• DOLAR 32.333
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2299.36
  • ...
Vali Toprak: Zehirlenme Vakası Yoktur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü "Okul Sütü Akıl Küpü" Projesi kapsamında bugün Diyarbakır'daki ilköğretim okullarında başlatılan süt dağıtımı sonrası bazı öğrencilerin karın ağrısı şikâyetiyle hastanelere müracaat etmesine ilişkin olarak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Vali Mustafa Toprak, Vali Yardımcısı Zafer Engin, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Akalın ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

Hiçbirinde Zehirlenme Vakası Yoktur
Vali Toprak, Hürriyet İlköğretim Okulu'nda dağıtılan sütlerden karın ağrısı şikâyeti ile iki öğrencinin okul yönetimine başvurmasıyla hastaneye gönderildiğini belirterek, birbirinden etkilenen öğrencilerin başvurularıyla daha sonra bu sayının 315'e çıktığını söyledi.

Vali Toprak, 315 öğrencinin hiç birinde zehirlenme vakasının olmadığının altını çizerek, şöyle dedi: "Sabah, Bağlar ilçesindeki Hürriyet İlköğretim Okulu'nda bir iki çocuğumuzda mide bulantısı ve karın ağrısı şikâyeti üzerine olaydan okul yönetimi ve müdürünün haberi olması üzerine 112 Acil Servisi Ambulansı çağrılarak, şikâyeti bulunan çocuklarız hastanelere intikal ettiriliyor. Daha sonra aynı okulda değişik sınıflardan çocuklar karın ağrısı şikâyetlerini ifade etmeleri üzerine, onlar da değişik hastanelere gönderilmiştir. Ancak saat 13:00 itibariyle hastanelere başvuran öğrenci sayısının 315 olduğu bilgisine ulaştık. Hastanelere başvuran öğrencilerimizin hiçbir şekilde zehirlenme vakası olduğunu gösterir bir bulgu yok. Klinikte yatan hiçbir çocuğumuz yok. Öğrencilerimiz karın ağrısı ya da mide bulantısı şikâyetiyle hastanelere götürülmüş vaziyettedir. 165 çocuğumuz, 112 Acil Servisi Ambulansı aracılığı ile hastanelere intikal ettiriliyor. 150 çocuğumuzun aileleri de böyle bir olay olduğunu duyar duymaz okullara gidip, çocuklarını okuldan alıp 'çocuğumun bir şeyi var mı?' hissiyatı içerisinde, sağlık kuruluşlarına götürüldüğü anlaşılıyor. Bu 315 çocuğumuzdan bir kez daha ifade ediyorum ki, doktorlardan, başhekimlerden almış olduğumuz bilgilere göre hiçbirinde zehirlenme vakası yoktur. Karın ağrısı şikâyetleri var, mide bulantısı şikâyetleri var ve bu vakaların içerisinde kusma vakası yok denebilecek kadar azdır. Belki 5 veya 7 kusma vakası olabilir. Bunun dışındakiler de kusma vakası yoktur. Doktor arkadaşlarla ortaya çıkan bu olayı konuştuğumuzda bu olayın klinik vaka özelliklerini gösteriyor mu? Diye sorduğumuzda onlar da zehirlenme için öncelikle bir ateş var mı? Diye bakmak lazım, bir kusma var mı? Diye bakmak gerektiğini bize bildirdiler. Bulantının yoğunluğu devam ediyor mu? Ve kusmaya dönüşüyor mu? Diye bize bir takım açıklamalarda bulundular. Bir kez daha ifade ediyorum ki şu saat itibariyle zehirlenme belirtisini gösteren, ateş yüksekliğini gösteren hiçbir belirti yok. Ancak hastaneye başvuran çocuklarımızdan birkaçında mide bulantısı olduğunu gösteren bir takım şikâyetlerle hastanelere yönlendirildiği de ifade ediliyor. Tabi ki hastanelere giden çocuklarımız da önemli ölçüde gözetim altında tutulduktan sonra yine kendi normal hayatlarına devam ediyorlar."

Laboratuar Sonuçları
Vali Toprak, hiçbir zehirlenme vakası bulgusunun olmamasına karşın işin ciddiyetini önemsediklerini belirterek, İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin hemen harekete geçtiğini ve söz konusu sütlerden ve okuldaki su şebekesinden numuneler alarak laboratuarlara gönderildiğini, laboratuar sonuçlarının 24 ve 48 saat içerisinde sonuçlanacağını ifade etti.

Süt Dağıtmaya Devam Edeceğiz
Vali Toprak, "Bu konuyla ilişkili olarak ilimizde ideolojik olarak, süt dağıtımının başladığı ilk günden itibaren bu faaliyeti olumsuz yönde kullanmak isteyen bazı çevrelerin bir takım girişimlerinin olduğu yönünde de bize bazı bilgiler geliyor. Bu konu üzerinde de Valilik olarak ciddi bir şekilde durduğumuzu da huzurunuzda ifade etmek isterim. Hakikaten süt dağıtımı çok önemli bir faaliyettir. Genelde gençlerimize ve çocuklarımıza baktığımızda kemik yapısının ve vücut boy uzunluğunun genel olarak biraz kısa olduğu belirtiliyor. Süt dağıtım kampanyasının okullarımızda başlatılmasının en önemli amaç ve hedefi, çocuklarımızın hem kalsiyum yönünden desteklenmesi hem de sağlıklı beslenmelerine yardımcı olmaktır. Süt dağıtmaya devam edeceğiz" diye konuştu. (M. Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir