedalların bağlandığı yerde, bir manivela sistemi dikkat çekiyor. Tekeri döndürecek olan güç, bu yukarı aşağı hareket etmesi beklenen pedallar aracılığıyla doğrudan tekere aktarılıyor. Pedalların, tekerin merkezine olan mesafesi oldukça uzun. Bu da yüksek bir moment sağlıyor. Yani daha az bir kuvvetle daha fazla güç elde etmiş oluyorsunuz. Özellikle yokuş çıkarken büyük avantaj. Bu tasarımın zincirli sisteme göre çok daha verimli olduğu söyleniyor.

8 KİLOYA DÜŞECEK

Tasarımın en önemli özelliğinin ise bildiğimiz bisiklet tasarımına göre daha sağlıklı olduğunun açıklanması. Zira dairesel hareket eden pedallar, kalçalara, dizlere ve ayak bileklerine zorluk çıkarıyor. Burada ise dikey hareket var. İnsanın doğal bacak hareketine daha uygun olduğu belirtiliyor. Vites sistemi var mı diye merak ediyorsanız cevap evet, var! 10 kilogram olan bisikletin ağırlığının, seri üretime geçildiğinde bir kaç değişiklik ile sekiz kilograma ineceği düşünülüyor. İnternet üzerinden 3 bin 600 dolara sipariş verilebilen bisikletin piyasaya çıktığında değerinin 3 bin 800 dolar olması bekleniyor. Kaynak, İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir