• DOLAR 32.572
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2427.42
  • ...
Sebze ve meyve fiyatlarındaki yüksek artış cep yakıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ocak ayında sebze ve meyve fiyatlarına gelen ve cep yakan yüksek artış, vatandaşların tepkisine neden olurken, manavcılar, söz konusu artışın kendilerinden kaynaklanmadığını ileri sürüyor. Kimi lokantacı, sebzeli yemek yapmayı durdururken, manavcılar ise böyle devam etmesi halinde sebze satışlarına bir müddet ara vereceklerini belirtiyor.

Piyasada sebze meyve fiyatları bir hayli yüksek. Birçok sebze ve meyve tarihinin en yüksek rakamlarını gördü. Yeşil soğan 17,5 TL etiketi ile rekorunu kırdı. Patlıcan ise 3 ay öncenin fiyatına göre yüzde 500 artış sağlamış durumda.

Bazı vatandaşlar girdikleri manavlardaki fiyatları görünce tepki amacıyla alışveriş yapmadan geri çıkıyor. Bazı vatandaşlar gram hesabıyla alışveriş yaparken, bir kilogramın üzerinde alabilen ise yok denecek kadar az.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fiyat artışından marketçileri suçlamasını hatırlatan manav şarküteri işletmecisi Özer Gücüm, artışların kendilerinden kaynaklanmadığını, Mersin ilinden direk getirip müşterilerine vermeye çalıştıklarını ve buna rağmen fiyatların yüksek olduğunu dile getirdi.

"Fiyat artışı bizden kaynaklanmıyor"

Fiyat artışları nedeniyle müşterilerden tepki aldıklarını dile ifade eden Gücüm, fiyatların böyle devam etmesi halinde bir müddet satış yapmayacaklarını söyledi.

Gücüm, "Yaşanan doğa olaylarından, kar kıştan dolayı fiyatlar baya yüksektir. Fiyatların yüksekliği bize bağlı değil. Elimizden geldiği kadar cüzi bir karla, hatta karsız olarak da veriyoruz.  Kendimiz Mersin ilinden getirerek müşteriye hizmet vermeye çalışıyoruz. Müşterilerimiz tepki göstermesinler diye karsız veriyoruz. Ama buna rağmen fiyatları gören müşteri tepki gösteriyor. Bizden kaynaklanmadığını söylememize rağmen insanlar bizden biliyor. Böyle devam ederse fiyatlar biraz daha yükselecek. Fiyatların daha da yükselmesi halinde, piyasalar normale dönene kadar ara vermek zorunda kalacağız. Bir kilogram biber, bir kilogram patlıcanın 14 TL olması elbette çok pahalı. Müşterinin tepki göstermesi de normaldir. Asgari ücretle çalışan bir vatandaş, bir memur dahi bu fiyatta yiyemez." ifadelerini kullandı.

"Fiyatlara müdahale edilmeli"

Fiyatların yüksek olmasına tepki gösteren vatandaşlar ise mutfaklarına sebze ve meyve alamadıklarını belirterek, fiyatlara müdahale edilmesini istediler. Bir poşet sebze ve meyve alan bir vatandaşın kasiyere 108 TL ödemesi ise dikkat çekti.

Manavda dikkat çeken bazı ürünlerin fiyatı ise şöyle: "Yeşil soğan 17,5 TL, çarliston ve sivri biber 14 TL, patlıcan 14 TL, kuru soğan 6 TL, patates 5 TL, brokoli 12,5 TL, domates 7 TL, elma 6 TL, kivi 8,5 TL, muz 12 TL, ıspanak 7,5 TL, limon 4 TL, havuç 4,5 TL. (Şükrü Tontaş-İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir