• DOLAR 32.521
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2423.139
  • ...
Astım Tedavisi Mümkün Olan Bir Hastalıktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Mayıs ayının ilk haftası kutlanan, Dünya Astım Haftası münasebetiyle, açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, önemli açıklamalarda bulundu.

 

Acar, " Astım hastalığını tetikleyen hava kirliliğidir. Van'da, gerekli önlemler alınmazsa tehlikeli sonuçlar doğurabilir." dedi.

 

Van'da çeşitli ağaçların yetiştiğini, bahar aylarında bu ağaçların polenlerinin havada dağılarak astım hastalarını zorladığını ifade eden Acar, Van halkı olarak daha dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Hastaneleri gezerek astım hastalarına ziyarette bulunan Dr. Acar, tandır evlerine de değinerek, "Genellikle bizim bölgemizdeki bayanlar ekmek pişirmek için tandır kullanıyor ve bu esnada yoğun şekilde dumana maruz kalıyor. Bu da KOAH riskini tetikliyor" dedi.

 

"Tedavi Edilmezse Akciğer İşlev Kaybına Neden Olabilir"
İpekyolu Devlet Hastanesi Başhekim yardımcısı Uzm. Dr. Selami Ekin astım belirtileri için şunları söyledi: "Astımınız kontrol altında olmadığı zamanlarda neler yaşıyorsunuz? Nefes alırken ötme sesi mi çıkarıyorsunuz? Göğsünüzde darlık mı hissediyorsunuz? Çoğu astımlı hasta aşağıdaki klasik semptomların bir veya daha çoğunu yaşar. Ötme Sesi - Nefes verirken çıkan ıslığa benzer ses. Öksürük - Bir türlü kesilmeyen ve geceleri başlayan veya daha da kötüleşen bir öksürük olduğunu belirterek; göğüs darlığı göğsünüzün çevresi halatla sıkılıyormuş gibi bir hisse kapılır. Nefes darlığı incecik bir kamıştan nefes almaya çalışıyormuş, hatta hiç nefes alamıyormuş gibi his edilmekte.
Astımın temel gerçeği şudur: Astım hiç yakanızı bırakmayan sessiz ve sinsi bir rahatsızlık olabilir. Semptomlarınız olmadığı zamanlarda bile hava yollarınız daralmış ve iltihaplı olabilir. Bu yüzden de kendinizi iyi hissediyor olsanız bile astımı sürekli olarak kontrol altında tutmak büyük önem taşır. Tedavi edilmediği durumlarda, astımın uzun vadede akciğer işlevi kaybına yol açtığını gösteren kanıtların sayısı artmaktadır." Açıklamasında bulundu.

 

Uzm. Dr. Ekin, "Astım Tetikleyicileri Vardır"
"Astım tetikleyicileri, çevrenizde bulunan ve astım semptomları veya astım nöbeti yaşamanıza neden olabilecek şeylerdir. Astım semptomlarınızı alevlendirebilecek çeşitli tetikleyiciler vardır ve bunlar insandan insana farklılık gösterir. Siz tetikleyicilerinizi belirleyip bunlardan uzak kalarak, rahatsızlık veren astım semptomlarını önleyebilirsiniz. Tetikleyicilerinizi tanıyıp, belirleyip bunlardan kaçınmak, astımınızı başarıyla kontrol altına alabilecek detaylı bir eylem planının parçası olmalıdır. Astım tetikleyicilerinin tümünden kurtulmak mümkün olmayabilir. Yine de, onları ev ve iş ortamınızda olabildiğince kenedinizden uzak tutmalısınız. Bu sayede, çok daha az astım semptomu veya nöbeti geçirerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. (Mahmut Aytekin-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir